fbpx
Nieuws

Het is mogelijk zonne-energie op te wekken met geluidsschermen langs spoor- en snelwegen. Dat blijkt uit een praktijktest van bouwbedrijf Heijmans.

Geslaagde test

Het stroomopwekkende, transparante geluidsscherm met de naam SONOB werd afgelopen jaar getest in ‘s-Hertogenbosch. “De test heeft waardevolle inzichten opgeleverd en toont aan dat zonnecellen geïntegreerd in transparante geluidsschermen al toepasbaar zijn op grote schaal, terwijl voor nieuwere technologieën nog verdere ontwikkeling nodig is”, zegt Stijn Verkuilen projectleider van Heijmans. “Wat ons betreft is de praktijktest geslaagd en gaan we pilotprojecten op grotere schaal uitvoeren. We hopen volgend jaar een nieuw project te starten, maar zijn nog op zoek naar een geschikte locatie.”

Meer mogelijkheden

De schermen werden ook getest op vandalisme en graffiti-bestendigheid. Er bestaan verder ideeën om het zonne-geluidsscherm met meer functies uit te rusten, zoals bijvoorbeeld geïntegreerde verlichting of een systeem dat fijnstof opvangt. Volgens Heijmans kan een scherm van 4 meter hoog en met een lengte van 1 kilometer 100 huishoudens van elektriciteit voorzien of 20 kilometer straatverlichting laten branden. Op dit moment staat er ongeveer 1.250 kilometer aan geluidsschermen langs de Nederlandse spoor- en snelwegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.