Ga naar hoofdinhoud

,

Golfplaten met geïntegreerde zonnecellen

In Heerlen loopt een proef met Eternit-golfplaten met geïntegreerde dunne-filmzonnecellen.

Het experiment is onderdeel van het Europese innovatieproject PV OpMaat heeft onder meer als doel om een duurzame en kosteneffectieve manier te vinden om miljoenen vierkante meters aan asbestdaken op boerenschuren te vervangen. Die zijn vanaf 2024 verboden.

“De integratie in golfplaten scheelt een extra arbeidsgang en daarmee aanzienlijke kosten bij de installatie van zonnepanelen”, aldus Zeger Vroon, lector Sustainable Energy in Built Environment aan Zuyd Hogeschool en senior scientist bij Brightlands Materials Center.

Zuyd Hogeschool heeft als onderdeel van het Europese innovatieproject PV OpMaat, samen met golfplatenfabrikant Eternit en zonne-energiefabrikanten HyET Solar en Solliance/MiaSolé, de pv-golfplaten ontwikkeld. “Alleen al in Nederland hebben deze dunne-filmproducten de potentie om miljoenen vierkante meters asbestdaken te vervangen”, zegt Vroon.

Prijs van een kilowattuur

De wetenschap dat boeren niet, zoals consumenten 20 eurocent, maar gemiddeld slechts 6 eurocent per kilowattuur betalen voor elektriciteit, zorgt wel voor een fikse uitdaging om de golfplaten met geïntegreerde zonnecellen zo goedkoop mogelijk te vervaardigen.

Toch denken de consortiumdeelnemers een belangrijke stap in de goede richting te hebben gezet. De resultaten worden momenteel in een praktijktest beproefd.

In de veldtesten worden niet alleen de prestaties van de ontwikkelde dunne-filmproducten gemonitord, maar worden deze ook afgezet tegen de prestaties van standaard kristallijn-siliciumzonnepanelen.

Twee carports

In de Wijk van Morgen zijn daartoe 2 carports verrezen: een monitoringscarport en een demonstratiecarport. “De monitoringscarport is gebouwd om de prestaties van de standaardproducten in kaart te brengen”, duidt Vroon.

“Op de demonstratiecarport zijn de binnen PV OpMaat ontwikkelde dunne-filmproducten aangebracht. Daarbij gaat het om golfplaten van Eternit die zijn uitgerust met dunne-filmzonnecellen van het Amerikaanse MiaSolé (red: onderdeel van de Chinese zonne-energiefabrikant Hanergy) en die in samenwerking met Solliance geoptimaliseerd zijn, en om golfplaten van Eternit die zijn uitgerust met dunne-filmzonnecellen van de Nederlandse fabrikant HyET Solar.”

De zonnecellen van MiaSolé hebben een efficiëntie van 12 tot 13 procent, die van HyET Solar een efficiëntie van circa 9 procent. Eternit is de enige Nederlandse golfplatenproducent van vezelcement.

Zwakke dakconstructies

“De dunne-filmproducten die nu ontwikkeld zijn, zijn specifiek bedoeld voor stallen met zwakkere constructies”, duidt Vroon. “Stallen en allerlei andere agrarische gebouwen die voor 1991 zijn gebouwd, zijn namelijk niet berekend op een grotere daklast. Deze bouwwerken kunnen het gewicht van standaardzonnepanelen in mindere mate verdragen en de flexibiliteit en het lichte gewicht van dunne-filmzonnecellen bieden soelaas.”

“Bovendien kun je met dunne-filmproducten in tegenstelling tot met kristallijn-siliciumzonnepanelen, vrijwel het volledige dak bedekken en zorg dragen voor een mooie integratie. Vandaag de dag wordt omwille van het gewicht veelal maar 20 tot 30 procent van de agrarische daken van dit type gebouwen bedekt met zonnepanelen. Met dunne-filmproducten kun je 80 tot 90 procent van deze daken uitrusten met pv.”

Ondanks dat de meerwaarde van het kunnen gebruiken van golfplaten voor Vroon en zijn team evident is, mag het verschil in opbrengst met standaard kristallijn-siliciumzonnepanelen volgens hen niet te hoog oplopen. ‘We verwachten een verschil in de zonnestroomproductie van maximaal 30 procent. Dat wordt door alle consortiumpartners als acceptabel gezien.’

Geen extra arbeidsgang

Bij positieve testresultaten zal het volgens Vroon en Rijkers wel een uitdaging blijven om de gewenste kostprijs te behalen. “Het voordeel qua kostprijs van deze technologie is dat je geen extra montagesysteem hoeft te gebruiken. Dat is bij het achteraf plaatsen van standaardzonnepanelen wel het geval.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Cao-onderhandelingen geklapt, stakingen komen er aan

VR-ketel: rookgas weg

Premium

Warmtepomp gaat bakstenen drogen

Warmtepomp-paraplu steelt de show

Clivet: serie monoblocks op propaan

Zorg voor een stage die je nooit vergeet