fbpx
Nieuws

Hengelo verduurzaamt warmtenet

Het warmtenet van de gemeente Hengelo wordt sterk verduurzaamt. Dankzij de hoofdleiding die AkzoNobel sinds kort verbindt met het warmtenet, wordt nu ook de industriële restwarmte benut voor het verwarmen van huizen en bedrijven. Dat levert een CO2-besparing op van 60 procent, in vergelijking met een cv-ketel op aardgas.

Dubbele verduurzaming

Het warmtenet in Hengelo is uniek door de dubbele benutting van restwarmte. Het restafval dat afvalverwerkingsbedrijf Twence verwerkt, wordt omgezet in elektriciteit, stoom en warmte. AkzoNobel gebruikt de duurzame stoom van Twence voor haar productieproces van zout.

Aan het einde van het productieproces blijft opgewarmd koelwater van ongeveer 40°C over. Dit water wordt met de nieuw aangelegde hoofdleiding rechtstreeks geleverd aan Container Terminal Twente en het High Tech Systems Park.

De restwarmte van AkzoNobel wordt daarnaast ingezet voor de verwarming van huizen in Hengelo. Warmtepompen zorgen ervoor dat de temperatuur verhoogd wordt naar 70°C. Hierdoor kan het ook worden ingezet voor de productie van warm kraanwater.

Bronnet

Op High Tech Systems Park zijn alle gevestigde bedrijven aangesloten op het Bronnet. Dat is een slim energiesysteem dat alle kantoren en productiehallen op het park van duurzame warmte en koude voorziet, op grote en industriële schaal.

Het Bronnet is behalve duurzaam ook slim. Het biedt partners, MKB en start-ups de mogelijkheid om te experimenteren met innovaties zoals big data, energieopslag of andere nieuwe ontwikkelingen op een live netwerk. De aansluiting van het Bronnet op het warmtenet versnelt de verduurzaming van de innovatiecampus.

Toekomstplannen

Op dit moment ontvangen zo’n 330 woningen in de wijken Berflo Es en Veldwijk duurzame restwarmte van AkzoNobel. Warmtenetwerk Hengelo heeft de aanleg van de hoofdleiding en de ombouw van tussenstation DEC Zuid gerealiseerd. Vanaf eind november worden ook de leidingen naar het toekomstig te bouwen DEC Noord gelegd, zodat het gebied rondom laan Hart van Zuid – met onder andere het ROC van Twente – aangesloten kan worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.