Ga naar hoofdinhoud

,

Geluidseis warmtepomp nader onder loep

Er wordt pas na de zomer een besluit genomen over de geluidseisen voor buitenunits van warmtepompen. Minister Kasja Ollongren van Binnenlandse Zaken neemt de tijd om vragen uit de Tweede Kamer te beantwoorden.

In het voorstel dat er nu ligt, wordt de geluidsnorm vastgesteld op 40 decibel op de erfgrens met de buren; een norm die nu door een groot deel van de markt niet gehaald gaat worden. De norm geldt enkel voor nieuw te plaatsen installaties.

‘Kostenverhoging rem op energietransitie’

Volgens warmtepompfabrikanten is de norm onredelijk streng, en kostenverhogend voor de toch al niet goedkope warmtepompinstallatie. De techniek zou zich met extra geluidswerende maatregelen, zoals stillere componenten of een extra omkasting, uit de markt prijzen. Fabrikanten stellen voor om een norm op te stellen waarbij 50 decibel de grenswaarde wordt. Hiermee loopt Nederland in de pas met andere Europese landen. In Duitsland wordt bijvoorbeeld ook een onderscheid gemaakt tussen dag- en nacht en vollast en deellast. DHPA-voorzitter Frank Agterberg is blij met het uitstel. “Dit geeft ons de kans om onze standpunten nader toe te lichten.”

Buitendelen

Geluid van een buitendeel is de afgelopen tijd veelvuldig in het nieuws geweest. Het gaat hier voornamelijk om de buitendelen van lucht/water-warmtepompen. Het geluid van een buitendeel wordt geproduceerd door twee onderdelen, namelijk de ventilator en de compressor. Beide variëren in toerental (en dus in geluidsproductie) afhankelijk van de buitencondities en de temperatuur in de woning. Daarnaast speelt ook de modus van het systeem (ruimteverwarming, koeling of warm tapwater) een rol.

Er zijn ook warmtepompen zonder buitendeel. Dit zijn systemen met een bodembron, of warmtepompen die gebruik maken van ventilatielucht. Bij deze systemen moeten de binnendelen ook voldoen aan geluidseisen die zijn vastgelegd in het Bouwbesluit. Net als een cv-ketel of een ventilatie-wtw. In verblijfsruimten van een woning mag deze niet de 30 decibel overstijgen.

Toer langs installaties

Afgelopen maandag namen warmtepompleveranier Daikin en branchevereniging Dutch HeatPump Association (DHPA) een aantal Tweede Kamerleden mee langs een aantal warmtepompinstallaties in Enschede Henk Kranenberg van Daikin: “De minister heeft een wetsvoorstel ingediend op basis van een advies, maar heeft daarbij niet de branche betrokken of gekeken naar hoe dit soort zaken in de rest van Europa zijn geregeld. In het Nederlandse wetsvoorstel ontbreekt een meetnormering. Vandaar ook dat niet alleen fabrikanten, maar ook installateurs en vastgoedeigenaren zich uitspreken tegen dit voorstel. We zijn als Europese producent absoluut voorstander van regulering en regelgeving, maar het moet wel realistisch en uitvoerbaar zijn.”

44 reacties op “Geluidseis warmtepomp nader onder loep

  • R.H. Henstra

    Veel gezoem (?) in de hele buurt. “Iedereen” heeft immers straks een warmtepomp.

    1. g van dijk

      klopt en iedereen heeft hem aan een stenen muur hangen of in een schuurtje in de tuin! maar onze buren hebben hem op een houten dak staan schuin boven mijn bed dan is het niet alleen gezoem!! dan weet je niet wat er gebuurt ons leven wordt al maanden vergald g van dijk

      1. R.H. Henstra

        Ik vroeg het me ook al af, gezien mijn?.

