fbpx
Nieuws

‘Gebouwde omgeving in 2030 energieneutraal’

Woningen en gebouwen moeten in 2030 helemaal energieneutraal zijn, vindt Doekle Terpstra, de nieuwe voorzitter van Uneto-Vni. Dat zegt hij in een interview met BNR.

De lat hoog leggen

Terpstra vindt het de taak van het nieuwe kabinet om straks de lat hoog te leggen als het gaat om de energieneutrale gebouwde omgeving. “Wat mij betreft kan het nog verder reiken door te zeggen dat we in 2050 het beste land in de wereld moeten zijn op het gebied van duurzaamheid. Ik hoop dat het nieuwe kabinet dat oppakt. En dat het verder kapitaliseert en met wet- en regelgeving ondersteunt wat er in de maatschappelijke onderstroom al gaande is.”

Drempels

Terpstra ziet echter wel drempels. Zo denkt hij dat er op dit moment nog te weinig gezamenlijke ambitie is om tot ambitieuze duurzame doelstellingen te komen. En ook de beschikbaarheid van voldoende gekwalificeerd personeel kan een probleem worden. Volgens Terpstra zijn er op termijn minstens 15.000 mensen tekort in de technische sector. “De slag om het menselijk kapitaal gaat sowieso plaatsvinden. Als wij ons verdienvermogen in Nederland overeind willen houden is het volgens mij onvermijdelijk om te investeren in de techniek in de volle breedte van het begrip. Want dáár wordt het verschil gemaakt.” Bij beide struikelblokken ziet hij een belangrijke rol weggelegd voor Uneto-Vni.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.