De geluidseis voor buitenunits van warmtepompen begint steeds duidelijker vorm te krijgen. Overdag mag een unit straks maximaal 45 dB produceren op de erfgrens, ’s avonds en ’s nachts 40 dB. De eis voor tonaliteit wordt soepeler: de ‘tonaliteitsstraf’ van standaard 5 dB vervalt en wordt vervangen door een stapsgewijze aanpak.
Dat is het compromis dat een werkgroep van het ministerie van Binnenlandse Zaken, de installatiebranche en de fabrikanten heeft bereikt.
Geluid aan banden
Het geluid van buitenunits moet aan banden. Het ministerie van Binnenlandse Zaken is al sinds de zomer van 2018 bezig om hier regels aan te stellen. Vorig jaar werd bekend dat het geluid op de erfgrens niet meer dan 40 dB mag bedragen, met nog een aftrek voor tonaliteit van 5 dB, wat effectief neer zou komen op 35 dB.
Een onhaalbare drempel, oordeelden veel fabrikanten en Techniek Nederland. Om aan deze eis te kunnen voldoen, zouden onacceptabel hoge kosten gemaakt moeten worden.
Dag en nacht
Na een eerste consultatieronde besloot het ministerie al dat er onderscheid zou worden gemaakt tussen dag- en nachtbedrijf. Overdag zou de buitenunit meer geluid mogen maken. Dan zou bijvoorbeeld warmtapwaterbereiding overdag (van 7.00 u tot 19.00 u) kunnen plaats vinden en wellicht ook zoveel mogelijk de ontdooicycli. ’s Nachts zou de buitenunit dan stilletjes kunnen doorsnorren. Het geluidsniveau ’s nachts is nu bepaald op 40 dB. Overdag is 45 dB toegestaan.
Tonaal geluid
De eisen rond tonaliteit worden soepeler. Tonaal geluid bevat één of meer zuivere tonen, wat bijvoorbeeld klinkt als fluiten, piepen, gieren, janken of brommen. Dit heeft extra hinder tot gevolg. In het oorspronkelijke voorstel zou elke buitenunit die ook maar enigszins tonale frequenties produceerde, ‘beboet’ worden met 5 dB.
Hiervoor in de plaats komt nu een nieuwe methode die buitenunits indeelt in meerdere categorieën, al naar gelang de hoeveelheid tonale geluiden die ze produceren. “Dit geeft een realistischer beeld. We gaan zuiverder kijken naar wat echt tonaal is”, zegt Frank Agterberg, van de Vereniging Warmtepompen.
Tot 2024 zijn er twee manier toegestaan voor het meten van die tonaliteit. Een internationale methode (NEN-ISO 1996-1:2016) en een Europese Zwitserse methode (DIS47315/150257), die ook gebruikt wordt in Duitsland.
Tonaliteitscorrectie
Bij de Zwitserse methode worden drie stappen geïdentificeerd, met tonaliteitscorrecties van 0 dB, 3 dB en 6 dB. Deze methode blijkt echter niet echt een scherprechter: bijna alle bekende warmtepompen scoren namelijk heel laag op de Duitse warmtepompsite Waermepumpe.de en krijgen dus geen ’tonaliteitsboete’.
De tweede, internationale, methode hanteert bij de tonaliteitscorrectie stappen van 1 dB, van 0 dB tot en met 6 dB. “Dit geeft fabrikanten een prikkel om hun tonaliteit aan te pakken. Ook kleinere stapjes worden zo beloond”, zegt Wim Beentjes van LBP Sight, dat meewerkte aan de regeling. “Je wordt niet meteen bestraft met 5 dB als je warmtepomp nog een klein beetje tonaal geluid produceert.”
Overgangsperiode
Dat tot 2024 nog gebruik kan worden gemaakt van beide methode kan gezien worden als een overgangsperiode, waarbij fabrikanten de tijd krijgen om zich op de ISO-norm aan te passen. Beentjes: “De ISO-norm is uit 2016 en dus gebaseerd op de laatste stand van de techniek.”
Op het nieuwe voorstel van het ministerie van Binnenlandse Zaken kan tot 22 mei worden gereageerd, op de consultatiesite van de overheid. De geluidseis voor de buitenunit van warmtepompen gaat op 1 januari 2021 in.
Niet te geloven; 32DB moet de maximum worden. Alles boven deze waarde wekt irritatie!
Collectieve collector velden voor water/water warmtepompen is de oplossing.
