
Installateurs krijgen de beschikking over een kosteloze e-learning om te kunnen werken met de complexe rekentool om te berekenen of het geluid van een buitenunit van een warmtepomp. Sinds april 2021 mogen buitendelen van lucht/water-warmtepompen ’s nachts niet meer dan 40 db produceren. De rekentool die LBP Sight ontwikkelde voor deze wettelijke eis is alles behalve eenvoudig toe te passen.
Met behulp van een rekentool bepaal je of het geluid van een buitenunit binnen de wettelijk gestelde eisen valt. De rekentool is een Microsoft Office Excel sheet. Hierin worden de verschillende coördinaten van het perceel, van de bron en van eventuele schermen (tuinmuren) op de perceelgrens ingevoerd. Ook is er de mogelijkheid tot extra ontvangstpositie. De rekentool geeft dan een eenvoudige grafische weergave van de situatie (als een plattegrond met de berekende geluidsniveaus op de perceelsgrens met een kleurenschaal) en berekent het maximaal geluidsvermogen.
E-learning ontwikkeld
Brancheorganisatie NVKL heeft naar aanleiding van vragen van installateurs over de complexiteit van de rekentool aan Wij Techniek gevraagd om een e-learning module te ontwikkelen. In samenwerking met Techniek Nederland en Vereniging Warmtepompen is er expertise voor de ontwikkeling ingebracht. De e-learning module is bedoeld als handvat bij het gebruiken van de rekentool. In de module wordt gekeken naar een aantal veel voorkomende situaties uit de praktijk. Stapsgewijs word je geholpen bij het invullen van de rekentool, waarbij ook een toelichting wordt gegeven op de begrippen bij geluid. Hier is de e-learning en de handleiding voor de rekentool te vinden.
Overlast door buitendelen
De geluidsproductie op de erfgrens bepaalt of het buitendeel van warmtepomp of airco eventueel aanvullend geïsoleerd moet worden. Met name bij woningen met een kleine beukmaat, of waar het buitendeel vlakbij een erfgrens geplaatst wordt, is het raadzaam goed te berekenen of de geluidsproductie binnen de wettelijke eisen blijft. Naast de plek van het buitendeel is het ook verstandig om goede opstelmaterialen en beugels te gebruiken zodat het buitendeel geen geluid of trilling overdraagt aan de bouwkundige constructie.
Mooie actie deze tool. Nu maar hopen dat we de units kwijt kunnen.
Wel blijft het mij verbazen hoeveel branche organisaties er zijn…. En waar is TN eigenlijk met de hulp?