      2. Erwin

        En daar gaat het al weer fout, de warmtepomp krijgt hier in dit geval de schuld die diegene die het apparaat geplaatst heeft moet krijgen.
        Als je een warmtepomp op een houten dak zet dan is het logisch dat dat veel geluid produceert.
        Zelf al veel warmtepompen geplaatst en nog nooit iemand gehad die daar over klaagt, als je het maar goed doet…

        1. g van dijk

          op zich denk ik dat het geluid in de zomer nog kan meevallen voornamelijk gezoem maar in de koude periode heb ik hem ook meegemaakt en heb er een gehoor trauma aan op gelopen volgens mijn kno arts dus heb ik nu een groot probleem omdat ik het nu harder hoor dan andere mensen en moet regelmatig mijn huis ontvluchten om van het gesuis en dieselpomp geluiden af te komen het is echt heel erg en heb al vele instanties aan gesproken veel begrip voor mijn probleem! maar hij staat er nog steeds dus vanavond weer 3 uurtjes slapen

        2. Robbie_Ha

          Het geluid is zeer hinderlijk en constant aanwezig vergelijkbaar met een bromvlieg. Norm zou max 35dba moeten zijn en beter nog gewoon vebieden!

  • Pim

    Het kan toch niet zo zijn dat het industriële verdienmodel onze
    Geluidsnormen gaat bepalen.

    1. Camillo

      In NL wordt alleen maat naar verdienmodellen gekeken
      Wat de burger er van vindt is onbelangrijk

  • P. Kuiper

    Geluid wordt logaritmisch verwerkt/gehoord. Iedere 3 dB erbij is een verdubbeling. 50 dB tov 40 dB is dus ongeveer een vertienvoudiging van de geluidsbelasting. En dus niet slechts 25% meer. Prima dat in Duitsland andere normrn gelden, maar Nederland is een dichtbevolkt land. Het lijkt er sterk op dat de warmtepomp branche, in haar enthousiasme marktaandeel te gaan veroveren, maling heeft aan leefklimaat.

    1. g van dijk

      zo is het! soms maakt hij knetter veel lawaai die van mijn buren die op ons gezamelijke houten dak staat 2 meter van mijn bed staat tot 4 uur in de nacht te draaien dan wordt het wat rustiger en om half 8 begint het weer van voren af aan het is een robot! maar vanavond ga ik heibel maken ben tot alles in staat de mensen weten niet wat ze veroorzaken nou weltrusten

      1. Als de installateur een beetje thuis zou zijn in de isso regelgeving dan had hij hem hier nooit geplaatst. Misschien verstandig om eens een expert (ik) te raadplegen en met de buren een oplossing bedenken.
        Bel gerust

        1. g van dijk

          hallo patrick schimmel waarschijnlijk een te late reactie van mij
          maar probeer het toch het is nog steeds een drama hier maar zou graag telefonische of via de mail met u in contact komen! groeten g van dijk

          1. Hallo,

            Geen enkel probleem :
            Schimmel Techniek Duurzame Installaties
            patrick@schimmel-tdi.nl
            0342729239

  • Richard

    Wij hebben ook een warmtepomp unit staan maar niemand heeft er geen last er van, het licht echter waar je hem plaats.

    Tja ik denk zelf dat de consument echter rekking moet houden waar je hem wilt plaatsen, of de installateur moet adviseren waar het beste kan plaatsen. Beetje schipper voor de buren.

    Ik snap het wel dat de meeste mensen die een warmtepomp of een airco willen plaatsen zo’n unit wil verbergen, maar is het wel de beste plek.

    Zo’n unit moet je zeker niet boven 1.80 plaatsen dat is een boven de gehoor grens. En geeft extra geluid productie. Plaats niet op een houten muren of daken.

    Beetje rekening houden met de buren

    Zo simpel is het!

  • Richard

    O ja g van dijk, gehoor trauma bestaat eigenlijk niet, en je wordt eigenlijk als ouder wordt ook slechter. Boven 80 dab slijten je oren sneller.

