fbpx
Nieuws

Gelijkwaardigheid voor collectieve warmtepomp

De collectieve hoogtemperatuurwarmtepomp SWP-DT-U281, waarmee hele flats te verwarmen zijn, heeft een gelijkwaardigheidsverklaring gekregen. De nieuwe warmtepomp is daardoor nu mee te nemen in NTA8800-berekeningen.

De SWP-DT-U281 is een hoogtemperatuurwarmtepomp op basis een tweetraps-systeem met natuurlijke koudemiddelen propaan en butaan. De warmtepomp is geschikt voor het direct vervangen van gasgestookte cv-ketel installaties in ketelhuizen van woningbouw en utiliteitsbouw.

De modulaire warmtepomp begint bij een vermogen van 250 kW. Hiermee kunnen circa 25 matig geïsoleerde bestaande woningen verwarmd worden en voorzien van warm tapwater. De SWP-DT-U281 lucht/water-warmtepomp haalt een temperatuur van 80 graden, zelfs bij buitentemperaturen van -20 graden.

Energielabel

Het Bureau Controle en Registratie Gelijkwaardigheid (BCRG) heeft in september de SWP-warmtepomp een gelijkwaardigheidsverklaring toegekend voor tapwater en ruimteverwarming, waardoor in de software nu de energielabelsprong bepaald worden. Bij 70°C tapwater en 80°C ruimtetemperatuur haalt de warmtepomp jaarrond een SCOP van 2,38.

Tot voor kort konden warmtepompen met een vermogen groter dan 70 kW en een uitgaande watertemperatuur van 65 °C niet in een BENG-berekening of een berekening voor het energielabel worden meegenomen. De NTA8800-methodiek is nu uitgebreid naar hoge-afgiftetemperaturen. Met de publicatie van de gelijkwaardigheidsverklaring is het vergelijk mogelijk met collectieve verwarmingssystemen op basis van cv-ketels met behoud van het afgifte systeem.

Corporaties in de rij

Afgelopen jaar werd de warmtepomp ingezet bij flats van woningcorporatie Wonen Limburg in Weert en Venray. Veel woningcorporaties en ook het Rijksvastgoedbedrijf hebben zich inmiddels gemeld bij de initiatiefnemers. De verwachting is dan ook dat er komend jaar diverse installaties zullen volgen.

De nieuwe warmtepomp werd ontwikkeld door koeltechnisch installatiebedrijf Servex en op de markt gezet in samenwerking met installatiebedrijven Kemkens en Feenstra, groothandel Gafco en ingenieursbureau Sparkling Projects.

Lees hier het premiumartikel over de SWP-DT-U281-warmtepomp.

3 reacties op “Gelijkwaardigheid voor collectieve warmtepomp

 1. Will Eisinga schreef:

  Mooi bericht. Ik heb al 10 jaar Warmtepomp 65 graden. Geen Gas. Zonnepanelen Inductiekoken Warmtepomp. Hoogezand heeft 2 Energiewijken met Zonnedaken, Warmtepomp geen Gas geen Warmtenet. Eenvoudig van het Gas af. Goedkoop en gemakkelijk.

 2. Wijmakenenergie schreef:

  http://www.wijmakenenergie.nl haalt op deze wijze hele wijken en gebouwen van het gas af.
  Deze eigen ontwikkeling
  en gepatenteerde hoogtemperatuur warmtepomp van Linthorst Techniek bv wordt al meerdere jaren met veel succes toegepast in de Hotelbouw. Met name Van der Valk heeft op verschillende locaties deze succesvolle warmtepomp. Ook saunacomplex Berendonck heeft de machine staan.
  En is daarmee de duurzaamste sauna van Europa geworden. Steeds meer studentenhuisvesting worden er van voorzien.
  Het COP ligt op record hoogte. Er is nog geen vergelijkbare in de markt.
  Door het enorm hoge rendement is deze zeer gunstig. Er kan nagenoeg altijd bespaard worden op PV panelen en douchewtw’s om zo toch de gewenste scores te halen. Dit levert al meteen de eerste besparing op in het project.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.