fbpx
Nieuws

Heetgaswisselaar warmtepomp levert tapwater

Met Clausius heeft Nederland een nieuwe speler op het gebied van bodemgebonden warmtepompen voor vermogens van 1 tot 150 kW. Door de toepassing van een heetgaswisselaar achter de compressor kan het toestel tot 80 graden tapwater produceren zonder elektrisch element.

De Nederlandse importeur van de Spaanse warmtepompen zit in Gieten, en heeft in de Elite serie 3 types voor woonhuisgebruik: 1-8 kW (COP 4,8), 3-15kW (COP 4,61) en 5-25kW (COP 5,01). Opvallende feature is het gebruik van een extra heetgaswisselaar om het ingebouwde 200 liter rvs boilervat waarmee de eerste warmte van de compressor gebruikt wordt om heet water te produceren. Dit systeem is een gepatenteerd onderdeel van Clausius. Het zonder elektrisch element produceren van tapwater maakt de warmtepomp interessant voor woningbouw. Er is dan geen externe boiler meer nodig. Het toestel is traploos modulerend waardoor het in verwarmingsbedrijf geen buffervat nodig heeft. De warmtepompen hebben R410A als koudemiddel. De fabrikant onderzoekt de mogelijkheden voor andere koudemiddelen.

Distributie

De warmtepompen van Clausius, ontwikkeld door CEO2 green in samenwerking met de universiteit van Vigo, worden in Nederland via een exclusief importeur aangeboden aan dealers met een BRL 6000-21-certificeringen. Zij stellen de techniek weer ter beschikking aan installateurs. “Er is veel kennis nodig voor het in bedrijf stellen en het instellen van de juiste stooklijn”, benadrukt Wouter Wilting. Naast de woonhuistoepassingen heeft Clausius ook warmtepompen voor utiliteit en industrie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.