    Psychologische gezien raak je geïrriteerd van het geluid of wel slecht nacht rust niet goed in je remslaap komen. Enz.
    Enz.

    Een goed gesprek met de buren kan je echter je probleem oplossen.

    1. g van dijk

      hoi richard late reactie na onderzoek bij een bekende !! kno arts blijk ik hyperacusis opgelopen te hebben die je kan krijgen als je langdurig aan storende geluiden bloot gesteld wordt!! dus nu hoor ik de geluiden die monotoon zijn steeds harder en harder en er is geen ontkomen aan! en mijn buren vinden mij een l..l en een zeur en vluchten als ze mij zien wat nu?

      1. jos

        Beste Mr van Dijk,

        Zoek contact met de landelijke en regionale media met daarbij ondersteuning van uw KNO-arts , die kan het probleem van storende geluiden op uw gehoor dan goed uitleggen en dan met name de landelijke en lokale politiek er toe bewegen , meer te gaan kiezen voor waterstof-oplossingen voor verduurzaming .Politiek is op dit moment alleen maar warmtepompen aan het promoten vanwege de hoge b.t.w opbrengsten van warmtepompen , materiaal en arbeid aanleg. Ik weet niet of u hoog gevoelig bent ? , maar zeker hoog gevoelige mensen kunnen zeker last krijgen met geluid van warmtepompen .

  • Polvo

    De belangrijkste reden die mij weerhoudt om een warmtepomp aan te schaffen is het geluid.
    Dat de eisen onredelijk streng zijn ben ik het dus niet met de fabrikanten eens.
    Dit gaat nr 1 worden in de buren ruzies.

  • Kijk voor een oplossing op http://www.enzavu.nl. Wij bieden een warmtepomp aan zonder buitengeluid, deze verzorgt ook warm tapwater.

  • Willem Janssen

    In Duitsland hanteert men wettelijk 30 Dba overlastnorm bij de erfgrens voor warmtepompen. In het filmpje heeft men het over omgevingsgeluid waar de overlast van de warmte pomp in verdwijnt. Echter gaat dit alleen op voor overdag want nachts is het omgevingsgeluid veel lager en wordt al wettelijke de norm gehanteerd dat het geluid aan de gevel van een huis niet hoger mag zijn dan 45 DBa, vergelijkbaar met mensen die een normaal gesprek voeren. In Nederland wil men naar 40 Dba dit is nog te hoog en veroorzaakt nachts veel overlast in de buurt.

    Dus waarom niet Europese dit regelen naar 30 DBa wat vergelijkbaar is met het geluid van een stille koelkast. Maar 40 Dba is het geluid van ventilator op een hoge stand. Bij de overlast gaat dan om de laagfrequenties en dat betekent een soort bromtoon/zoem die men constant hoort. Ik denk dat fabrikanten meer kiezen voor hun economisch gewin dan een goede installatie die duurzaam en stil is.

    Als Nederland besluit om toch installaties van 40DBa toe te staan zou ik als voorwaarde hierbij willen stellen dat de warmtepomp buiteninstallatie alleen geplaatst wordt in een isolatiekast van 12 DBa reductie.

    In Duitsland is het al ingevoerd en daar heeft de fabrikant zich erbij neergelegd. Dus geen extra geluidsherrie van de warmtepompen want 40 DBa is te hoog en veroorzaakt veel overlast.

    Mijn voorstel daar tegenover zou zijn dat de fabrikanten meer gaan investeren in de toepassing van waterstofinstallatie omdat dat die met kleine aanpassingen in de toekomst op bestaande aardgasnetwerk kunnen worden toegepast. Dan hoeven er buiten geen warmtepompen geplaatst te worden en heeft men ’s nachts een stille
    buurt en kan iedereen een goede nachtrust.

