
CV-ketels kunnen minder renderend worden en zelfs stuk gaan door hard water. Dat meldt Aquacell, fabrikant van waterontharders, op basis van onderzoek door de Amerikaanse Water Quality Association.
Minder rendement
Het Amerikaanse instituut onderzocht wat het effect is van hard en zacht water op onder andere het functioneren van CV-installaties. Diverse CV-systemen op gas werden 90 dagen lang gemonitord. De systemen die zacht water gebruikten, bleven hetzelfde functioneren, maar de ketels die hard water gebruikten, verloren rendement. Dit gold met name voor de combiketels.
Kalkaanslag
Verder blijkt, wederom als de Amerikaanse resultaten naar de Nederlandse situatie worden vertaald, dat een CV-ketel gedurende 10 jaar 2,2 keer ontkalkt zou moeten worden (bij een 4-persoons huishouden). In Amerika werden bij een waterhardheid van 25dH al na 1,6 jaar de eerste defecten door kalkaanslag gemeld. Met de gemiddelde waterhardheid in Nederland zou dit betekenen dat een combiketel na 4 jaar niet meer optimaal werkt door kalk.
Het onderzoek van Aquacell wordt te gemakkelijk overgezet naar de Nederlandse situatie.
In het onderzoek zijn combiketels gebruikt met een stookrendement van slechts 80%. De gebruikelijke combiketels in Nederland hebben een stookrendement van ca. 97% (HR107). Dit betekent dat het verwarmend oppervlak van de Nederlandse ketels aanzienlijk groter is. Het gevolg is dat de waterzijdige oppervlaktetemperatuur van de warmtewisselaar minder hoog wordt tijdens het stoken. Hierdoor zal aanzienlijk minder ketelsteen ontstaan.
Daarnaast zijn er weinig plaatsen in Nederland meer waar drinkwater, dat in het algemeen voor het vullen van cv-installaties wordt gebruikt, een hogere hardheid heeft dan ca. 8°DH.
Vullen van cv-installaties met een beperkte omvang met onthard water zal de genoemde voordelen dus niet waar maken.
Alleen bij uitzonderlijk grote systemen is het aan te bevelen goed te kijken naar de samenstelling van het vulwater.
Bedankt voor deze waardevolle aanvulling!
Bedankt voor de informatie.