fbpx
Nieuws

Gestegen kosten dwingt helft tot kouder huis

De helft van alle Nederlanders draait de verwarming een stukje terug om het hoofd te bieden aan de gestegen inflatie, blijkt uit een peiling door bureau Ipsos.

Met gas- en elektriciteitsprijzen die in een jaar tijd zijn verdrievoudigd, is verwarming het eerste waar men bespaart: 47% van de door Ipsos ondervraagden zet de verwarming lager. Vier op de tien Nederlanders kiest er voor om korter te douchen.

Twee op de drie Nederlanders hebben inmiddels hun uitgavepatroon aangepast om elke maand rond te kunnen komen. Behalve op energie wordt er ook bespaard op bijvoorbeeld eten in de supermarkt, uitjes en autorijden. Van de mensen met een lager inkomen blijkt 15% wel eens een maaltijd over te slaan.

‘Zet de knop om’

Eerder dit jaar kwam de overheid met de campagne ‘Zet ook de knop om’, waarin wordt geadviseerd om alleen de ruimtes te verwarmen die gebruikt worden en hier de temperatuur niet hoger te zetten dan 19 graden en een nachtverlaging in te stellen op 15 graden.

Deze maatregelen kunnen een jaarlijkse besparing van 2000 euro opleveren. “Houd jezelf goed warm door extra kleding of een (elektrische) deken op de bank”, zo valt te lezen op de site.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.