fbpx
Nieuws

Geruisloze buitenunit: de nokverdamper

Hij is geruisloos en energiezuinig: de nokverdamper. Het jonge bedrijf Tegnis, voor de helft in handen van VolkerWessels, heeft een innovatieve warmtepomp-buitenunit ontworpen.

De nokverdamper heeft geen ventilator om de buitenlucht aan te zuigen, maar werkt met passief aangezogen lucht. “Bij de proefopstelling bij onze vestiging te Lelystad, halen we zelfs op windstille dagen een debiet van 3000 tot 3200 kuub lucht per uur, die langs de verdamper stroomt”, zegt Jeroen Brouwer van Tegnis. “Soms halen we wel 15.000 kuub per uur.”

De luchtstroom komt tot stand door natuurlijke trek in de spouw op het dak, van de dakgoot tot de nok. De spouw bevindt zich dan tussen de waterkerende laag van het dak en de onderkant van het pv-systeem, dat als een luchtdichte extra laag over het dak heen ligt.

Spouwbreedte

“Idealiter is die spouw 15 tot 20 centimeter breed. Bij ons concept zit er ook een gutter shutter, die blaadjes tegenhoudt en ervoor zorgt dat vogels geen nestjes in de spouw maken.” In principe kan het met een pannendak; beter werkt het met een glad, roestvrijstalen dak – dat een 40-jarige garantie mee krijgt.

“Door de luchtstroming worden de pv-panelen gekoeld, die daardoor een wat hoger rendement halen. Tegelijk warmt de lucht al wat voor, waardoor het rendement van de warmtepomp hoger wordt”, zegt Brouwer.

Mitsubishi

Momenteel werkt Tegnis met een lucht-water-warmtepomp van Mitsubishi. De buitenunit wordt daarbij volledig ontmanteld en omgebouwd tot binnenunit. De nokverdamper werkt goed met een warmtepompvermogen van 8 tot 12 kW.

Maar een kleiner vermogen kan ook, zegt Brouwer. “Wij willen dat onze nokverdamper met iedere warmtepomp kan werken en we zijn zelfs bezig er zelf een te ontwikkelen, waarbij we de componenten bij elkaar brengen met de beste prijs-kwaliteit-verhouding”, zegt Brouwer.

Gelijkwaardigheid

Momenteel is Kiwa het systeem aan het testen. Brouwer: “We verwachten binnen een paar weken een gelijkwaardigheidsverklaring te krijgen.” Daarna kan de nokverdamper breed de markt op.

18 reacties op “Geruisloze buitenunit: de nokverdamper

 1. Lars Boelen schreef:

  Heel gaaf, geloofwaardige debieten en mooie integrale oplossing met de PV.

 2. WS schreef:

  Vind het heel innovatief. Hoe gaat dit echter met vervuiling? Alles buiten vervuild, dus ook dit. De bereikbaarheid laat dan te wensen over. Je moet over het PV-dak naar de nok om daar schoon te gaan maken. Prachtige oplossing, maar ben benieuwd hoe het er over een paar jaar uitziet.

 3. Henk schreef:

  Inderdaad innovatief. Maar nu: extreme winterse omstandigheden. Een hele dikke laag ijzel en/of iets ontdooide en weer bevroren sneeuw… Blijft het dan ook nog voldoende functioneren? Waar blijf je dan als je enige warmtebron een op buitenlucht gebaseerd warmtepompsysteem is? Onder die omstandigheden ijs verwijderen is uitgesloten. Dat dit nooit meer kan voor komen kan niemand beweren!

 4. Jeroen schreef:

  Goede vragen.

  @WS:
  De nokverdamper is afgedekt door een constructie voorzien van sleuven. deze voorkomen het binnentreden van bladeren, vogels enzovoort. Datzelfde geldt voor de openingen bij de goten. Verder is het zo dat het minimale debiet (geen wind, geen zon enz) zo’n 3200 M3 per uur bedraagt. De flow loopt meestal vanaf de goot naar de nok aan beide dakzijden. Als er wel wind en/of zon is, en dat is meestal zo, dan is de flow veel hoger, tot 20.000 M3 aan toe. Een uitstekende manier om stof, spinnenwebben en dergelijke te verwijderen. Als die überhaupt al de kans hebben om neer te slaan.
  Ten tweede kan er een vuilwerkende coating worden toegepast op de lamellen. Dit en de altijd optredende condens houden de verdamper keurig schoon.

  @Henk:
  Daar is in voorzien. De hierboven genoemde afdekking laat niet alleen lucht door naar boven, maar ook naar de zijkanten. De luchtstroom is overigens zo hoog dat er meestal geen sneeuw blijft liggen. Het wordt gewoon weggeblazen voordat het kan landen. Het systeem is verder voorzien van een automatische ontdooi regeling. Die treedt maar zelden in werking trouwens mede dankzij het feit dat dat luchtdebiet zo hoog is.

