fbpx
Nieuws

‘Handhaving zwakste schakel Gasketelwet’

Handhaving is en blijft voorlopig de zwakste schakel van de Gasketelwet. Maar het mogelijk gebrek eraan moet geen reden zijn de wet nu al af te schrijven. Dit zegt Techniek Nederland-voorzitter Doekle Terpstra in het decembernummer van vakblad Installatie, dat deze week verschijnt.

In de Gasketelwet staat vastgelegd dat woningeigenaren verplicht een hiervoor gecertificeerd monteur of bedrijf in moeten schakelen voor werk aan een gasgestookte installatie. Niet alleen bedrijven, maar ook particulieren zijn vanaf 1 april 2022 strafbaar wanneer ze een beunhaas aan de cv-ketel laten sleutelen. De wet is op 1 oktober ingegaan en kent een overgangsperiode van anderhalf jaar.

Weigering gemeenten

Gemeenten worden via het Bouwbesluit verantwoordelijk voor die handhaving, maar zeggen zelf niet van plan zijn dit te gaan doen. Doekle Terpstra vindt dat gemeenten hun verantwoordelijkheid moeten pakken: “De wet is van kracht. Of gemeenten nu willen of niet: ze zullen er verantwoordelijk voor worden. Het staat in het Bouwbesluit, en dat is afspraak.” Techniek Nederland neemt zich voor om messcherp te gaan kijken hoe de praktijk straks uitvalt. “Misstanden gaan we desnoods via Kamervragen aanhangig maken. Liever een wet met een zwakke plek, dan geen wet. We moeten de discussie blijven voeden, en bijsturen waar het kan.”

Doekle Terpstra: “De installateur krijgt weer erkenning van zijn vakmanschap”

Starten met certificering

Op dit moment kunnen installateurs het certificeringstraject, dat bestaat uit een theorie en praktijkdeel, al in gang zetten. Bedrijven die op het gebied van diplomering redelijk bij zijn, bijvoorbeeld omdat ze de certificeringtraject OK CV gevolgd hebben, krijgen hierin vrijstellingen. Terpstra verwacht dat komend jaar het draagvlak voor de Gasketelwet verder toe gaat nemen, wanneer ook het grote publiek geïnformeerd wordt. “Handhaving kan helpen, maar het gaat uiteindelijk om gedragsverandering. Woningbezitters zullen bewust gaan kiezen voor een bedrijf met CO-certificaat. Er komt een online register met gecertificeerde bedrijven en een grote overheidscampagne die daarnaar verwijst.”

Ketelverkoop aan banden

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft afgesproken dat de Gasketelwet uitgebreid geëvalueerd gaat worden. Mochten de maatregelen niet leiden tot een verbetering van de veiligheid rondom gasgestookte installaties, heeft het ministerie nog de mogelijkheid om de ketelverkoop aan banden te leggen. Maar dat gaat op korte termijn niet gebeuren. Mocht dat het geval zijn, duurt dit nog zeker jaren.

In het decembernummer van Installatie kijkt Doekle Terpstra, halverwege zijn voorzitterschap van Techniek Nederland, terug en vooruit. In het grote interview legt hij uit hoe de lobby werkt, wat zijn persoonlijke drijfveren zijn, en wat de speerpunten van Techniek Nederland in de komende jaren zijn. Installatie is vanaf 11 december hier online te lezen, of los te koop in onze webshop. Dat kan zowel in e-book als in de vorm van het magazine.

25 reacties op “‘Handhaving zwakste schakel Gasketelwet’

 1. Erik van Egmond schreef:

  Boehoehoe, hoe triest… De handhaving!!! Het bouwbesluit… Ook wetgeving!!! Gaf al aan dat je nooit een onveilige situatie mag achterlaten bij einde werk… Als die gehandhaafd was had de ketelwet niet nodig geweest.
  Hoe naïef wil je zijn als je denkt dat dit wel gaat werken?
  Welterusten techniek Nederland.

 2. Ruud oliehoek schreef:

  Ik blijf het vreemd vinden dat het probleem bij de installateur neer te leggen in plaats om de verkoop aan banden te leggen. Zelf zit ik al 45 jaar in het vak en ben 62 jaar oud. Nu gaan jullie aan mij vragen om nog een examen te doen ,zeker op deze leeftijd word dat een probleem. De opname van deze taaie stof zal voor veel oudere monteurs een flinke hindernis worden. Maar dat er wat gebeuren moet helemaal mee eens. Vr groeten Ruud Oliehoek.

