fbpx
Nieuws

Geluid buitenunit naar 45 dB op erfgrens

Buitenunit

De geluidseis voor buitenunits van warmtepompen begint steeds duidelijker vorm te krijgen. Overdag mag een unit straks maximaal 45 dB produceren op de erfgrens, ’s avonds en ’s nachts 40 dB. De eis voor tonaliteit wordt soepeler: de ‘tonaliteitsstraf’ van standaard 5 dB vervalt en wordt vervangen door een stapsgewijze aanpak.

Dat is het compromis dat een werkgroep van het ministerie van Binnenlandse Zaken, de installatiebranche en de fabrikanten heeft bereikt.

Geluid aan banden

Het geluid van buitenunits moet aan banden. Het ministerie van Binnenlandse Zaken is al sinds de zomer van 2018 bezig om hier regels aan te stellen. Vorig jaar werd bekend dat het geluid op de erfgrens niet meer dan 40 dB mag bedragen, met nog een aftrek voor tonaliteit van 5 dB, wat effectief neer zou komen op 35 dB.

Een onhaalbare drempel, oordeelden veel fabrikanten en Techniek Nederland. Om aan deze eis te kunnen voldoen, zouden onacceptabel hoge kosten gemaakt moeten worden.

Dag en nacht

Na een eerste consultatieronde besloot het ministerie al dat er onderscheid zou worden gemaakt tussen dag- en nachtbedrijf. Overdag zou de buitenunit meer geluid mogen maken. Dan zou bijvoorbeeld warmtapwaterbereiding overdag (van 7.00 u tot 19.00 u) kunnen plaats vinden en wellicht ook zoveel mogelijk de ontdooicycli. ’s Nachts zou de buitenunit dan stilletjes kunnen doorsnorren. Het geluidsniveau ’s nachts is nu bepaald op 40 dB. Overdag is 45 dB toegestaan.

Tonaal geluid

De eisen rond tonaliteit worden soepeler. Tonaal geluid bevat één of meer zuivere tonen, wat bijvoorbeeld klinkt als fluiten, piepen, gieren, janken of brommen. Dit heeft extra hinder tot gevolg. In het oorspronkelijke voorstel zou elke buitenunit die ook maar enigszins tonale frequenties produceerde, ‘beboet’ worden met 5 dB.

Hiervoor in de plaats komt nu een nieuwe methode die buitenunits indeelt in meerdere categorieën, al naar gelang de hoeveelheid tonale geluiden die ze produceren. “Dit geeft een realistischer beeld. We gaan zuiverder kijken naar wat echt tonaal is”, zegt Frank Agterberg, van de Vereniging Warmtepompen.

Tot 2024 zijn er twee manier toegestaan voor het meten van die tonaliteit. Een internationale methode (NEN-ISO 1996-1:2016) en een Europese Zwitserse methode (DIS47315/150257), die ook gebruikt wordt in Duitsland.

Tonaliteitscorrectie

Bij de Zwitserse methode worden drie stappen geïdentificeerd, met tonaliteitscorrecties van 0 dB, 3 dB en 6 dB. Deze methode blijkt echter niet echt een scherprechter: bijna alle bekende warmtepompen scoren namelijk heel laag op de Duitse warmtepompsite Waermepumpe.de en krijgen dus geen ’tonaliteitsboete’.

De tweede, internationale, methode hanteert bij de tonaliteitscorrectie stappen van 1 dB, van 0 dB tot en met 6 dB. “Dit geeft fabrikanten een prikkel om hun tonaliteit aan te pakken. Ook kleinere stapjes worden zo beloond”, zegt Wim Beentjes van LBP Sight, dat meewerkte aan de regeling. “Je wordt niet meteen bestraft met 5 dB als je warmtepomp nog een klein beetje tonaal geluid produceert.” 

Overgangsperiode

Dat tot 2024 nog gebruik kan worden gemaakt van beide methode kan gezien worden als een overgangsperiode, waarbij fabrikanten de tijd krijgen om zich op de ISO-norm aan te passen. Beentjes: “De ISO-norm is uit 2016 en dus gebaseerd op de laatste stand van de techniek.” 

Op het nieuwe voorstel van het ministerie van Binnenlandse Zaken kan tot 22 mei worden gereageerd, op de consultatiesite van de overheid. De geluidseis voor de buitenunit van warmtepompen gaat op 1 januari 2021 in.

16 reacties op “Geluid buitenunit naar 45 dB op erfgrens

 1. A. Koning schreef:

  Niet te geloven; 32DB moet de maximum worden. Alles boven deze waarde wekt irritatie!
  Collectieve collector velden voor water/water warmtepompen is de oplossing.
  Met vriendelijke groet, At Koning voor energie indifferent bouwen.

 2. co schreef:

  Lekker dan . Dus als die troep niet wordt verkocht passen we gewoon de regels aan
  Omgekeerde wereld . Wil je buren ruzie ,koop een warmtepomp.

