fbpx
Nieuws

Gratis groene stroom in Belgisch dorp

In het Belgische dorp Crisnée hoeft straks niemand meer te betalen voor elektriciteit. De gemeente koopt een windmolen en duizend zonnepanelen. Daarmee wil het haar bedrijven en 3.400 inwoners voorzien van gratis, groene elektriciteit. Dat meldt het Nieuwsblad.

Ze blijven wel gewoon betalen voor de distributie van de stroom en voor het gebruik van het elektriciteitsnetwerk. Toch is de gemeentelijke stroom 25 tot 30 procent goedkoper uit dan dat nu het geval is.

2,5 miljoen euro

Crisnée investeert 2,5 miljoen euro in de windmolen en de zonnepanelen. “We ontkennen niet dat het moeite vraagt, maar het klimatologische en energie-aspect is zo belangrijk dat we vinden dat we dit moeten doen”, verklaart burgemeester Philippe Goffin.

Als de Waalse regering toestemming geeft voor het project wordt Crisnée de eerste Belgische plaats die centraal groene energie opwekt voor haar inwoners. “Als je een groot veld vol legt met zonnepanelen, zal dat veel efficiënter zijn dan elk huis zijn eigen kleine installatie te geven”, zegt energiespecialist Joannes Laveyne van de Universiteit Gent tegen het Nieuwsblad.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.