  • Hk schreef:

   Wanneer u in het verleden opgelet heeft bij de opleiding en met goed gevolg een examen heeft afgelegd, is het nu geen probleem.
   Er is weinig veranderd.
   Dus doe dat examen en blijf bij de tijd. Is ook goed voor die grijze massa bovenin

 3. Bennie schreef:

  Kijk eerst eens waar de ongevallen zijn geweest voordat er weer zo hoog van de toren wordt geblazen met wetgeving en wijze opmerkingen.
  Bijna alle installaties zijn door gerenommeerde bedrijven gemaakt, en met mooie stikkers van bedrijven onderhouden en goedgekeurd en met een mooie OKE sticker.

  Een beun zal zorgvuldiger zijn.

  Keus is niet moeilijk, leve de gemeente die niet meewerkt!

 4. BvdSteeg schreef:

  Mijn ketel wordt door een erkend bedrijf onderhouden. Wat bleek mij later. De monteur van het onderhoud van mijn was ontslagen. Reden o.a. slordig werk en toch niet deskundig. Nee Doekle Terpstra, allemaal puur eigen belang. Want wie controleert de controleurs. Alle wetten zijn afhankelijk van mensen die het moeten uitvoeren. Dat zou je toch moeten weten als ex politici.

 5. Erik v Egmond schreef:

  De Toetst vakbekwaam Co is voor rond de 500 euro nog te doen, echter de BRL (de certificering) die moet er nog komen en gaat zo doen de geruchten de ronde vele malen duurder worden….heb 3 mille horen vallen, en is dat dan per jaar, of per 5 jaar?
  Er komt straks nog een addertje uit t gras….wedden?
  Het zijn weer de kleine (trots op hun werk 1pitters) die de dupe zijn van weer een berg bureaucratisch geknutsel van mannen met te veel tijd en die het net iets te makkelijk verdienen om daadwerkelijk met iets zinnigs op de proppen te komen.

 6. Bennie schreef:

  Helemaal gelijk Erik!

  Wie gaat dit alles betalen, de uurlonen zijn al zo hoog, moeten wij voor die 30 ketels die ik in onderhoud heb dus (€3000 +€500 = €3500 / (5jaar x30 ketels) 150 ketel beurten ) € 23.33 per onderhoud extra gaan tellen? ze zien me komen.
  Weer de grote snoepers die de dienst uit gaan maken en onder dit tarief kunnen werken omdat ze een paar honderd of een paar duizend ketels beheren.

  Schande!!

  Overheid en Doekle Terpstra ga eens iets bedenken als een eenmalige diploma als vroeger waar we jaren vooruit kunnen.
  Of een gratis vakbekwaam test met certificering.

 7. Gert-Jan schreef:

  Nog afgezien van de kosten die eraan vast hangen vraag ik mij af hoe het handhaven bedacht is. Naar mijn weten mag een BOA van de gemeente niet bij een particulier achter de voordeur van de woning handhaven. Het zou zinvoller zijn dat de verzekeraar er bij betrokken wordt zodat de particulier verplicht wordt om de werkzaamheden aan de gastoestellen door een gecertificeerd bedrijf te laten uitvoeren omdat het anders consequenties heeft voor de lopende verzekering (hogere kosten o.i.d.).
  Het meest jammere in dit verhaal vind ik dat er naar alle waarschijnlijkheid nu weer een wet is aangenomen zonder dat er over dit soort problemen goed overleg is geweest.

 8. Marcel schreef:

  Nu weet ik waar die boterberg is gebleven.

 9. nico schreef:

  Ben het helemaal eens met Bennie (9 december 2020 om 19:58) dit gaat de zelfde kant op als in 2014 met de Legionela preventie. Samen met m`n maat die de inventarisatie en de beheersplannen deed, deed ik de reiniging. Heb een drinkwater-achtergrond weet het een en ander van chemie en microbiologie. Tot de komst BRL-K14032 van 27 oktober 2014 liep het als een tierelier en vrijwel zonder klachten of incidenten. We konden voor een nette prijs maatwerk leveren en ook de moeilijke en tijdrovende klussen oplossen die de grote jongens liever links lieten liggen. De BRL-K14032 maakte het voor ons onbetaalbaar. Deze was op het lijf geschreven van de grote jongens, welke ook aan de norm hadden meegeschreven of op z`n minst gesouffleerd; aantal inzetbare ploegen, landelijke dekking, aanrijtijden enz. Nu zinj er nog een paar (dure) grote partijen actief op dit gebied. Tel uit je winst als maatschappij.
  Dure certificering die niet het vakmanschap beoordelen maar zich vooral richten of administratieve waterhoofd rondom het werk wel in orde is zijn dodelijk voor de kleine installateur. Terwijl we allemaal het ‘gecertificeerd prutswerk’ herkennen wat BvdSteeg beschrijft (9 december 2020 om 14:44) wanneer je rotzooi certificeert, krijg je ‘gecertificeerde rotzooi’……