    Willem

    1. g van dijk

      ik denk dat ik een van de eerste slachtoffers ben van een warmtepomp zoals ik al eerder aangegeven heb staat de installatie van mijn buren er al meer dan anderhalf jaar op stroom van zonnepanelen op het dak met houten vloeren en het gaat maar door veelal 24 uur per dag soms echt hard soms zacht suizende oren soms liedjes in mijn hoofd dit is joch voute boel en ruzie natuurlijk en er zijn ook nog mensen die zeggen dat ze niets horen of zeggen dat ze er geen last van hebben heb er al diverse instanties bij gehaald en ik moet zeggen veel begrip maar ja meestal horen ze het niet staat hij natuurlijk net uit of zacht aan overdag en dan in de avond of nacht begint het weer! en dan liggen de instanties lekker te slapen en ben blij dat ik 3 a 4 uur slaap om weer met fluitende oren wakker te worden ik zou graag in contact komen met mensen die dit probleem hebben of herkennen want dit word dek ik een groot probleem

  • Jan verstand

    Weg met die groene gekte!!
    Alles wat je in die klimaatleugen investeerd is weggegooid geld. Alleen goed voor de fabrikanten van warmtepompen en windmolens. Trap niet in de groene leugen.

    1. Driek

      Het is geen leugen. Het klimaat verandert, fossiele brandstoffen raken ooit op, en door olie en gas te importeren gaat er zo’n vijftig miljard van onze euro’s naar landen als Rusland, Irak en Saudi Arabië. Vergroening is goed.
      De leugens komen van cowboys, tweedehands autoverkopers en andere profiteurs die er een slaatje uit willen slaan. De grootste leugenaar van allemaal is Baudet overigens…
      Heb je het verhaal hierboven eigenlijk wel gelezen? Er wordt in verteld hoe je een oudere matig geïsoleerde woning kunt verduurzamen zonder in allerlei valkuilen te trappen.

      1. Frits

        Natuurlijk verandert het klimaat dat doet het al zolang deze aarde draait.Je klinkt al de pratende plaspop energie importeren uit foute regimes. Dat hebben we altijd al gedaan. Wil je minder import dan moeten we aan de kernenergie of thoriumreactor. Ook dat is vergroening.

  • Gezond verstand

    Een buiten warmtepomp is hetzelfde als een airconditioner.Deze werden door de milieugekkies altijd als energieverspillend beoordeeld.
    Maar met een andete naam zijn deze units ineens zo enorm goed voor het milieu.
    De kabels onder de grond voor de elektratoelevering in Nederland hebben veel te weinig capaciteit om alle warmtepompen en elektrische auto,s en kooktoestellen aan te kunnen.
    Dat wordt dan buiten gratis grondverwarming en opwarming van de aarde
    Wanneer gaat er eens een links gekkie nadenken dat we op de verkeetde weg zitten met deze waanzin.

    1. Re co

      Mee eens niks milieu gaat om de poen allemaal en niks anders ben zelf installateur plaats geen enkele warmtepomp dit omdat ik er niet in geloof op meerdere vlakken verbruik te hoog,geluid te hard,rendament te laag voor ultiem comfort,bestaande woningen en gebouwen zijn niet geschikt voor dit ik geloof meer in waterstof systemen of hybride systemen en Solar

      1. Laat mij raden: Installateur CV ketels?..

        Verbruik? Ik betaal liever 1200kWh stroom per jaar dan 1000m3 gas hoor, vastrecht gas per jaar die ik bespaar kan ik al 1.000kWh voor terugkopen!. Dat in een normale tussenwoning uit 1972, ver beneden de nieuwbouw-isolatie standaarden.. Netto kosten incl. Montage: <4500€

        Oh en: CV ketel radiatoren inregelen heb ik nog nooit een CV monteur zien doen: kost de mensen zo 10-15% meer gas per jaar omdat de CV monteur alles op 70/80c aanvoertemperatuur zet.. Lachwekkend slecht en ouderwets!

        P.s. Bijna elke Daikin warmtepomp kan al prima aan de eisen voldoen: houd buitenunit van erfgrens af indien nodig, plaats hem op dak en/of goede steunen.

