fbpx
Nieuws

Haags warmtekoudenet voor 6.000 woningen

Den Haag. Foto: Ady TeenagerInRO op Unsplash

De gemeente Den Haag wil een warmtekoudenet aanleggen voor 6.000 nieuw te bouwen woningen in de Haagse Laakhavens.

De Laakhavens is een wijk tussen het Schilderskwartier en het Laakkwartier waar bedrijfspanden nu nog het straatbeeld bepalen, maar waar de komende jaren zo’n twintig grote woontorens gebouwd zullen worden.

De gemeente wil deze wijk duurzaam ontwikkelen en wil daarom een warmtekoudenet aanleggen waar alle woningen op aangesloten gaan worden. Het net zal bestaan uit 18 gekoppelde WKO’s, en het wordt gevoed met duurzame lagetemperatuur warmte, met name afkomstig uit oppervlaktewater en afvalwater (aquathermie).

Koude in zomer, warmte in winter

De lage temperatuur wordt gebruikt voor het leveren van koude in de zomer en door middel van warmtepompen wordt in de gebouwen warmte opgewekt voor ruimteverwarming in de winter en voor warm tapwater. Om de lokaal aanwezige duurzame warmte en koude in de bodem optimaal te benutten, wil de gemeente de nieuwbouw heel bewust niet aansluiten op hoogthermische warmtenetten.

De WKO’s bestaan uit open grondwaterbronnen met bronwarmte tussen de 15 en 19 graden en retourwarmte tussen 6 en 10 graden, dat via het distributienet naar de bouwwerken wordt getransporteerd. Het regenereren vindt plaats door in de zomermaanden (circa medio mei tot circa medio september) warmte uit oppervlaktewater en uit afvalwater uit te wisselen met het koude-overschot in de bodem.

Aansluitplicht

Aansluiting op het nieuwe warmtekoudenet wordt verplicht voor alle nieuwbouw omdat er pas een sluitende businesscase is bij een jaarlijkse levering van 20.000 MWh. De gemeente is nu op zoek naar een partij die het warmtekoudenet kan ontwerpen, financieren, realiseren en exploiteren voor een ‘ingroeifase’ van maximaal 10 jaar en een aansluitende exploitatiefase van 30 jaar.

4 reacties op “Haags warmtekoudenet voor 6.000 woningen

 1. Koning klant schreef:

  Aansluitplicht op een warmtenet. Zeker weer met belachelijk hoge vaste lasten.
  Dit is maar onder één voorwaarde acceptabel. Lagere vaste lasten dan gas en lagere variabele energie kosten dan met gas. Anders zijn lucht-lucht of lucht-water warmtepompen beter.

 2. Passie voor warmte | Maatschappelijk Rendement schreef:

  Koning Klant, je zorgen zijn begrijpelijk en terecht . Er zijn recentelijk veel te veel voorbeelden de revue gepasseerd die jouw zorgen ondersteunen. Ieder casus met haar eigen verhaal en geschiedenis natuurlijk. Ik ben het alleen niet met je eens dat alternatieve warmtelvering alleen acceptabel is als direct de kosten voor warmte van de eindgebruiker lager worden. Dit alleen mag geen argument zijn voor ons allen.

  De verantwoordelijkheid om onze maatschappij te verduurzamen, rust op ons allemaal. Iedereen moet willen om zijn/haar bijdrage hiervoor te leveren, wat past binnen ieders mogelijkheden. Minimaal bereidt zijn om initiatieven binnen de persoonlijke levenssfeer een oprechte kans te geven, voordat de mening wordt gevormd, kost niemand wat en brengt ons alleen al een stuk verder in deze opgave.

  Gemeentes, ontwikkelaars en woningcorporaties zijn verantwoordelijk in haar rol als voortrekker bij het verduurzamen van de woningvoorraad. Maar dat maakt ze niet
  volledig en alleen verantwoordelijk hiervoor. Daar zijn we allemaal verantwoordelijk voor, dus ook burgers, consumenten en eindgebruikers. En juist die groep is heel bepalend voor het succes of het mislukken. Zonder de bereidheid van deze grote groep is eigenlijk bij voorbaat ieder initiatief al kansloos. Met als gevolg dat de druk toeneemt en dat verplicht aansluiten moet worden afgedwongen.

  Als de kosten en het warmteconform gelijk zijn aan die van reguliere gasgestookte installatie, dan zou dat alleen al voldoende moeten zijn om te kiezen voor het milieuvriendelijke alternatief! Dit ligt in ieders directe mogelijkheid om bij te dragen aan een schonere leefomgeving.
  En met deze techniek, krijgt men ook de mogelijkheid om in de zomer de woning te koelen! Ik spreek uit ervaring dat ik geen moeite meer heb om in slaap te komen op de echt warme dagen sinds we drie jaar geleden zijn verhuisd naar een energie neutrale woning met warmtekoude bron. Heerlijk opstaan is dat iedere ochtend weer!

  En daarbij, onze winters zijn de afgelopen jaren erg warm geweest en de gasprijs blijft nog steeds erg laag. Dat maakt dat er weinig tot geen kostenbesparing momenteel is te behalen. Maar koude winters en de stijgende gasprijzen liggen buiten onze invloedsfeer, zijn beide uiterst onbetrouwbaar gebleken en zijn samen onverbiddelijk voor je portemonnee!

  Dat financiële risico loop je niet als je bent aangesloten op een warmtekoudenet of een soortgelijke warmtevoorziening. En na onze verhuizing betalen we nog maar € 32 per maand voor elektra in plaats van € 300 per maand voor gas en elektra voor ons vorige huis.

  Dus beste Koning Klant accepteer nou mijn goedbedoelde advies als ik zeg dat alternatieve warmtevoorzieningen het altijd waard zijn om te overwegen. En besef dat je het niet moet doen voor nu!, maar dat financiële rust over een langere periode EN je bijdrage aan een schonere leefomgeving gegarandeerd en minimaal het resultaat zullen zijn!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.