 10. Eric schreef:

  Wat nu zo heel jammer vind is dat als er bedrijven zijn welke hiervoor een certificaat hebben ook nog vakkundig personeel moeten hebben. wat je heel vaak ziet is dat de monteur lekker op de telefoon zit en de stofzuiger aanzet om herrie te genereren van kijk ons eens hard aan het werk zijn.
  Puntje bij paaltje is er niets onderhouden en is het cashen.
  Ik denk dat een certificaat geen meerwaarde geeft, meestal komt er toch een uitzondering regel op. Hoe groot is het risico van pakkans of een niet deugdelijke installatie waar koolmoxide fout gaat. Er zijn meer slachtoffers in het dagelijks leven van andere dingen. Installatie monteurs zijn al moeilijk aan te komen, laten we het nog moeilijker maken blijven de scholen nog steeds leeg.

 11. Herman van der Meij schreef:

  Ik ben een constructeur en vakbekwaamheidsdiploma metaalnijverheid. Toen bij mij in mijn toenmalig nieuwbouwhuis 2001 een installatie is geplaats is er van alles mis gegaan div. monteurs onder garantie hebben het moeten herstellen. Na overigens veel touwtrekken tussen Breeman Heerhugowaard de installateur en Breeman Haarlem die het onderhoud moest doen. Het betrof de toen vrij nieuwe concept Agpo Optifor met WTW. De monteurs waren niet goed op de hoogte en herhaaldelijk waren er storingen. Ik ben goed gaan lezen en het zelf gaan doen inmiddels wel een nieuwe geplaatst maar doe het nog steeds zelf. Maar goed ik zal er aan moeten geloven. Dat het nu beter wordt, ik heb er een hard hoofd in.

 12. Engelaar schreef:

  Ik als dakdekker ben er helemaal voor dat er beter toezicht komt.
  Indien wij isolatie aanbrengen of renoveren moeten we vaan aan de dakdoorvoer van het rookgaskanaal werken. Vaak moeten zelfs de pijp even er uittrekken en weer aangepast op lengte monteren. Wij kunnen dit omdat we ook patroon loodgieter zijn.
  Maar er zijn genoeg collega’s met minder inzicht.
  Het zou voor de algemene veiligheid echter nog beter zijn indien een rookgaspijp van bovenaf demontabel zou zijn en daarmee de lengte aangepast kan worden aan bv 10 cm extra dikte aan isolatie. Misschien een idee voor Ubbink en dergelijken?

 13. Pierre schreef:

  Ik heb jarenlang een ketel van Feenstra gehuurd. Onderhoud 1x per 2 jaren. Als particuliere eigenaar van een Nefit ketel moet ik nu 1x per jaar onderhoud laten plegen. Wie kan mij dit verschil verklaren. Ik heb redelijk verstand van onderhoud, maar dit gaat mijn pet te boven. Het blijkt telkens weer dat regels en voorschriften ontstaan om mensen op kosten te jagen. Ik heb de laatste maanden regelmatig monteurs over de vloer gehad, geen enkele is het eens met Terpstra Doekle en verwijzen die onzin naar de prullenmand. Waterzijdig inregelen is een farce, water bijvullen van de ketel zou het waterzijdig inregelen al weer ontkrachten. De monteur moet dan weer komen en weer een rekening van minimaal €.400,–.

 14. Jos Kraus schreef:

  Als je met 1 vinger wijst naar iemand, dan wijzer drie vingers naar jezelf. Ik heb bijna een dagtaak aan cv ketels waar honderden euros aan gesleuteld is, zonder resultaat. Zorg eerst maar voor deskundige vaklui met een goed examen ( waar ook mensen zakken) voordat je neerbuigend doet over anderen.
  Ps de meeste ongelukken gebeuren nog steeds met geijsers en niet HR-ketels. Zie rapport Onderzoeksraad

 15. Rve schreef:

  “Maar het mogelijk gebrek eraan moet geen reden zijn de wet nu al af te schrijven. ”
  Dit staat aan het begin van het artikel. Hoe bedoel je “nu al”?? Wacht nog een paar maanden totdat iedereen examens betaald hebben.
  Doe het direct en goed, of door het niet.