        1. Peter

          De buitenunit is nu juist het issue. En hoever plaats je deze dan van de erfgrens om de geluidsnorm te halen? Is daar, met de relatief kleine kavels in NL, überhaupt ruimte voor? Voor collectieve systemen met aquifers en WKO zie ik nog wel toepassingen. Maar ik betwijfel echt of de individuele WP met buitenunits de CV ketels gaan vervangen. Dan nog eerder individuele brandstofcellen. De infra voor H2 ligt er al. En kun je gelijk je eigen stroom opwekken. En kan het E-net worden afgeschaald, ipv verzwaard.

          1. De buitenunit op een goede plek zetten is bijna nooit een probleem als je een goed product hebt. Op het (platte) dak, onder de dakgoot, verder (achterin) de tuin met leidingwerk begraven en geisoleerd, op het schuine dak. Tevens moet waterstof worden gemaakt, om er 1kWh bruikbare energie mee te maken heb je 3kWh nodig. Waterstof door gasleiding kan ook niet, op zijn besf een mix met aardgas maar dan moet iedereen *tegelijk* over stappen, helaas is waterstof in NL (tevens uit aardgas geproduceerd, ook niet bepaald een oplossing).

            Nederland heeft maar weinig duurzame energie en groeit erg langzaam (bijna het slechts in heel de EU), waterstof is in gebruik gewoon veel te duur en voor de aankomende tig jaren ook niet groen. Uiteindelijk wilt men gewoon wat op lange termijn de slimme keuze is, warmtepomp dus. Heel Noorwegen staat vol met warmtepompen, Nederland is dan een “makkie” om het zo te zeggen. Het elektranet kan écht wel wat hebben want het meerendeel van de tijd vraagt een warmtepomp slechts 180-700watt en geeft dan met een factor 3-6 (afh. v temperaturen) meer energie af in de C.V. Het “overstappen” op waterstof is helaas een bijna onmogelijk dure opgaaf tov een kleine eventuele verzwaring die het elektranet misschien nodig heeft.

            Onze warmtepomp is aangesloten op 16A in de meterkast, maar vraagt dit gelukkig nooit.

      2. Paul Jansen

        Ik ben het roeren met je eens. Laten we ons op waterstof richten, dat kan in het huidige gasnet. Warmtepompen gebruiken meer elektra dan de aan calorieën leveren. Gebruik je gezonde verstand, weersta de gekte van de domme politiek.

        1. Paul, helaas heb je het fout. Waterstof kan niet “zomaar” worden toegepast, leidingwerk is vaak hooguit geschikt voor een mix met aardgas. Waar komt waterstof momenteel vandaan? Uit aardgas!

          Hoe wil je *iedereen* tegelijk een waterstofketel aansmeren dan? De gasleidingen zijn gedeeld, al zou er 100% waterstof door het gasnetwerk kunnen, is dit ook een onmogelijke opgave.

          Ga je waterstof produceren (want dat pomp je nergens uit de grond, je moet het eerst maken) met elektrolyse, dan heb je grofweg 3kWh nodig voor 1 bruikbare kWh..

          Gebruik inderdaad je gezonde verstand! Een warmtepomp die nu bijv 500w uit het net haalt, kan op zijn best 3.000w warmte afgeven, omdat je het meerendeel (80%!) van de warmte/energie uit bijv. De buitenlucht haalt. (Ja, ook bij -15c, net als in heel Noorwegen..)

          1. Peter

            Wat vergelijk je nu eigenlijk? De bestaande situatie of de toekomstige? In de bestaande situatie is het aandeel duurzame energie ongeveer 10%. Dus die elektrisch aangedreven WP loopt voor het overgrote deel op (met een max opgewekte installatie rendement (voor E) van 50%). Of bedoel je de toekomstige situatie, waarin je voor een directe koppeling tussen EWP en opwekking pleit. Maar dan vergeet je weer mee te nemen, dat je de weersafhankelijkheid er ook bij krijgt. E laat zich zeer beroerd opslaan en alleen tegen forse maatschappelijke kosten en effecten als kinderarbeid en de afhankelijkheid en schaarste van ditmaal andere grondstoffen.

