fbpx
Nieuws

Opleiding hybride warmtepomp in de maak 

Installatiebedrijven Breman, Feenstra en Bonarius gaan samen met IW Noord Holland, Vakschool Technische Installaties en ROC Amsterdam een opleiding tot monteur hybride warmtepompinstallaties ontwikkelen.  

Afgelopen week spraken de partijen af om dit leertraject vorm te geven. Volgend jaar maart moeten de eerste monteurs in de schoolbanken zitten, zo is de verwachting. Monteurs volgen een cursus van maximaal zes maanden (420 uur) en na afloop behalen ze het MBO certificaat ‘Installeren en in bedrijf stellen van hybride warmtepompen’.  

Groeispurt hybrides

De behoefte aan monteurs die weten hoe ze hybride warmtepompen moeten installeren en in bedrijf stellen zal de komende jaren enorm groeien. Zeker ook bij grote servicebedrijven Breman, Feenstra en Bonarius zal bij ketelvervanging steeds vaker gekozen worden voor de hybride variant. Deze bedrijven zullen in eerste instantie vooral hun eigen monteurs willen opleiden, maar het is ook de bedoeling dat mensen van buiten het vakgebied het certificaat kunnen gaan halen.  

De opleiding richt zich op werkenden op niveau 2 uit de beroepenvelden werktuigbouw, elektrotechniek, installatietechniek of bouw. “Afhankelijk van hun specifieke vooropleiding en ervaring duurt de cursus wat langer of juist wat korter. Iemand die bijvoorbeeld uit de bouw komt, zal nog tijd moeten besteden aan het aanleggen van leidingwerk. Een werktuigkundig monteur hoef je daarover niks meer uit te leggen”, zegt Martin de Haan van Vakschool Technische Installaties

F-gassen

Wie zijn certificaat wil halen, zal zeker ook moeten beschikken over een f-gassen-diploma. Sommige deelnemers zullen dat al op zak hebben, maar anderen krijgen de mogelijkheid deze papieren te halen als onderdeel van het cursuspakket. 

Het certificaat ‘Installeren en in bedrijf stellen van hybride warmtepompen’ is al zo’n twee jaar oud en werd onder meer ontwikkeld door Kemkens Installatieburo, Eneco Installatiebedrijven en Bonarius. “Maar tot nu toe werd het niet echt opgepakt, en daar moet met deze cursus verandering in komen”, zegt Arjen Binkhorst, docent bij Bonarius.  

Ook certificaat voor zij-instromers

Het is de tweede keer dat een leertraject rond MBO-certificaten wordt opgetuigd. Eerder dit jaar ontwikkelden de Vakschool Technische Installaties, het ROC en Bonarius al een pilot met MBO-certificaten voor zij-instromers: een opleiding die uiteindelijk kan leiden tot een MBO-diploma. “Een groot succes”, aldus Binkhorst. 

Zie hieronder een video over deze pilot: 

2 reacties op “Opleiding hybride warmtepomp in de maak 

  1. Wim Vervoorn schreef:

    Leuk foto van installatie gemaakt bij onze klant en van mijn ontwerp gebruiken de grote breman en feenstra organisaties voor promotie

  2. Jeremy prins schreef:

    Geplaatst door een top duo!
    Beetje lastig was het wel, klein vlierinkje maar klant was uitermate tevreden!
    vooral over de montage afdeling!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.