Nu 2700 huishoudens een individueel bemeterde HR-ketel hebben ontvangen, is het grootste verketelingsproject van Nederland na zeven jaar ten einde.
De zuinige hoogrendementsketels in de vierlaagse portiekflats (1976) zijn geplaatst door installatiebedrijf Metapart, dat onderdeel is van energiebedrijf Eneco. De ketels vervangen de collectieve ketelhuizen op de daken . De overgang van collectief naar individueel stoken bespaart 1,7 miljoen kuub gas per jaar. Daarnaast zorgt de verketeling voor een jaarlijkse vermindering van 3,6 miljoen kilo CO2-uitstoot. Dat is evenveel als 400 huishoudens jaarlijks produceren.
Reportage
In het septembernummer van Installatie en Sanitair een grote reportage over de totstandkoming, planning, bottlenecks en uitvoering van dit project en interviews met de betrokken partijen. Over de uitvoering is hier een fotoalbum te bekijken.
Besparing
De overgang naar eigen cv-ketels stimuleert bewoners bovendien om bewuster met hun warmteverbruik om te gaan, omdat het direct zichtbaar is in hun eigen gasverbruik. En dat was nodig ook: de gemiddelde portiekflat verstookte 2500 m3 per jaar aan verwarming en warm water. Naast 1700 woningen van corporatie Eigen Haard, worden ook nog eens 1000 huishoudens van corporatie Stadgenoot individueel voorzien van HR-ketels.
Revitalisatie
De verketeling is onderdeel van een grootschalig investeringsprogramma om het woningbestand in Holendrecht te revitaliseren. Grote klus
In opdracht van Eigen Haard werkt installatiebedrijf Metapart zeven jaar aan de megaklus, die dit jaar wordt afgerond. Totaal komen de kosten op bijna 20 miljoen euro. In Holendrecht verketelt het bedrijf nog eens 1.000 woningen bij woningcorporatie Stadgenoot, waardoor er in Amsterdam-Zuidoost sprake is van het grootste verketelingsproject van Nederland.
Pijpen en buizen
Bij het project is gekozen voor de KombiKompact van Intergas (CW4). Alleen bij de 1700 woningen van Eigen Haard al, zijn in totaal 108 kilometer koperen pijp en 300 kilometer stalen cv-buis verwerkt. Dat komt neer op zo’n 100 tot 150 meter buis per woning Onderdeel van de operatie is ook waterbesparing. Met waterbegrenzers in de warm- en koudwaterkranen is het waterverbruik flink teruggebracht.
Woonlasten
Door de vermindering van gas- en waterverbruik worden de woonlasten van de bewoners verlaagd. Eigen Haard rekent op een besparing van 1000 m3 gas per woning, wat neerkomt gemiddeld 50 euro op de rekening per huishouden. Een groot voordeel van individuele ketels in vergelijking met een collectieve installatie is dat bewoners bewuster met hun warmteverbruik omgaan. Het verbruik wordt niet meer collectief omgeslagen, maar bewoners betalen wat ze zelf verbruiken.