            H2 laat zich uitstekend opslaan en voor jouw info; er zijn momenteel voormalige hogedruk aardgasleidingen operationeel voor H2-transport naar de industrie. Zoals E momenteel grotendeels niet groen is, is H2 dat inderdaad evenmin. H2 kan in de toekomst uitstekend groen worden,
            via de grootschalige wind – P2G route.

            Je zult bij elk scenario grootschalig ommoeten. Of je nu naar warmtenetten gaat, naar H2 en ja; ook naar E aangedreven WP’s. Sluit een zonnepark aan en je stuit al op een netverzwaring. Voor aardgas wordt momenteel trouwens zonder grote problemen bij de grote industrie omgegaan van G-gas naar H-gas.

            Maar even back to topic. Het gaat erom dat de WP branche, nu het grote geld lonkt, loopt te schooien om de milieuregels maar te versoepelen. Moet je nagaan. We willen met elkaar het milieu redden en vervolgens kiezen we een toepassing, waarbij we de regels voor geluidsemmissie willen gaan versoepelen.

            Nou; dat kan beter. Japan gaat koment jaar tijdens de Olympische Spelen laten zien dat het olympisch dorp geheel op H2 kan draaien. Dat lijkt me voor NL
            een betere koers dan grootschalige uitrol van WP’s.

          2. Peter

            En om nog even op je parallel met Noorwegen terug te komen. Noorwegen is op het gebied van energie een heel uniek land. Ze wonen bovenop een enorme oliebel, die ze niet hoeven aan te wenden voor eigen gebruik, want waterkracht. Zeer veel waterkracht. En het mooie van waterkracht is, dat de capaciteit bijna continue is. Ideaal dus voor de toepassing van WP. Helemaal als je huis op een wat ruim bemeten kavel staat. En dat is daar over het algemeen eveneens geen probleem.

            Wij hebben in NL nauwelijks waterkracht en we zullen het vooral van zon en wind moeten hebben. En zullen dus door de disbalans tussen opwekking en vraag moeten inzetten op tijdelijke opslag om door de dunkelflaute te komen.

            Daarnaast zijn we in NL veel dichtbevolkter dan Noorwegen. Noorwegen en Nederland op energiegebied met elkaar vergelijken gaat niet op.

    2. Driek

      Jij blijft die vijftig miljard per jaar liever naar de vriendjes van Thierry sturen? Rusland, Irak, Afghanistan, Saudi Arabië… Ze lachen zich ziek.

      1. Willem

        hmm… en wij maken alles zelf hier in Nederland en halen ook de benodigde grondstoffen uit eigen bodem? Wakker worden Driek

  • Jan verstand

    Baudet is de enige politici met gezond verstand! Alle linkse fantasten denken het klimaat te kunnen veranderen. Stem FVD anders gaan we failliet aan de kosten van e.e.a. Het klimaat veranderd zonder dat we daar invloed op hebben. Trap niet in het verhaal van de klimaatdrammers.

    1. Frits

      Natuurlijk verandert het klimaat dat doet het al zolang deze aarde draait.Je klinkt al de pratende plaspop energie importeren uit foute regimes. Dat hebben we altijd al gedaan. Wil je minder import dan moeten we aan de kernenergie of thoriumreactor. Ook dat is vergroening.

    2. Frits

      In plaats van vakantie zou ik alle kamerleden verplicht op cursus sturen. Met name natuur- , scheikunde en biologie op vijzelen, zodat ze zich een echte voorstelling kunnen maken wat er met het klimaat aan de hand is.

