Ga naar hoofdinhoud

Gelderland gaat HRe-ketel subsidiëren

De provincie Gelderland gaat de elektriciteitopwekkende HRe-ketel op grote schaal subsdiëren.

 

Vanaf medio januari 2014 kunnen huishoudens in de provincie Gelderland 2000,- euro subsidie ontvangen op de aanschaf of huur van een HRe-ketel. Deze ketel wekt niet alleen warmte op, maar tegelijkertijd ook elektriciteit. Door de ketel deels te voeden met groen gas, levert deze ook nog eens groene stroom. Gelderland is de eerste provincie in Nederland die een HRe-project van dergelijke omvang realiseert.


Samenwerking

De provincie Gelderland is met gashandelsonderneming GasTerra een samenwerking gestart om ervoor te zorgen dat de HRe-ketel binnen vier jaar grootschalig en tegen een aanvaardbare prijs op de markt gebracht kan worden. Voor 10.000 HRe-ketels is een subsidiebedrag van 9,5 miljoen euro nodig over een periode van 4 tot 5 jaar. In 2014 stelt de provincie Gelderland 2,5 miljoen euro beschikbaar. Per huishouden en per HRe-ketel 2000,- euro. In de loop van de tijd zal dit subsidiebedrag dalen.

 

Voorwaarde

De ketels moeten wel groene stroom leveren. Dit kan door de ketels voor de elektriciteitsproductie op groen gas (duurzaam opgewekt biogas van aardgaskwaliteit) te laten werken. GasTerra is bereid om het volume gas dat hiervoor nodig is, in totaal zo’n 20 miljoen m³, te ‘vergroenen’. Daarmee is een bedrag van zo’n twee miljoen euro gemoeid. GasTerra gaat het gas dat in 10.000 HRe-ketels wordt omgezet in elektriciteit vergroenen door het aankopen van groengascertificaten, zoals dat ook in de elektriciteitsmarkt met groene stroom gebeurt.

 

Doorbraak

De HRe ketel wacht na zijn introductie in 2008 nog op de grote doorbraak. De ketels, die bijvoorbeeld via een stirlingmotor elektriciteit kunnen opwekken, hebben door het ontbreken van massaproductie nog een hoge aanschafprijs van rond de 10.000 euro. De ketel, waar uitgebreide veldtesten mee zijn gedaan, rendeert qua stroomopwekking het best bij veel draaiuren, terwijl juist veel woningen door betere isolatie minder warmtevraag hebben. Huishoudens in Gelderland die deelnemen, kunnen volgens de initiatiefnemer op basis van 200 m³ groen gas zo’n 2000 kilowattuur groene stroom produceren. Een gemiddeld huishouden gebruikt per jaar 3.300 kilowattuur aan stroom. 

 

Meer regelingen

De subsidieregeling past in een breed pakket van projecten en maatregelen van de provincie Gelderland die tot doel hebben jaarlijks twee procent energie te besparen en in 2020 veertien procent hernieuwbare energie op te wekken. In dat kader kunnen bewoners van Gelderland al profiteren van een subsidie voor woningisolatie. Daarnaast stimuleert de provincie de aanschaf van zonnepanelen door middel van zonatlas.nl. Gelderland heeft de zonatlas als eerste provinciebreed ter beschikking gesteld.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Premium

Intergas stapt met warmtepomp Xceed door naar propaan

Grotere rol ventilatie in duurzame woning

Pvt-paneel krijgt teracotta variant

Kabinet wil CO2-meter in elk klaslokaal

‘Teruglevertarief voor zonnepanelen is niet onredelijk’

Consument koopt warmtepomp op basis van één offerte