fbpx
Nieuws
Hendrik-Ido-Ambacht in race als warmtepompstad

Hendrik-Ido-Ambacht dingt mee naar de Europese titel Heat Pump City of the Year, een titel die in 2012 te beurt viel aan Etten-Leur.

 

 

De Zuid-Hollandse gemeente dankt haar nominatie aan woon- en voorzieningscomplex Sophiastaete, dat met innovatieve warmtepomptechniek is uitgerust. Het project van Woningbouwvereniging Rhiant, Installatiemaatschappij H.EK, Adviesbureau Visietech, DKC Totaaltechniek, warmtepompfabrikant Alpha-InnoTec en de Nathan Group is volgens de internationale vakjury een uitstekend voorbeeld van vooruitstrevende innovatie in warmtepomptechnologie. Het complex is het eerste Alpha-InnoTec Boosterproject wereldwijd; klik hier voor een artikel over de monitoring ervan.

 

Lage temperatuur

Bijzonder aan het collectief verwarmde en gekoelde Sophiastaete is dat het warm tapwater in alle appartementen all-electric wordt bereid op basis van lage aanvoertemperaturen. Het Boosterconcept, dit jaar ook genomineerd voor een VSK Award, bewijst hiermee dat ook tapwater op lage temperaturen aangevoerd kan worden. Een centrale Alpha-InnoTec brine/water warmtepomp SWP geeft haar relatief lage temperatuur af aan zowel de lagetemperatuurverwarming in het project als aan de individuele Boosterwarmtepomp in elke woning. De boosterwarmtepomp verhoogt de centraal opgewekte temperatuur vervolgens naar een veilige boilertemperatuur van bijvoorbeeld 60 °C voor warm tapwater. Hiermee is het mogelijk om all-electric oplossing te bieden voor warm tapwater in collectieve projecten.

 

De concurrentie van Hendrik-Ido-Ambacht komt uit Litouwen, Denemarken en Hongarije. Stemmen kan hier. De prijs wordt op 19 mei uitgereikt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.