fbpx
Nieuws

In de installatietechniek komen ze vaak voor: veiligheidsinspecties, toolboxmeetings en werkbonnen. Het is vaak een stuk administratie waar de meeste installatiemonteurs niet blij mee zijn. Vaak is installatietechniek een klus die op locatie gebeurt. Daarom is het noodzakelijk om het uitgevoerde werk te keuren en inspecteren. Dat geldt ook voor het uitgevoerde onderhoud. Zeker wanneer er een stapel papieren aan te pas komt om deze keuringen uit te voeren, kan dit een tijdrovend karwei zijn. Daarom is het interessant eens te kijken naar het digitaliseren van deze processen.

Het sleutelwoord: digitaliseren

Het sleutelwoord in de installatietechniek is digitaliseren. Door de inspecties te digitaliseren is het mogelijk in een handomdraai een rapport op te stellen. Het is dus niet meer nodig om met de hand checklists af te werken of volledige rapporten op te stellen. Door gebruik te maken van digitalisering kunnen allerlei zaken zoals veiligheidsinspecties, toolboxmeetings en werkbonnen met een tablet worden uitgevoerd. Medewerkers kunnen met een tool als Incontrol hun werkzaamheden op locatie uitvoeren en de resultaten meteen doorsturen naar de klant of het kantoor.

In de praktijk scheelt dit een hoop tijd. Het aanmaken van digitale formulieren is eenvoudig te doen. Bovendien kunnen inspecties aan installaties een stuk efficiënter worden uitgevoerd. Na het invullen van de nodige digitale lijsten wordt er meteen een digitaal rapport opgemaakt die kan worden doorgestuurd. Deze is dan meteen overal beschikbaar, zowel op locatie als op kantoor. Daardoor kan informatie met de buitendienst snel gedeeld worden.

Kwaliteit inspecties verbeteren

Uiteraard staat de kwaliteit van de uitgevoerde inspecties centraal. Zo is het mogelijk gebruik te maken van zogenaamde ‘tags’ en deze aan de installatie te koppen. Aan de hand van digitaal werken is het mogelijk om een QR-code of NFC-tag te scannen bij de installatie. Zo wordt het bijbehorende formulier meteen geopend en kan de inspectie gestart worden. Alle eisen kunnen dan digitaal worden afgewerkt. Dankzij de slimme online formulieren worden alleen vragen die relevant zijn in deze situatie weergegeven. Het is dus niet meer nodig aan te geven welke vragen niet van toepassing zijn.

Na het afronden van de inspectie is het dan mogelijk een handtekening van de klant te vragen en als medewerker het formulier te ondertekenen. Dit formulier wordt dan naar kantoor gestuurd. De medewerker kan dan door naar de volgende klus. De klant krijgt meteen een uitgebreid rapport die er professioneel uitziet. Dit scheelt dus een hoop tijd.

Gebruik bestaande templates

Het is niet nodig om zelf allerlei formulieren te bouwen voor bijvoorbeeld een toolboxmeeting of werkbon. Er zijn zogenaamde templates in de installatietechniek die gebruikt kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan de verplichte melding van een incident of ongeval, of een controle op een brandmeldinstallatie. Er zijn verschillende templates beschikbaar bij de installatietechniek afdeling van Incontrol. Het voordeel daarvan is dat de kans dat men vragen over het hoofd ziet bij bijvoorbeeld een inspectie een stuk kleiner geworden is.

Veiligheidsinspecties, toolboxmeetingen en werkbonnen

Veiligheidsinspecties zijn de kern van de installatietechniek. Ook toolboxmeetings komen geregeld voor. Vrijwel iedere medewerker van een installatiebedrijf heeft weleens een werkbon moeten opmaken. Het vervelende is dat het maken van een werkbon op de analoge manier zelfs meer tijd in beslag kan nemen dan het uitvoeren van de klus zelf. Daarom kan digitalisering van de installatietechniek een stuk tijdbesparender zijn. Want het is mogelijk direct te starten en zonder kennis van IT toch een goed formulier te bouwen. Het is mogelijk snel formulieren te starten aan de hand van zogenaamde tags.

Het komt soms voor dat een medewerker vergeet om een formulier in te vullen. Daarom is het mogelijk dankzij digitalisatie notificaties te ontvangen. Zo krijgt de medewerker meteen een notificatie zodat hij weet welk formulier hij wanneer in moet vullen.

6 reacties op “Hoe digitaliseer je veiligheidsinspecties, toolboxmeetings en werkbonnen?

 1. Bennie schreef:

  Toolboxmeeting, jullie zijn van de pot gerukt, noem het dan ook gewoon gereedschapkistje samenkomst.
  Voelt men zich door een Engels woord te gebruiken belangrijk?????
  As we speak is al net zo`n onzin.

  Stop met die taalvervuiling a.u.b.

 2. Tjeerd Hagen schreef:

  Wat is een toolboxmeeting?
  Een toolboxmeeting is een kort periodiek werkoverleg waardoor de veiligheid op de werkplek wordt bevorderd. Een toolboxmeeting maakt bouwplaatsmedewerkers nog beter bewust van gevaren op het werk

  • e installateur schreef:

   wat een gelul zeg !
   ik ben al 30 jr installateur en ik heb gelukkig nog nooit een gereedschapskistje samenkomst gehad en ook geen toolboxmeeting, als ze daar over beginnen moet ik meteen al kotsen !!

   • jos schreef:

    Beste e -installateur,

    Ik begrijp je volkomen .Meeste Nederlanders houden van normaal doen, maar tegenwoordig moeten we chillen ,out of the box , alles is top , zijn we geen vertegenwoordiger meer maar account manager etc etc .

   • Henk Pieter schreef:

    Maar je moet er wel rekening mee houden dat wanneer je deze vergadering niet regelmatig houd met je personeel dan ben je bij het eerste ongeluk waarbij de inspectie volksgezondheid langs komt helemaal aan de beurt.
    En ik ben er van overtuigd dat je het onbewust toch doet omdat je niet alleen zegt ga naar klant maar de mensen ook voorbereid wat de bedoeling is van de klant.
    Ja oké, in onze jeugd hete dat werkoverleg en werk voorbereiding.

  • Bennie schreef:

   Beste Tjeerd
   Laten wij het beestje dan ook bij de naam noemen; kort periodiek werkoverleg of in militaire termen K.P.W.
   Wij houden altijd even werkoverleg en dat gaat prima al klinkt dat op een verjaardag feest erg onbelangrijk.
   Gek zijn we als we allemaal aan die taalvervuiling mee gaan doen, of is dat Stierenpoep?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.