  Er staan inmiddels al 2,5 jaar enkele tientallen installaties te draaien en die voldoen uitstekend. Ook in extreme omstandigheden. De monitoringsgegevens laten zien dat tot -10 / -11 alles goed functioneert. Als het nog kouder wordt dan komt de elektrische bijverwarming erin. Gelukkig gebeurt dat niet zo vaak in ons land.

  Vriendelijke groet,

  Jeroen Brouwer

  • GR schreef:

   Niet voor 1 gat te vangen dus.
   Kom op mensen “Think positive” maar blijf kritisch. Dan maken we van de energie transitie een succes.

 5. Ben schreef:

  Is het niet te combineren met een windwokkel om stroom op te wekken?
  Stel je hebt gemiddeld 6000 m3 over de wokkel dan kan dat flink opleveren.

  • Jeroen schreef:

   Leuk idee.
   Omdat de nokverdamper zo groot is qua oppervlak is de luchtsnelheid relatief laag en halen we toch een groot debiet. Voor een windmolen achtige constructie heb je vanwege de ijlheid van lucht een relatief hoge snelheid nodig. Ik denk dus dat het zou tegenvallen.

   Vriendelijke groet,

   Jeroen Brouwer

 6. GR schreef:

  Niet voor 1 gat te vangen dus.
  Kom op mensen “Think positive” maar blijf kritisch. Dan maken we van de energie transitie een succes.

 7. Niek van Vliet schreef:

  Wat zijn de gemeten dB waardes?

 8. Niek van Vliet schreef:

  Wat zijn de gemeten geluid waardes?

  • Jeroen schreef:

   Er worden geen verschillen gemeten met het omgevingsgeluid. Dus een te laag geluidsniveau om te meten.

   Vriendelijke groet,

   Jeroen Brouwer

 9. Niek Reede schreef:

  Lijkt me het ei van Columbus voor al die apparaten die op platte daken en tegen gevels zitten.

 10. Rob schreef:

  Jeroen

  Waar staat dan de compressor in dit verhaal? Het is natuurlijk niet de verdamper die geluid maakt in een warmtepomp, het grootste gedeelte is compressor en ventilator waarbij jullie de laatste hebben geëlimineerd.
  Als dan de compressor naar binnen verhuisd is het geen grote vooruitgang mijn inziens, nu hoor ik mijn 7kW wp niet, maar met de compressor binnen waarschijnlijk wel.
  Verder een leuk idee, waar de uiteindelijke “winst” zit zie ik nog zo even niet maar het kan bij nieuwbouw een mooie oplossing zijn.

  • Jeroen schreef:

   Hallo Rob,

   De compressor staat binnen (bijvoorbeeld op zolder) in een RVS behuizing. De geluidsniveaus zijn aangepakt en hij doet momenteel < 30 dB(A). Formeel gesproken kun je hem dus in een slaapkamer plaatsen qua geluid.

   • Rob schreef:

    Jeroen,
    Bedankt voor je reactie.

    Is er gebruik gemaakt van een mono unit of split unit die omgebouwd word? Gezien de compressor binnen komt zou je in geval van een split unit dus 2 units binnen hebben.

    Hoe gaat deze unit prijstechnisch in de markt liggen? Er wordt nu nog een bestaande unit omgebouwd dus als ik dan het lijstje maak van de extra aanpassingen zoals de nok unit, rvs behuizing en geluid dempende aanpassingen, extra leidingen van compressor naar nok unit.
    Als dit allemaal bovenop de 4000,- van een bestaande unit komt gaat die bijna x2 kwa prijs terwijl de terugverdien berekening met een standaard unit al niet rond te krijgen is.
    Of is het uberhaupt niets voor bestaande huizen?

    • Jeroen schreef:

     Dag Rob,

     Op dit moment maken we gebruik van een mono of buitenunit die wordt omgebouwd. Verdamper gaat in de nok, en de rest komt binnen in een mooie RVS behuizing.
     Prijs van het complete energiedak, plus verdamper en WP is nu al (met kleine aantallen) concurrerend met de prijs voor een normaal nieuw dak met alle installaties. De opslag valt dus reuze mee. Het systeem is geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatie. Beiden zijn inmiddels getest.

     We zijn ook al aan het testen met een WP die uit losse componenten wordt samengesteld.

     Vriendelijke groet,

     Jeroen Brouwer

 11. Richard schreef:

  Ik ben erg benieuwd of het al op de markt te krijgen is nu ook inmiddels?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.