  • Paul Jansen

    Waterstof uit de Sahara zal de oplossing moeten worden, samen met kernenergie. Zonnepanelen en windmolens leveren veel te weinig op, bedekken een veel te groot deel van Nederland en zijn veel te veel afhankelijk van wind en zon. En de opslag van elektra is kostbaar en kost veel zeldzame grondstoffen. Elektrische auto’s zetten ook geen zoden aan de dijk, alleen de fabrikant gaat er mee vooruit. Het gescharrel met warmtepompen levert geen structurele oplossing, niet eens een tijdelijke. Bedenk wat Jan Terlouw zei:
    ‘We zitten met een ongelooflijk mondiaal probleem, veel groter dan de meeste mensen weten, terwijl we nog allemaal proberen dat nationaal op te lossen. Dat gaat natuurlijk nauwelijks. Het zou veel mondialer moeten, minstens Europees. Nou ja, zo lang dat niet gaat dan moeten we maar doen wat we kunnen’.
    We gooien dus veel geld naar zaken die geen oplossing bieden.

  • Tammo Wuite

    Wanneer je voor de verwarming van je huis kunt kiezen voor een warmtepomp, dan kun je grosso modo
    kiezen tussen een bodem-warmtepomp en een lucht-warmtepomp.
    Bij vergelijking van deze twee, is de
    KEUZE VOOR EEN BODEM-WARMTEPOMP OP AFSTAND DE BESTE KEUZE.

    Dus geluidsnorm voor lucht-wpn hooguit vaststellen op 40 decibel .

    Zie artikel “Op naar een zo hoog mogelijk COP-getal” op OliNo.org > menu > blog

  • john

    De keuze is makkelijk?
    Voor een beetje huis heb je al snel tussen de 8 en 13 bronnen nodig.
    En als je weet wat een boring kost is het niet in ieder zijn knip de beste keuze.

    En hoe denken we die bronnen op de postzegels tuintjes van tegenwoordig op voldoende afstand van elkaar te gaan boren?

    En dan heb ik het nog niet eens over de gestapelde bouw.

  • Paul Jansen

    Zet alles in op waterstof gas, dat is de enige reëel haalbare optie.

  • Pim Bekker

    Ijkt of het gaat over voor of tegen. Als ik kijk staan we pas aan het begin van de technologische ontwikkeling van verduurzaming voor onze thuis “ energie”.

  • PeterD

    Waterstofgas is de leugen van de gas-industrie die ons opnieuw verslaafd wil maken aan hun product. Het wordt gemaakt uit aardgas met fikse verliezen en CO2-uitstoot. Dan kun je beter aardgas blijven gebruiken in en HR ketel want die heeft, mist goed afgesteld een enorm hoog rendement. Waterstof uit water maken m.b.v. is nog droeviger, je gooit bijna de helft van de energie weg op die manier. Dan kun je elektriciteit beter gebruiken voor industriële grond-waterwarmtepompen in combinatie met seizoenswarmteopslag en een warmtenet.
    Zo’n pomp heeft een rendement tot wel 600% en met de verliezen van de opslag erbij hou je nog altijd 500% over. Geen herrie, want die pompen kun je inpandig weg bouwen. dus niet die herrie makende, kosten en elektriciteit vretende luchtwarmtepompen, maar professionele installaties. oh en wat die voorbeeld functie van Japan betreft, ook dat is een leugen, ze halen voor het olympisch dorp de H2 per schip uit Australië, waar het uit bruinkool wordt gemaakt. een smeriger methode bestaat niet. Vergelijkbaar met onze vroegere gasfabrieken.
    De enige echte duurzame en betaalbare oplossing voor vervanging van aardgas als brandstof voor huis en haard is diepe geothermie. Al het andere is alleen maar goed voor de industrie en handel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Handig houdertje voor werkschakelaar

Cao-onderhandelingen op scherp

All-in ketelcontract niet langer basis voor warmtetarief

Intergas start met terugname cv-ketels

Bosch komt met warmtepompboiler

‘Mobiliteit raakt installatievak steeds meer’