fbpx
Nieuws

Geldverstrekker op rem bij verduurzamen

Veel huizenbezitters krijgen nul op het rekest van geldverstrekkers, wanneer ze extra geld willen lenen om de woning energiezuiniger te maker.

Een kwart van de geldverstrekkers wil niet de wettelijk toegestane 106 % lenen. Dit blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis onder 31 geldverstrekkers. Een kleine 30 % wil hun klanten wel meer lenen voor verduurzaming van hun woning, maar berekenen daarvoor een renteopslag over het hele hypotheekbedrag die kan oplopen tot meer dan een half procent.

Meer lenen mag wel, maar lukt vaak niet. Bij het afsluiten van een hypotheek kan een koper sinds 2013 maximaal 106 % van de woningwaarde lenen om zijn nieuwe huis energiezuinig te maken. De extra 6% moet dan wel worden besteed aan isolatie, zonnepanelen of andere energiebesparende maatregelen.

Vereniging Eigen Huis onderzocht deze mogelijkheid bij 31 geldverstrekkers. Maar liefst acht daarvan doen hier niet aan mee. Negen anderen berekenen hun klanten voor deze verduurzamingshypotheek een soms forse meerprijs. “Zo gaat het grootste voordeel van de energiebesparing naar de bank in plaats van naar de klant’, zegt Cindy van de Velde”, directeur van Vereniging Eigen Huis.  Veertien geldverstrekkers laten zien hoe het wel moet: daar kan een huizenkoper wel extra lenen om de nieuwe woning energiezuinig te maken, zonder dat hij daarvoor een hogere hypotheekrente betaalt.

Vereniging Eigen Huis schrijft een brief aan minister Ollongren van Wonen. Volgens de belangenbehartiger moeten banken en andere geldverstrekkers kopers te helpen bij de verduurzaming van hun nieuwe huis, zonder daarbij drempels op te werpen. “Straffen met een hogere rente hoort daar zeker niet bij.”

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.