fbpx
Nieuws

Het Noorse Otovo, dat zonnepanelen in een abonnementsmodel aanbiedt, is ook in Nederland actief. Ons land is het dertiende land in Europa waar het bedrijf de verhuurmarkt wil vergroten. De verhuurmarkt van zonnepanelen in Nederland is met twee procent nu nog klein.

De meeste mensen die kiezen voor zonnestroom kopen nu hun zonnestroom-installatie. Er zijn diverse initiatieven die de techniek ook in een huurvorm aanbieden, maar echt groot is deze markt nog niet.

Jort Statema, algemeen directeur van Otovo in Nederland. “In Nederland zijn zonnepanelen op woonhuizen al vrij gangbaar, maar toch is sprake van veel onbenut potentieel”, zegt Statema. “Hoewel Nederland al Europees koploper is wat betreft de opgewekte zonne-energie per inwoner, bedraagt dit nog geen drie procent van het totaal aan opgewekte energie.” Otovo wil, net als in Duitsland, Oostenrijk, Polen, Portugal en Spanje snel uitgroeien tot marktleider in de abonnementenmarkt voor zonnepanelen.

Geen grote investering nodig

Door het aanbieden van een maandelijks abonnementsmodel wordt het voor meer consumenten mogelijk om toegang te krijgen tot zonne-energie, omdat vooraf geen grote investering nodig is. Otovo verwacht op die manier ook alle nog twijfelende huishoudens in Nederland te kunnen helpen aan zonnepanelen. “Consumenten besparen ook omdat het maandelijks te betalen bedrag vrijwel altijd minder is dan de elektriciteitsrekening. Zeker gezien de huidige omstandigheden. Consumenten blijven daarnaast flexibel tijdens de looptijd van het contract, omdat zij het systeem op elk moment gedurende de abonnementsperiode kunnen afkopen. Door zonne-energie voor alle huishoudens toegankelijk te maken, dragen we ons steentje bij aan het versnellen van de energietransitie”, zegt Statema.

Lokale installateurs

Otovo is in 2016 opgericht in Noorwegen, waar het hoofdkantoor is gevestigd. Het bedrijf maakt gebruik van software om te bepalen of een woning geschikt is voor zonnepanelen. Via het platform komt een particulier in contact met lokale installateurs, die de installatie verzorgt. Het afgelopen jaar boekte het bedrijf een omzet van €100 miljoen en heeft momenteel een geschatte waarde van €240 miljoen op de Noorse effectenbeurs. Otovo is actief in 13 landen in Europa

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.