fbpx
Nieuws

Hernieuwde lobby voor woning-apk

Installateursvereniging Uneto-VNI gaat de lobby voor een verplichte woning-apk nieuw leven in blazen. Op BNR-nieuwsradio zegt voorzitter Doekle Terpstra dat hij een tweejaarlijkse verplichting van controle van gasinstallaties, en een vijfjaarlijkse controle van de overige woonhuisinstallaties gaat bepleiten bij de politiek. Op dit moment zijn deze inspecties niet verplicht. In onder meer Utrecht zijn proeven gehouden met vrijwillige woning-apk’s.

Verzekeraars

Na de succesvolle lobby voor de wettelijk verplichte certificering van gas-installateurs per 2019, waarbij dus bedrijven en monteurs een erkenning op zak moeten hebben, wil Terpstra ook dat woningeigenaren en verhuurders een prikkel krijgen om de woonhuisinstallaties periodiek te laten inspecteren om de veiligheid en het energieverbruik te monitoren. Terpstra ziet hierin een belangrijke rol weggelegd voor verzekeraars, die de periodieke inspecties zouden moeten opnemen in polisvoorwaarden of bepaling van de verzekeringspremies. Daarnaast vindt Terpstra dat de afdelingen Bouw & Woningtoezicht van gemeenten zich meer bewust moeten zijn van hun verantwoordelijkheid.

Sneuvelen

Het pleidooi voor de woning-apk is al jaren een kroonjuweel van Uneto-VNI. Tot dusver sneuvelde initiatieven hiertoe in de politiek. De installateursvereniging wil het gezien de groei van het aantal incidenten, onder meer rondom koolmonoxide, meterkastproblemen, maar ook de aandacht voor kwaliteit van leidingen en afvoersystemen, het onderwerp opnieuw bij de politiek op de agenda zetten.

Luister hier het fragment op BNR Nieuwsradio terug.

1 reactie op “Hernieuwde lobby voor woning-apk

  1. M.A.A. Van Muijden schreef:

    Weer iets om geld aan te verdienen voor de installatie branch. Verplichten is niet de juiste wijze, zorg ervoor dat het nut en noodzaak van een goedwerkende installatie duidelijk wordt.
    Misschien hebben eigenaren dan wel geld over, want een goedwerkende installatie bespaart onnodige uitgaven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.