
Techniek Nederland wil dat bewoners van woningen die zijn aangesloten op een warmtenet zelf het type afleverset kunnen kiezen en die laten installeren door een installatiebedrijf naar keus.
Voorzitter Doekle Terpstra van de installatiebranchevereniging laat dit per brief weten aan het ministerie van Economische Zaken, dat een nieuwe Warmtewet in ontwikkeling heeft. Een update van de huidige warmtewet is nodig, omdat de verwachting is dat veel gemeenten de komende tijd een warmtenet zullen gaan aanleggen: een snelle mogelijkheid om veel woningen van het gas af te krijgen.
In die conceptwetstekst – in 2022 moet de wet in werking treden – staat dat het plaatsen van afleversets onder de verantwoordelijkheid van het warmtebedrijf zal vallen. Maar daar is Techniek Nederland het niet mee eens. “Wij stellen voor om naar verruiming van mogelijkheden te kijken voor het leveren, installeren en onderhouden van de afleverset op de vrije markt”, zegt Terpstra.
Optimale retourstroom
Er is wel een reden waarom het ministerie de regie bij warmtebedrijven wil laten. Ondeugdelijk geïnstalleerde of onderhouden afleversets kunnen namelijk nadelige gevolgen hebben voor andere verbruikers en het functioneren van het systeem in zijn geheel – dit omdat er sprake is van een retourstroom, waarmee een warmtenet zich onderscheidt van bijvoorbeeld het elektriciteits-of gasnet.
Waar een warmtebedrijf een prikkel ervaart om de afleverset op een zo optimaal mogelijke manier in te regelen, is deze prikkel voor individuele verbruikers minder sterk aanwezig, omdat deze niet altijd direct nadeel ondervinden van een niet optimaal afgestelde afleverset, zo redeneert het ministerie.
Gezonde businesscase
Techniek Nederland brengt daar tegenin dat installatiebedrijven niet zitten te springen om alleen maar het inpandige leidingstelsel aan te mogen passen en de boel opnieuw in te regelen. Installatie van de afleverset maakt het werk veel interessanter. Door deze buiten bereik van de installateur te houden, zegt Techniek Nederland, zullen er straks te weinig installateurs zijn om grootschalige omschakeling naar warmtenetten te ondersteunen.
Om warmtebedrijven zekerheid te bieden stelt Techniek Nederland voor om vóór het overdrachtspunt, bij voorkeur buiten de opstellingsruimte van de warmtewisselaar, ook een veiligheidsvoorziening aan te brengen om in geval van lekkages en vervanging de warmtetoevoer te kunnen afsluiten.
Tweede poging
Het is niet de eerste keer dat Techniek Nederland pleit voor een vrije markt voor afleversets. Ook in 2014, bij de totstandkoming van de eerste Warmtewet, bracht de branchevereniging dit punt naar voren, zonder succes. Of het nu wel lukt is niet duidelijk, maar volgens Techniek Nederland zijn de voordelen evident: “Zo kunnen installatiebedrijven een concurrerende, klantgerichte propositie maken voor de eigenaar-bewoner.”
Ooit leverde het juist instellen van afleverstation en achterliggende installatie een voordeel op. Eigenlijk andersom, als je retourwatertemperatuur minder dan 20 gr onder de aanvoertemperatuur lag, betaalde je toch voor 20 gr afkoeling. Was een goede stimulans. Ik zie deze regeling nergens meer. Waarom niet, in dat geval heeft het warmteleverend bedrijf een stok achter de deur en heeft de installateur/gebruiker de prikkel voor een goed ingeregelde installatie en afleverstation.