fbpx
Nieuws

Helft Nederlanders kent energielabel niet

De helft van de Nederlanders weet niet welk energielabel er aan hun eigen huis hangt. Dat blijkt uit onderzoek van EasySwitch.nl, in samenwerking met Multiscope, onder 1.718 respondenten.

Dit is opmerkelijk, aangezien het energielabel sinds 2015 verplicht is bij de verkoop, het verhuren of opleveren van een huis. Huiseigenaren hebben een (voorlopig) energielabel voor hun woning gekregen, dat tien jaar geldig is. Terwijl het op dit moment nog eenvoudig is om het energielabel van een huis te vernieuwen, worden de regels vanaf januari 2021 aangescherpt. Het energielabel kan dan alleen vernieuwd worden nadat er een afspraak is gemaakt met een vakbekwame energieadviseur, die fysiek naar de kenmerken van het huis kijkt en ze beoordeelt.

Niet op de hoogte van nieuwe regels

In de toekomst kost het dus niet alleen meer tijd om een nieuw energielabel voor een huis te vernieuwen, het kost ook meer geld. De kosten hiervoor bedragen naar schatting tussen de honderd en tweehonderd euro. Dat is een aanzienlijk verschil met de enkele tientjes die huiseigenaren momenteel online betalen. Hiervan zijn slechts veertig procent van de mensen op de hoogte, blijkt uit het onderzoek.

Frederik van der Veen, CEO bij EasySwitch.nl, licht toe: “Het is opmerkelijk dat maar 40 procent van de Nederlanders weet dat het energielabel vanaf volgend jaar duurder wordt, aangezien het voor alle huizenbezitters loont om dit jaar nog je energielabel te laten vernieuwen. Voor sommige mensen is tweehonderd niet veel geld, maar er zijn genoeg huishoudens – al helemaal in deze onzekere tijden – waarvoor dit verschil wel groot is. Voor deze huishoudens is het nóg belangrijker om voor het eind van dit jaar nog naar het energielabel van hun woning te kijken, en op tijd te vernieuwen.”

Impact op hypotheek

Veel Nederlanders zijn niet op de hoogte van het energielabel van hun woning of de nieuwe regels omtrent het energielabel. Daarnaast blijkt uit het onderzoek ook dat bijna 60 procent van de Nederlanders bij het kopen van een huis niet op het energielabel let, en ook aangeeft dit niet één van de belangrijkste zaken te vinden bij een nieuwe woning. Terwijl het energielabel veel financiële impact kan hebben op het huis.

In de toekomst kan een slecht(er) energielabel invloed hebben op de hoogte van een hypotheek. Eerder dit jaar kondigde Triodos al aan dat huizenkopers die een hypotheek aanvragen voor een woning met een laag energielabel, vanaf C, een lagere hypotheek krijgen. De verwachting is dat meerdere hypotheekverstrekkers in de toekomst dit voorbeeld volgen. Uit het onderzoek van EasySwitch.nl komt naar voren dat ruim 40 procent niet weet dat het energielabel invloed kan hebben op de hoogte van een hypotheek. .

Van der Veen legt uit: “Het is belangrijk dat we huizenkopers er ook op wijzen dat zij, naast hun flinke aankoopsom, ook rekening moeten houden met een extra investering om het huis te verduurzamen. Er is nu nog steeds krapte op de woningmarkt, waardoor veel mensen noodgedwongen flink overbieden op huizen van lage kwaliteit. Als vraag en aanbod op de huizenmarkt straks weer stabieler wordt, en mensen voor een huis met een laag energielabel nog maar een deel van de hypotheek krijgen, wordt het huis ineens heel onaantrekkelijk en kan dit de verkoop flink in de weg staan. Dit soort beslissingen zijn ingrijpend voor alle Nederlandse huizenkopers, maar we moeten er wel samen voor zorgen dat dit bij hen bekend is.”

5 reacties op “Helft Nederlanders kent energielabel niet

  1. Hendrik schreef:

    Klopt,wij wonen in een ruim 50 jr.oud huis,huren het al 45 jr. Onze verhuurder is een corporatie, die hebben geheel onterecht aan de huurwoningen in onze wijk,het energielabel B weten te krijgen via een of ander wazig ‘onderzoeks’ bureau, wat is het geval: Als de huurder vertrekt,worden de tochthokken verkocht via hun makelaar, voor woekerprijzen, bezwaar maken tegen het label heeft totaal geen nut: Kopers zijn blij met een gunstig energielabel,is gebleken uit eigen persoonlijk onderzoek,als huurder mag je door hogere puntentelling,meer huur betalen, en zo is het? Heel dat energielabel moet drastisch op de schop. Wij hebben stalen ramen, met de eerste generatie dubbelglas, 8 mm dik..Jaar 2000. Heel koud in de winter,erg warm in de zomer..Zo lek als een vergiet.

  2. MarkS90 schreef:

    Energielabel zegt niets. Wij stoken bijna de helft minder dan andere bewoners in de straat dus waarom hebben wij geen B en de rest een C zoals wij nu ook hebben?

    • NicoG schreef:

      Hoi MarkS90: het energielabel is gekoppeld aan de bouwkundige en installatietechnische situatie van je woning. Niet hoeveel energie de bewoner gebruikt. Als de woningen hetzelfde zijn, hebben ze een gelijk energielabel. Of er nu een groot gezin in woont met een grote warmtebehoefte (studerende kinderen op verwarmde slaap/studeerkamers) of een éénpersoonshuishouden, (dat overdags elders werkt en in de weekends veel opstap is). Dat maakt niet uit: dezelfde woning = hetzelfde energielabel.

      • MarkS90 schreef:

        Ik weet heel goed hoe het werkt en wat de bedoeling is: een energielabel is niets meer dan een verwachting van het energieverbruik, ongeacht hoeveel mensen er wonen.
        Maar dat is juist het probleem: er is een label maar dat zegt niets over het werkelijke verbruik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.