 16. Marcel schreef:

  Al sinds de jaren 80 na het behalen van diverse vak diploma’s en gas erkenning installeer ik gas toestellen conform goed vakmanschap. In maart dit jaar mijn monteur CO certificering behaalt. In juni weer gecontroleerd door installQ en ik mag blijven. Als ik de Bedrijf CO Certificering niet kan betalen en mijn bedrijf in de Wilgen kan hangen kan ik met al mijn vakdiploma’s en installQ erkenning altijd nog solliciteren bij de afdeling handhaving in Den Haag.
  Of met collega’s protesteren op het Malieveld. Moet toch mijn vrij gekomen tijd invullen.

 17. Bennie schreef:

  Marcel 10 december 2020 om 18:51 je hebt gelijk. maar als het zover is en je tijd over hebt weet ik nog een hele ploeg goed opgeleide beunhazen die erg veel werk hebben en er niet door komen.
  Dit zal ook zijn oorzaak hebben door de te hoge tarieven die bedrijven moeten rekenen om al deze niet werkende onzin te betalen.

 18. Marcel schreef:

  Als ambtenaren ongehoorzaam zijn kan ik dat ook. Burgerlijke ongehoorzaamheid. Als de overheid met hun regelzucht mijn ding om zeep helpen. Anarchie.

 19. jan schreef:

  Dus ik heb jaren ervaring en heb papieren voor service technicus en toch word ik in dit artikel benoemd als “beun de haas” beetje jammer.
  gewoon verplichten dat bij elke ketel een co melder komt te hangen die de ketel uitschakelt .
  dan worden er van de 10 personen per jaar zeker de helft afgehaald.
  Bewoners verplichten om gecertificeerde bedrijven in te huren werkt averechts omdat veel mensen liever minder onderhoud willen doen dan meer betalen voor een gecertificeerde bedrijf in te huren.

 20. Peter Volkman schreef:

  Beste Pierre (10 december),
  voor elk gastoestel is er een onderhoudsprotocol van de fabrikant, hierin staat wat er periodiek moet gebeuren en hoe vaak. (Internet)
  Ook voor een leek is het naar mijn mening redelijk te beoordelen of een monteur tijdens een service- of onderhoudsbezoek de omschreven zaken ook daadwerkelijk uit voert.
  Voorschriften zijn er niet om mensen op kosten te jagen maar om te zorgen dat alles in de wereld zo veilig mogelijk is.
  (het op correcte wijze en bij voorkeur dynamisch) waterzijdig inregelen is (aantoonbaar) zeker geen onzin, dat het water bijvullen onbalans kan veroorzaken is wel onzin.
  Ik zou eens omkijken naar een andere serviceorganisatie/monteur

 21. Arend schreef:

  Kom net bij een maat vandaan…. In het weekeinde door een installateur van doordeweeks de ketel vervangen… Je raad het al.. Rga is blijven zitten, gaskarran en inlaat idem. En expansievat van 2003 (lek) hangt er nog. Dit is niet te controleren zolang je ketels op marktplaats en particulier kunt kopen.

 22. Koning klant schreef:

  Deze onzin gasketelwet kan de boom in. Het is hoogstens reden om de gasketel eerder de deur uit te doen. Ik heb vaak genoeg meegekeken met monteurs om te weten dat ik het zelf beter kan omdat monteurs geen tijd hebben om het goed te doen. En ik wel.
  €100 voor een half uur onderhoud … van de ratten …

 23. Bennie schreef:

  Beste Koning klant
  Je vergeet de voorrijdkosten!

 24. john schreef:

  Arend,
  Dat de rga en ltv en alle overige dingen blijven hangen had denk ik wel affect op de prijs niet dan?
  En waar is voor gekozen?
  Kwaliteit of prijs?
  Gok de prijs he ja dat dacht ik al.

  Koning klant,
  Heb je heel goed meegekeken?
  Heb je ook een rendementsmeter gasdrukmeter lek detector in je kast liggen?
  Nee he maar je kant het beter! keep up the good work!

  Maar ben het met de meeste hier eens een wet die niet te handhaven is is mijn inziens pure geldklopperij van een stelletje kantoorpikken wat nergens de ballen verstand van heeft!

  En helaas heel Techniek Nederland stikt tegenwoordig van die pennen likkers, vakbekwaamheid is er simpelweg niet meer.
  Maar ja da ken ook niet anders he iedereen wil dat zijn jong MAVO of HAVO gaai doen om vakke te vulle bij de Jumbo.

  Als de mensen hier nou eens van af stappen en het uit hun domme hoofd halen dat LTS te min is zal er niks aan veranderen.
  Oeps da zeg ik fout, door de schaarste zal mijn uurloon wel veranderen dat word namelijk hoger, ja is simpel he kwestie van vraag en aanbod!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.