fbpx
Nieuws

Groningen wil aardwarmte

Groningen wil aardwarmte

De gemeente Groningen wil niet langer afhankelijk zijn van gas voor de verwarming van woningen. Daarom ligt er nu een voorstel om 11.000 woningen aan te sluiten op aardwarmte.

 

Andere energiebronnen

Het aardwarmteplan is onderdeel van de ambitie om in 2035 energieneutraal te zijn. Het college van B&W heeft de raad voorgesteld om 1,2 miljoen euro beschikbaar te stellen voor het project Warmtenet Noordwest. Een geothermische bron noordelijk van de Zernikecampus moet 11.000 huizen (van de in totaal 40.000) voorzien van warmte, zodat aardgas niet langer nodig is. Wethouder Mattias Gijsbertsen: “In onze regio merken we dagelijks wat de vervelende gevolgen zijn van gaswinning. We moeten op zoek naar andere, duurzame energiebronnen. Aardwarmte is daar een van.”

 

Business case

De afgelopen jaren zijn de noodzakelijke verkenningen en technische onderzoeken uitgevoerd, principe-afspraken gemaakt met afnemers, interesse in de markt afgetast en zijn kosten in beeld gebracht. Het resultaat hiervan laat volgens de gemeente zien dat Warmtenet Noordwest een succes kan worden. Eind mei 2015 wordt duidelijk of de business case haalbaar is en of de raad instemt met geld voor de vervolgfase. In december 2015 volgt dan het investeringsbesluit en het besluit om het productiebedrijf op te richten. Als alles volgens plan verloopt, zal in april 2016 gestart worden met de bouw van de put, het gefaseerd aanleggen van het warmtenet en het aanpassen van de gebouwen die op het warmtenet worden aangesloten.

1 reactie op “Groningen wil aardwarmte

  1. rene schreef:

    ja ja, en waarmee wordt elektriciteit opgewekt? Met CO2-uitstotende kolen en gas.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.