fbpx
Nieuws

Geen buitenunit, wel een warmtepomp

In de meest populaire (hybride) warmtepomptoepassingen wordt een woningeigenaar opgezadeld met een buitenunit. Naast dat dit buitendeel geluid produceert, moet je er ook maar plek voor hebben.

Sinds vorig jaar is de maximale geluidsproductie van buitendelen in de wet vastgelegd. ’s Nachts mogen deze buitendelen niet meer dan 40 dB op de erfgrens produceren. De meeste merken kunnen wel aan die eis voldoen; de nieuwste buitendelen zijn een stuk stiller dan de voorgangers. Maar dat betekent wel dat er goed moet worden gekeken naar de opstelplek, en de toepassing van de juiste dempende materialen. Indien nodig kunnen isolerende maatregelen worden toegepast in de vorm van omkastingen. En los van de kosten ervan, nemen deze ook weer ruimte in.

Bodembron boren

Er zijn ook een aantal mogelijkheden om warmtepomptechniek toe te passen zonder dit buitendeel. Allereerst is er de bodemgebonden warmtepomp, een populaire oplossing in de nieuwbouw die door meerdere gerenommeerde fabrikanten wordt aangeboden. Deze haalt de energie uit de grond. Hiervoor moet een bron geboord worden in de voor of achtertuin, en dat kan in de renovatie best wel een showstopper zijn. Dit is een duurdere oplossing dan de klassieke lucht/water-warmtepomp; voordeel is wel dat de techniek qua rendement goed en stabiel scoort. Extra voordeel is dat de warmtepomp met enkel het stroomverbruik van de pomp ook nog bijna gratis kan koelen. De bodem moet wel geschikt zijn voor een boring. Bekijk hier een webinar met verschillende mogelijkheden met deze techniek.

Luchtkanalen met binnenopstelling

Er zijn inmiddels ook meerdere lucht/water-warmtepompen die hybride of all-electric kunnen worden toegepast zonder buitendeel. De consequentie is dan wel dat er luchtkanalen naar binnen moeten worden gevoerd. Hier moet een grote hoeveelheid lucht doorheen, wil de warmtepomp hier voldoende energie uit halen. Deze kanalen moeten ook weer niet te lang zijn, en te veel bochten bevatten, want dan kan dit ook weer overlast opleveren. Hierbij is een opstelling in de hoek of nok van een woning wel aan te raden. Hier, hier en hier meerdere voorbeelden van nieuwe binnen opgestelde warmtepompen van onder meer Stiebel Eltron, Alpha innotec en Itho Daalderop. Hier een voorbeeldproject.

Dakpaneel in combi met pv

Een PVT-warmtepomp is een brine/water-warmtepomp heeft net als een lucht/water-warmtepomp buitenlucht als warmtepompbron. Groot verschil is echter dat die lucht niet over een buitenunit gaat, maar over een dakpaneel met lamellen.  Op het platte of hellende dak worden panelen aangebracht die tegelijkertijd stroom (pv) opwekken, en waaronder de lucht langs een wisselaar wordt gevoerd. Een prima alternatief voor wie wel een dak tot de beschikking heeft, maar geen buitendeel kwijt kan. Er zijn inmiddels meerdere fabrikanten en installateurs die deze techniek leveren. Bekijk hier een webinar over deze techniek.

Ventilatielucht als bron

Ventilatielucht als bron gebruiken is ook een optie. Op dat moment is de voorverwarmde binnenlucht van een woning de warmtepompbron. Ook hierin zijn verschillende hybride en all-electric smaken in de markt die zowel bij balansventilatie (systeem D) en mechanische ventilatie (systeem C) zijn toe te passen. Hier luistert een goed ontwerp wel nauw: deze warmtepomp kunnen namelijk minder vermogen leveren dan klassieke lucht/water- of bodemgebonden toestellen. Verder bestaat er een kans op comfortverlies wanneer er om voldoende vermogen te genereren er extra geventileerd dient te worden. Bekijk hier een webinar over deze techniek

Wat zijn de hybride warmtepompen die op dit moment de markt bepalen of komend jaar op de markt komen? Check hier de smaken.

17 reacties op “Geen buitenunit, wel een warmtepomp

 1. Erik schreef:

  0621262528

 2. Ferry schreef:

  Hoe zit dit in combinatie met verwarmd tapwater?

