fbpx
Nieuws

Goed eerste kwartaal voor warmtepomp

Het aandeel van de warmtepomp in de bestaande bouw is het afgelopen kwartaal flink gegroeid. Dat blijkt uit cijfers van de Vereniging Warmtepompen, waarbij een groot deel van de fabrikanten van deze toestellen zijn aangesloten.

Het eerste kwartaal van 2023 werden er 42.000 warmtepompen voor woningen verkocht. Dat waren er vorig jaar nog 22.0000. Het aandeel in bestaande bouw is ook gegroeid: dat is nu 60%. Dit betekent dus dat steeds meer mensen bij ketelvervanging ervoor kiezen er een warmtepomp naast te plaatsen (hybride), of de klassieke cv-ketel eruit doen.

Hybride

Van de 25.200 toestellen in bestaande bouw is ongeveer de helft hybride, zegt de Vereniging Warmtepompen. Dat komt erop neer dat er in drie maanden ongeveer 12.600 hybrides in Nederland zijn geplaatst. In de cijfers zijn de lucht/lucht-warmtepompen, airco’s waar je ook mee kunt verwarmen, niet meegenomen.

Op basis van deze kwartaalcijfers maken de warmtepompleveranciers al een voorzichtige prognose voor 2023. De verwachting is dat er minimaal 170 duizend warmtepompen in de woningbouw in gebruik worden gesteld. Dat zijn er 60.000 meer dan in 2022 (110.000). Daarmee zet de groei van jaarlijks 30-40%, die sinds de invoering van de ISDE-subsidie in 2016 is ingezet, door.

Bestaande bouw: normering

De groei zit vooral in bestaande bouw, waar cv-ketels vervangen worden door hybrides of volledige elektrische warmtepompen. Vanaf 2026 wordt deze verduurzamingslag in een norm verpakt. De nieuwbouw is door het cv-ketelverbod van 2018 al afgedekt. De verkoop van warmtepompen zal daar meegroeien met de groei van het aantal opgeleverde woningen. Voor nieuwbouw ontvangen woningeigenaren geen ISDE-subsidie meer. In bestaande bouw wordt ongeveer een derde van de aanschafwaarde van een warmtepomp door de overheid bekostigd.

2 reacties op “Goed eerste kwartaal voor warmtepomp

  1. Barry schreef:

    In hoeverre kloppen deze cijfers ? Ik las laatst ergens namelijk dat ze airco’s die kunnen verwarmen ook als warmte pomp registreren?

  2. michel schreef:

    Als ik het bericht lees dan twijfel ik over de correcte weergave er staat:

    “Het eerste kwartaal van 2023 werden er 42.000 warmtepompen voor woningen verkocht. Dat waren er vorig jaar nog 22.0000. Het aandeel in bestaande bouw is ook gegroeid: dat is nu 60%. Dit betekent dus dat steeds meer mensen bij ketelvervanging ”

    22.0000 ik neem aan 22.000

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.