Met vriendelijke groet, At Koning voor energie indifferent bouwen.
plus bij ons maakt de warmtepomp van de buren in de avond en nacht meer herrie dan overdag
Lekker dan . Dus als die troep niet wordt verkocht passen we gewoon de regels aan
Omgekeerde wereld . Wil je buren ruzie ,koop een warmtepomp.
ik ben het met dhr. de Koning eens: 35 dB op de erfgrens moet echt de norm blijven; veelal worden geluidgegevens gevoelsmatig benaderd: 5 dB meer, dat is toch niet veel meer toch ? Maar geluidgegevens zijn logaritmisch: 3 dB meer is een verdubbeling van het geluid, dus 6 dB is een 4 voudig toename van het geluidsnivo. Ook moet rekening worden gehouden als er meerdere buitenunits worden opgesteld b.v. in een straat bij meerdere huizen, het geluid ook aanzienlijk zal toenemen en zal het maximaal toegestane geluidsnivo op de erfgrens al snel worden overschreden. En ja, een water/water warmtepomp heeft al deze problemen niet, maar is vrijwel altijd alleen in nieuwbouwprojecten toepasbaar, maar heeft zeer zeker de voorkeur.
Wat Co schrijft is ook treffend: als de normen niet worden gehaald en waardoor de toepassing zou kunnen belemmeren dan passen we de normen aan, dramatisch voor de bewoners van de huizen die grenzen aan de huizen die v.v. lucht/water warmte -pompen, zij zullen wellicht moeten gaan slapen met oordopjes ?
Belgische regel in woongebied :
Overdag 07u-19u : 45dB
Avond 19u-22u : 40dB
Nacht 22u-07u : 35dB
Indien deze geluidsniveaus niet haalbaar zijn, dient men maar een akoustische omkasting te plaatsen.
35 dB is een bijzonder laag geluidsdrukniveau.
Als men dit niet acceptabel vindt, dan kan er ook geen auto of brommer meer door de straat rijden. Of zelfs 3 straten verderop.
De geluidskwestie wordt veel misbruikt voor eigen belang.
Nachtrust is van essentieel belang voor het welzijn en functioneren van mensen in het algemeen.
Is dat eigen belang of collectief belang?
Een auto of brommer is een incidenteel geluid en geen statisch geluid.
wat Henk schrijft lijkt logisch maar hij vergist zich, immers een geluid wat voortdurend hoorbaar is, is zeer irritant. Een auto dan wel een brommer is maar een kortstondig geluid. 35 dB op de erfgrens is nog acceptabel, moet echt niet meer zijn tussen 11.00 en 07.00 uur.
sorry, tussen 23.00 en 07.00 uur
Installateurs (en hun klanten) dienen eens rekening te houden met volgende :
– stedebouwkundige voorschriften : buitenunit + leidingen niet zichtbaar vanaf straatzijde (is nog mild)
– bouwkundige voorschriften in VME/VVE/bedrijven : rekening houden met doorvoer(en) brandcompartimenten
– beheersen van geluidshinder : voldoen aan de normen woongebieden Vlarem.
Bij geluidsoverlast trekt de veroorzaker altijd aan het kortste eind.
Bij veel gemeente liggen de geluidsnormen ook al lang vast middels de APV. Een tabel met grenswaarden bij welk tijdsblok op de erfgrens.
Maar de gemeente kan ook zo stiltegebieden aanwijzen waar nog strengere eisen gelden. Zo is dit vaak van toepassing op hofjes en binnentuinen in steden. Controleer dus altijd de lokale verordeningen voor je gaat beginnen.
Vaillant heeft een soundbox simulatie voor het geluid van een warmtepomp zodat je het geluid zelf kan horen.
49dB op 1m, 40dB op 3m, 35dB op 5m.
http://simulator.vaillant.com/soundbox/int/?langs=NL&startlang=NL&products=ATP,ATM,ATS,ACL&startproduct=ATP&theme=VAI&volume=0#!/nl/aroTHERM_r290/bedroom
45 db is veel te veel ! nadat ik verhuist ben omdat ik er een 2 en een halve meter van mijn bed kreeg en na een jaar geruzie met de buren en instanties
heb ik er nu een op 3 huizen van mijn bed
en die [hoor je ook]en heb er ook last van om dat dat ding de hele dag
en tot 2 uur in de nacht op het zelfde dreuntje staat te ronken
je zal toch meemaken dat de hele straat een WP op zijn dak krijgt
35 dB incl. toeslag van 5 dB vanwege tonaal is echt het maximum!
Vallen dakventilatoren hier ook onder ?