  • Sander Leenders schreef:

   Een combitoestel, zoals de ouderwetse combiketel, is er in warmtepompland nog niet echt. Er zijn echter wel zeer fatsoenlijke warmtepompboilers. Deze toestellen staan los van de warmtepomp die het huis verwarmt. Deze boilers hebben, net zoals de warmtepompen in het artikel, dezelfde mogelijkheden in toepassingen

   • Ludwig Nijhof schreef:

    Er zijn wel degelijk combitoestellen te verkrijgen, bijv. SmartHeat Bravour, of Alpha Innotec WZSV, met een ingebouwde boiler van resp. 249 of 178 liter en met de bodem als bron. Of bijv. Samsung Climatehub en Panasonic Aquarea met lucht als bron.

 3. eric schreef:

  Ik voel me bevoorrecht met een grondgebonden koel/verwarmingssysteem in combi met 18 zonnepanelen, triest dat onze overheid niet inzet op verduurzaming.
  B.v een duidelijk plan op biologisch boeren en duurzame sociale woningbouw.
  Duidelijk een geval van rechtse imbaciele hobbys

 4. Selim schreef:

  Bij mijn weten is enkel de weishaupt bi-block écht conform in de realiteit naar de geluidsnorm in wereld met buitenunits.In bovenstaand artikel heb ik mijn twijfels naar de continuïteit van duurzame energie tijdens het stookseizoen.mvg

  • Anton schreef:

   Elektrisch verwarmen zonder warmtepomp zou een oplossing kunnen zijn zolang je de opgewekte stroom van de panelen in de zomer mag gebruiken in de winter.

   • Wouter schreef:

    En dàt is het echte probleem. Een bestaande oplossing is de basalt batterij zoals die in ecodorp Boekel. Die zorgt voor opslag van opgewekte warmte in de zomer, voor verwarming in de winter.

    Technisch is dit fantastisch, praktisch is dit lastig om bij particulieren te krijgen. De technologie heeft massa nodig, volume dus. En dat is waar deze technologie beperkt in is. Tenzij dus onze overheid in land en gemeente hiervoor ruimte weten te creëren. Want ook ondergrond is dit mogelijk, het kost alleen wat meer geld (~factor 3). Dat maakt deze bestaande, werkende, zeer goede oplossing toch opeens wat minder aantrekkelijk.

    Echter is dit, naar mijn weten, de enige goede oplossing om op lange termijn (1/2 jaar+) energie op te slaan. Vooral omdat het binnenklimaat meer dan 3/4 van de energierekening is in de winter.

 5. Hilbert schreef:

  Is een warmtepomp nodig,? Ik heb 22 zonnepanelen kan ik dan niet beter een elektrische boiler en elektrische verwarming platen nemen?

  • Jeroen schreef:

   Dat is een goed idee totdat de terugleververgoeding wegvalt. Net als u verwarming nodig hebt (winter) schijnt de zon bijna niet.

   We moeten met z’n allen een opslagsysteem verzinnen om de zomer warmte in de winter te gebruiken. Tot nu toe nog geen grote successen te melden.

 6. Ron Wolff schreef:

  Een zekere Eric,zoner achternaam, angst zeker, schreef, rechts imbeciele hobby’s, heeft waarschijnlijk te veel in het linkse glaasje gekeken en geeft een paniek verhaaltje af , waar baseer je dit op en verklaar wat je bedoelt zonder politieke uithalen

 7. Gerard schreef:

  De Warmte de halen de warmte uit je afval water.
  Een bijna geruisloze warmte pomp die gewoon op zolder staat.
  40% besparing.
  Zo simpel kan het wezen.

 8. Erik la Fleur schreef:

  Je vergeet nog het thermodynamische systeem van Climer!
  Dat is ook een mooi alternatief voor warmwater en verwarming.

 9. Mark schreef:

  Goed om al deze ideeën te lezen. En daar zit wat mij betreft ook het probleem, veel te veel (elektrische) oplossingen. Wat gaat ons netwerk eigenlijk doen als iedereen (iets) elektrisch gaat gebruiken (in zo ie zo de donkere dagen) want accu’s kennen we nog niet.
  Ik mis echt de sturende overheid. Ipv een zelf regulerende overheid.
  Waarom niet per wijk een waterstof centrale om onze bestaande ketels te gebruiken, dat kan zelf elektrisch met (kleine mobile) kerncentrales (ja daar zal weer voor iedereen schikken zijn en roepen waterstof is niet efficiënt) we moeten echt anders denken. Electra gast het niet worden, niet op deze manier en bestaande huizen.

 10. Wim schreef:

  Laat eens een mening horen over trippel Solar panelen in combinatie met warmtepomp van trippel Solar all Electric. Op propaan.

 11. Mark schreef:

  Het Triple Solar PVT-systeem wordt in dit gesponsorde artikel helaas niet genoemd. Youtube staat vol met Triple Solar PVT- toepassingen, opgenomen webinars en projecten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.