fbpx
Nieuws

Geld voor verduurzaming monumenten

Minister Bussemaker van Cultuur stelt de komende 2 jaar 10 miljoen euro beschikbaar om 18 rijksmonumenten te verduurzamen. De geselecteerde monumenten stonden al op het punt energiebesparende maatregelen uit te voeren. Vaak gaat het hier om kostbare ingrepen, omdat de cultuurhistorische waarde van een gebouw intact gehouden moet worden.

Blokhuispoort

Een van de monumenten die geld krijgt van de minister, is de voormalige gevangenis Blokhuispoort in Leeuwarden. De gevangenis wordt nu gebruikt door kunstenaars, onderwijsinstellingen, horeca en een bibliotheek. Uitdaging is om het gebouw comfortabeler te maken en toch het energieverbruik laag te houden.

Hermitage

Ook de Hermitage in Amsterdam kan het extra geld goed gebruiken. Het gebouw blijkt vooral gebruik te maken van koeling en heeft een teveel aan opgeslagen warmte. Het geld wordt nu gebruikt om het warmte-overschot naar de Palmenkas van de Hortus Botanicus te transporteren. Vanuit de Hortus wordt gekoeld water teruggeleverd aan de Hermitage.

Alle monumenten

De andere rijksmonumenten die in aanmerking komen voor subsidie zijn de Josephkerk (Amsterdam), vm HBS Kocatepe (Rotterdam), Duvelhok, Enka Westhal, Nicolaaskerk (Kloosterburen), Landlust, vm Karottenfabriek, Heimolen, Zuidpolder molen, Boerderij te Oostwolde, Molen Hersteller, vm drukkerij Wyt, Westergasfabriek, Boerderij Wayenstein, Kantoor Jongerius en Huis ten Donck.

Foto: blokhuispoort.frl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.