
Een tiental bedrijven en instellingen in Deventer hebben het initiatief genomen een schaalbaar waterstofsysteem in Deventer te ontwikkelen. Het initiatief richt zich op de technische en economische mogelijkheden voor de opwekking, opslag en distributie van groene waterstof, zuurstof en restwarmte. Voor het optimaal afstemmen van vraag en aanbod van energie ontwikkelen de bedrijven de architectuur voor een uniek digitaal handelsplatform.
Schaalbaar ontwerp
De uitkomst van GReen Oxygen, Hydrogen and Wasteheat (GROHW), zoals het Deventer initiatief heet, is een blauwdruk. Het is een schaalbaar ontwerp dat ook toepasbaar is in andere industriegebieden in combinatie met wind en zonneparken. Het waterstofsysteem bestaat uit een installatie (elektrolyzer) die door middel van duurzame elektriciteit waterstof en zuurstof produceert. Daarbij komt een deel van de elektrische energie als warmte restwarmte vrij. In GROHW worden naast de waterstof ook de vrijkomende zuurstof en restwarmte gebruikt. De decentraal opgewekte groene waterstof kan lokaal worden benut door industrie, mobiliteit en gebouwde omgeving. Daarmee gaat er nauwelijks energie verloren.
Overbelast elektriciteitsnet
Het project past bij de ambitie van de gemeente Deventer om in 2030 energieneutraal te zijn. In de huidige energie-infrastructuur ontstaan knelpunten door de snelle toename van lokaal opgewekte duurzame energie door zonnepanelen en windmolens. Het reguliere elektriciteitsnet kan dit moeilijk verwerken, terwijl er in de toekomst steeds meer vraag naar elektriciteit ontstaat.
Energiedrager van de toekomst
De filosofie achter GROHW is om van waterstof, als dé energiedrager van de toekomst, een toekomstbestendige businesscase te maken. Het concept is zo ontwikkeld, dat elektrolyzers in grote aantallen geproduceerd kunnen worden, waardoor de kostprijs aanmerkelijk omlaag kan. Dit in tegenstelling tot de ontwikkeling van steeds grotere elektrolyzers waar men probeert door schaalvergroting de kosten te reduceren.
Deelnemers in dit project zijn: Witteveen+Bos, Saxion University of Applied Sciences, HanzeNet, Brandeniers, Rabobank, Asfaltcentrale Stedendriehoek (ACS), Vos Transport, Van Dorp Installaties, Koninklijke Auping, MTSA Technopower en HAN University of Applied Sciences.
Dit lijkt mij een goede zet naar voren, omdat waterstof volgens mij tot nu toe de toekomst is zowel voor industrie maar ook vervoer en niet te vergeten verwarming in plaats van aardgas. Dan kunnen er een heleboel aanpassingen aan de woning achterwege blijven. Al kost een waterstof ketel 5 keer zo duur als een traditionele cv ketel dan zijn dat nog peanuts vergeleken met de meerkosten van een gemiddelde woning 35K / 50K Euro voor een woning van voor ‘90 / ‘95.