fbpx
Nieuws

Groot CO-incident in Amsterdam

Negen mensen zijn overgebracht naar het ziekenhuis, nadat in een wooncomplex in Amsterdam-Oost koolmonoxide is vrijgekomen. Eén bewoner die zich niet goed voelde, alarmeerde de hulpdiensten.  In totaal 14 mensen, waaronder enkele kinderen, zijn in de nacht van maandag op dinsdag door de brandweer uit hun huis gehaald. Een aantal van hen had ademhalingsproblemen.

Onderzoek van de brandweer wijst uit dat twee verouderde cv-ketels in de woning koolmonoxide uitstootten. Het reukloze en dodelijke gas komt vrij bij onvolledige verbranding in het toestel. De kans op een verhoogde uitstoot van koolmonoxide is vooral groot bij verbrandingstoestellen die niet goed worden onderhouden en in woningen met weinig ventilatie. Ook een verouderde of slecht aangesloten rookgasafvoer kan de boosdoener zijn.

Actualiteit

Jaarlijks belanden honderden mensen in het ziekenhuis nadat ze koolmonoxide hebben ingeademd. Op dit moment bespreekt de Tweede Kamer in hoeverre het aanbevelingen opvolgt, die de Onderzoeksraad voor de Veiligheid heeft voorgesteld na de analyse van een aantal koolmonoxide-incidenten. Verplichte certificering van installatiebedrijven is één van de aanbevelingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.