fbpx
Nieuws

J.P. van Eesteren heeft de getransformeerde A’DAM Toren aan het IJ in Amsterdam opgeleverd. Het voormalig Shell kantoor is in 1,5 jaar verbouwd tot een kloppend hart voor de creatieve- en muziekindustrie. Door de toepassing van verschillende innovatieve installaties, is het energiegebruik in het nieuwe complex aanzienlijk naar beneden gebracht.

Windgestuurde ventilatie

De getransformeerde A’DAM Toren beschikt over een nieuwe stalen kroon met een uitkragende, overhoekse vorm, die steunt op een kern van tien bij tien meter. Om het geprefabriceerde geheel op zijn plek te hijsen, was de grootste mobiele kraan van Europa nodig, met een hijsvermogen van 1.200 ton. Bovenop de nieuwe kroon prijkt een stalen windvaan die bijdraagt aan de duurzaamheid van de A’DAM Toren door de windgestuurde ventilatiekanalen. De windvaan is aan de binnenkant voorzien van twee verschillende luchtkanalen. Het ene kanaal zuigt lucht aan, het gebouw in, en het andere kanaal blaast de lucht weer naar buiten. Op elke zijde van de windvaan zijn drie Amsterdamse kruizen gemonteerd, waarvan de onderste twee kruizen functioneren als de ventilatiegaten voor de luchtkanalen.

Energiezuinige installaties

In A’DAM Toren is het energieverbruik aanzienlijk lager dan de oorspronkelijke Shell toren. Onder meer door de toepassing van driedubbel glas en een stevige isolatie van de gevel (Rc waarde = 5). Een belangrijk deel van de energie wordt duurzaam opgewekt door gebruik te maken van warmte en koude uit de bodem middels aansluiting op de gebieds-WKO van Cofely en de toepassing van zonnecollectoren op een deel van de platte daken. Het gebouw wordt verder voorzien van installaties met warmteterugwinning uit luchtverversing en het warme water van de douches van het hotel en het gebruik van energiezuinige liften. Ook zal het gebouw in belangrijke mate worden voorzien van LED-verlichting.

Multifunctioneel complex

J.P. van Eesteren startte in juni 2014 met de werkzaamheden aan het voormalig Shell kantoor. De multifunctionele A’DAM Toren krijgt een observatiepunt, hotel, club, kantoren voor de creatieve industrie en diverse horeca waaronder een ronddraaiend restaurant. A’DAM staat voor Amsterdam Dance And Music en zal de toonaangevende positie van Nederland in de muziek en creatieve sector verder uitbouwen. Lingotto heeft A’DAM samen met Sander Groet, Hans Brouwer en Duncan Stutterheim ontwikkeld. Het ontwerp is van Claus van Wageningen Architecten. J.P. van Eesteren legde eind maart 2016 de laatste hand aan de ingrijpende verbouwing.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.