
Het merendeel van de Nederlandse gemeenten snapt niets van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) en communiceert hierover vaag of zelfs misleidend. Dat is in het kort de conclusie van seniorenorganisatie ANBO na onderzoek. De organisatie komt vandaag (2 december) met de resultaten omdat het nu op de agenda van de Tweede Kamer staat.
Weinig ondersteuning
De ANBO onderzocht de uitvoering van de Wmo in tachtig gemeenten van verschillende grootte en concludeert dat de meeste te weinig ondersteuning bieden bij het zelfstandig wonen en slecht vindbare, onduidelijke en soms misleidende informatie aanbieden. Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO: “Elf maanden na de invoering van de nieuwe Wmo laat de uitvoering te wensen over. De communicatie van een flink aantal gemeenten krijgt een dikke onvoldoende.”
Onduidelijke informatie
Andere conclusies: twee derde van de gemeenten geeft geen duidelijke informatie over de mogelijkheden voor ondersteuning en hoe een persoonlijk gesprek eruit ziet. Standaardbrieven van gemeenten zijn vaak onbegrijpelijk, zelfs voor deskundigen. Ook de criteria voor woningaanpassingen zijn bij 57% van de gemeenten zeer complex en strikt en informatie over financiële regelingen staat bij 64% van de gemeenten verbrokkeld op de site.
Positieve noot
De Haan spreekt in sommige gevallen zelfs van misleidende informatie. Een voorbeeld is volgens haar de informatie over cliëntondersteuning die men bij het keukentafelgesprek kan krijgen: 44% van de gemeenten noemt uitsluitend één organisatie als mogelijkheid voor cliëntondersteuning. “Inwoners weten dan niet dat ze ook zelf een deskundige kunnen uitkiezen om hen in het gesprek met de gemeenten bij te staan, zoals een lokale welzijnsorganisatie.” Het onderzoeksrapport sluit af met een positieve noot. Vier gemeenten voldoen aan alle criteria van de ANBO: Aalten, Leiden, Ronde Venen en IJsselstein.
Er schijnen ook uitzonderingen te zijn.
In een krantenartikel werd een dezer dagen de gemeente Aalten genoemd als voorbeeld voor veel andere gemeenten.
Het schijnt dus wel te kunnen.
Chapeau hiervoor!