 3. hans willemse schreef:

  ik ben het met dhr. de Koning eens: 35 dB op de erfgrens moet echt de norm blijven; veelal worden geluidgegevens gevoelsmatig benaderd: 5 dB meer, dat is toch niet veel meer toch ? Maar geluidgegevens zijn logaritmisch: 3 dB meer is een verdubbeling van het geluid, dus 6 dB is een 4 voudig toename van het geluidsnivo. Ook moet rekening worden gehouden als er meerdere buitenunits worden opgesteld b.v. in een straat bij meerdere huizen, het geluid ook aanzienlijk zal toenemen en zal het maximaal toegestane geluidsnivo op de erfgrens al snel worden overschreden. En ja, een water/water warmtepomp heeft al deze problemen niet, maar is vrijwel altijd alleen in nieuwbouwprojecten toepasbaar, maar heeft zeer zeker de voorkeur.
  Wat Co schrijft is ook treffend: als de normen niet worden gehaald en waardoor de toepassing zou kunnen belemmeren dan passen we de normen aan, dramatisch voor de bewoners van de huizen die grenzen aan de huizen die v.v. lucht/water warmte -pompen, zij zullen wellicht moeten gaan slapen met oordopjes ?

 4. Kurt Giegas schreef:

  Belgische regel in woongebied :
  Overdag 07u-19u : 45dB
  Avond 19u-22u : 40dB
  Nacht 22u-07u : 35dB

  Indien deze geluidsniveaus niet haalbaar zijn, dient men maar een akoustische omkasting te plaatsen.

 5. Henk schreef:

  35 dB is een bijzonder laag geluidsdrukniveau.
  Als men dit niet acceptabel vindt, dan kan er ook geen auto of brommer meer door de straat rijden. Of zelfs 3 straten verderop.
  De geluidskwestie wordt veel misbruikt voor eigen belang.

  • Ewald schreef:

   Nachtrust is van essentieel belang voor het welzijn en functioneren van mensen in het algemeen.
   Is dat eigen belang of collectief belang?

 6. Kurt Giegas schreef:

  Een auto of brommer is een incidenteel geluid en geen statisch geluid.

 7. hans willemse schreef:

  wat Henk schrijft lijkt logisch maar hij vergist zich, immers een geluid wat voortdurend hoorbaar is, is zeer irritant. Een auto dan wel een brommer is maar een kortstondig geluid. 35 dB op de erfgrens is nog acceptabel, moet echt niet meer zijn tussen 11.00 en 07.00 uur.

 8. hans willemse schreef:

  sorry, tussen 23.00 en 07.00 uur

 9. Kurt Giegas schreef:

  Installateurs (en hun klanten) dienen eens rekening te houden met volgende :

  – stedebouwkundige voorschriften : buitenunit + leidingen niet zichtbaar vanaf straatzijde (is nog mild)
  – bouwkundige voorschriften in VME/VVE/bedrijven : rekening houden met doorvoer(en) brandcompartimenten
  – beheersen van geluidshinder : voldoen aan de normen woongebieden Vlarem.

  Bij geluidsoverlast trekt de veroorzaker altijd aan het kortste eind.

 10. Pietje schreef:

  Bij veel gemeente liggen de geluidsnormen ook al lang vast middels de APV. Een tabel met grenswaarden bij welk tijdsblok op de erfgrens.
  Maar de gemeente kan ook zo stiltegebieden aanwijzen waar nog strengere eisen gelden. Zo is dit vaak van toepassing op hofjes en binnentuinen in steden. Controleer dus altijd de lokale verordeningen voor je gaat beginnen.

 11. Kurt Giegas schreef:

  Vaillant heeft een soundbox simulatie voor het geluid van een warmtepomp zodat je het geluid zelf kan horen.
  49dB op 1m, 40dB op 3m, 35dB op 5m.
  http://simulator.vaillant.com/soundbox/int/?langs=NL&startlang=NL&products=ATP,ATM,ATS,ACL&startproduct=ATP&theme=VAI&volume=0#!/nl/aroTHERM_r290/bedroom

  • g van dijk schreef:

   45 db is veel te veel ! nadat ik verhuist ben omdat ik er een 2 en een halve meter van mijn bed kreeg en na een jaar geruzie met de buren en instanties
   heb ik er nu een op 3 huizen van mijn bed
   en die [hoor je ook]en heb er ook last van om dat dat ding de hele dag
   en tot 2 uur in de nacht op het zelfde dreuntje staat te ronken
   je zal toch meemaken dat de hele straat een WP op zijn dak krijgt

 12. Rob Moerkerken schreef:

  35 dB incl. toeslag van 5 dB vanwege tonaal is echt het maximum!

 13. Frank schreef:

  Vallen dakventilatoren hier ook onder ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.