fbpx
Nieuws

Geiser onder dwang vervangen

Corporaties mogen huurders dwingen open gastoestellen te laten vervangen voor HR-ketels. Het gerechtshof heeft corporatie Stadgenoot in het gelijk gesteld in een geschil met een huurder, die weigerde een geiser te vervangen.

Open gastoestellen, waaronder geisers gashaarden en open VR-ketels worden versneld uitgefaseerd; de toestellen voldoen qua rendement niet meer aan de nieuwste ErP-richtlijnen, maar zijn bovenal onveilig omdat ze haar verbrandingslucht uit de omgeving halen. Alleen gesloten VR-ketels mogen bij hele hoge uitzondering nog worden geplaatst, bijvoorbeeld wanneer er technisch geen andere mogelijkheid is. In 2015 waren er nog 600.000 geisers actief in Nederland, het merendeel in de gestapelde bouw in de huursector. De verwachting is dat de komende jaren het aantal open gastoestellen tot nagenoeg nul zal zijn gereduceerd, zeker ook omdat woningbouwcorporaties nu actief vervangen.

Rechter: dwangsom

De Amsterdamse corporatie Stadsgenoot stapte naar de rechter toen een bewoner weigerde mee te werken aan vervanging, die een huurverhoging van € 20 per maand (met daar tegenover maximaal € 18 extra Huurtoeslag) inhoudt.De rechter stelde de corporatie al eerder in het gelijk, nu doet het hof dit ook in het aangespannen hoger beroep. Stadgenoot staat volledig in zijn recht met de ambitie zijn woningbestand op het veiligheidsniveau van deze tijd te brengen. De huurder moet meewerken op straffe van een dwangsom van € 250 per dag.

Naar nul open toestellen

In september 2013 startte Stadgenoot een grootscheepse campagne om open verbrandingstoestellen te vervangen door cv-installaties met HR-ketel. Hoofdargument: die open toestellen vormen een gevaar voor de gezondheid van huurders en omwonenden. Na een vrijwillige periode, werd medewerking nu verplicht gesteld. Negen huurders werden door Stadgenoot in kort geding gedaagd. De rechter oordeelde dat zij moesten meewerken. Stadgenoot had in 2013 nog zo’n 3500 woningen met een open verbrandingstoestel, dik tien procent van het woningbezit. Op dit moment telt de woningcorporatie nog ruim honderd woningen met een open verbrandingstoestel.

2 reacties op “Geiser onder dwang vervangen

  1. bj vd mark schreef:

    Rechter oordeelt huurder in het ongelijk Hij had de politiek aansprakelijk moeten stellen deze zijn verantwoordelijk . Geen controle s op de technische installatie
    Geld terug ? ik denk het niet Ja de W.V. alvast 20 euro De huurder zit met de brokken moet de door de W:V: achter gelaten puinhoop herstellen zoals witten, behangen en verven .De rechter had beter moeten weten en direct aan zijn uitspraak moeten koppelen een vergoeding voor het herstel van de schade aan de Huurder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.