Ga naar hoofdinhoud

,

Hoe presteert de warmtepomp?

Foto: Flamco

Foto: Foto: Flamco

Er komt een landelijk monitoringstraject voor woningen met warmtepomp-installaties. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland wil aan de hand van data verkregen uit slimme energiemeters analyses maken van de praktijkprestaties van warmtepompen in Nederlandse woningen.

Daaruit moet blijken welk type warmtepompen voor welke woning het best uit de verf komen. Ook moet duidelijk worden welk gebruiksprofiel woningen met een warmtepomp hebben. BDH uit Harderwijk gaat het onderzoek uitvoeren.

Ieder huishouden met een warmtepomp kan zich aanmelden voor het monitoringstraject op www.installatiemonitor.nl. Voorwaarde is dat er een slimme energiemeter in de woning aanwezig is, waarmee meterstanden voor elektriciteit en aardgas uitgelezen kunnen worden. “Er is bewust gekozen om alleen slimme meter-data te gebruiken. Hierdoor is de hoeveelheid data per woning beperkt, maar kan wel een groot aantal woningen gemonitord worden. We verwachten dat dat goede statistische resultaten oplevert,” aldus Paul Friedel, projectleider bij adviesbureau BDH uit Harderwijk.

Naast de slimme meter-toegang kunnen huishoudens eventueel aanvullende gegevens aanleveren, zoals het woningtype, aanwezige installaties en de samenstelling van het huishouden. In combinatie met lokale weersomstandigheden biedt dit de mogelijkheid praktijkprestaties van warmtepompen te achterhalen.

CO2-uitstoot en infrastructuur

Op basis van de verkregen gegevens worden analyses gemaakt. Zo kan onder andere nauwkeuriger het gemiddelde rendement van een warmtepompsysteem worden bepaald. Ook wordt inzicht verkregen in hoe verbruiksprofielen elektriciteit en gas veranderen als in een woning een warmtepomp toegepast wordt. Deze informatie is van belang om toekomstig beleid rondom CO₂-uitstoot te kunnen maken en aan te passen. Netbeheerders kunnen op basis van deze gegevens een betere inschatting maken van toekomstige veranderingen in energieverbruik en welke aanpassingen er nodig zijn aan infrastructuren.

Heel stookseizoen lang

Het onderzoek is inmiddels gestart en loopt tot en met 30 juni 2021. De afgelopen maanden is er al succesvol getest met data van zo’n honderd woningen met warmtepompen. Paul Friedel: “Binnenkort begint het stookseizoen en krijgen we voor het eerst bruikbare data over het warmteverbruik in woningen binnen. We zijn heel benieuwd hoeveel huishoudens uiteindelijk gaan deelnemen en wat we van de data leren.” 

Privacy bewoners

BDH coördineert namens RVO het monitoringstraject en krijgt daarbij ondersteuning van Enpuls, GasTerra, GasUnie, Liander, N-Tra, Stedin en Techniek Nederland. BDH is ODA (Onafhankelijke Diensten Aanbieder) en kan, na toestemming van de bewoners, meetdata uit slimme meters uitlezen. “Alle verbruiksgegevens worden beveiligd en anoniem opgeslagen. Bij het verzamelen en opslaan van verbruiksgegevens koppelen we deze los van het adres en de gegevens van de energiemeter. De meetgegevens en resultaten zijn dus nooit te herleiden tot een woonadres.”

Installateurs met warmtepomp-projecten kunnen ook deel nemen aan het onderzoek. Zij kunnen zich melden via info@installatiemonitor.nl.

12 reacties op “Hoe presteert de warmtepomp?

  • B.van der Velde

    Voor ons geeft de warmtepomp alleen maar gezondheidsklachten zoals veel hoesten ,droge lucht,overgeven en veel geluidsoverlast door dat de pomp draaid dus al met al geen goede keuze geweest van de woningstichting en we zijn niet de enige bij ons in de buurt met klachten over onze gezondheid rommel dus.

    1. Bernard

      Dit is complete onzin.

    2. M.Buijs

      Dit is inderdaad complete onzin, wij hebben een Nibe F2120-8 en zijn bijzonder tevreden, de installatie draait nu 1.5 jaar, ook tapwater werkt uitstekend zonder enig lawaai van de installatie, hij is zelfs nog stiller dan de oude CV ketel

  • jos

    Veel mensen worden niet vrolijk van een warmtepomp en de prestaties zijn t.o.v de vertrouwde ketel niet te vergelijken.
    De warmtepomp zorgt ook voor CO2 uitstoot dames en heren van D66, dus zo snel mogelijk alternatieven zonder CO2 uitstoot zoals waterstofgas in mengvorm toe gaan passen. Immigratiestop toepassen en mensen zonder verblijfvergunning of status het land laten verlaten , hoe minder mensen in ons overbevolkte land ,hoe minder C02 uitstoot, en dan kunnen de dames en heren van D66 de boeren in ieder geval laten voortbestaan.

    1. Theo

      ?? waterstofgas zorgt niet voor uitstoot CO2?

      1. Erwin

        Idd! Water, geen CO2

        1. Jan

          Precies @ Erwin maar hoe denk jij dat 99,9% van de hedendaagse waterstof gemaakt wordt????
          Dat wordt gemaakt uit aardgas en daar komen gigantische hoeveelheden CO2 bij vrij.
          Het duurt nog even voordat er alleen groene waterstof is.

          1. jos

            Beste Jan,

            Ga naar de site profadvanwijk.com, ontwikkelingen met waterstof en lees .

          2. Jan

            Beste Jos,
            Ik ben al jaren een groot aanhanger van de waterstof economie en daarom vind ik weinig nieuws op de betreffende site.
            Maar let even op het woordje “hedendaagse”.
            Bovendien raad ik jouw aan om de uitzending van tegenlicht Deltaplan waterstof terug te kijken.
            Groeten Jan

          3. jos

            Beste Jan,

            Ik ga zeker even kijken naar de uitzending , maar waterstof-ontwikkelingen met niet of nauwelijks CO2 uitstoot gaan komende jaren sneller als we denken .Voor auto,s nog sneller dan voor onze c.v. installatie , maar we kunnen niet meer om waterstof als brandstof heen .Laat de ontwikkelingen in fase rustig op je afkomen .Eerst je huis goed isoleren, dan merk je al dat je korter je c.v. ketel hoeft laten te werken om het in huis warm te krijgen, dus bespaar je sowieso al en dan je c.v. ketel nog een keer vervangen voor een nieuw verbeterd type ,bespaar je nog keer , rustig de ontwikkelingen afwachten en dan is er de binnen nu en 10 jaar de juiste waterstof in mengvorm. Ik ben geen warmtepomp-fan .Ik heb al veel warmtepomp installaties gezien op de gekste plekken , vaak niet mooi aangelegd en esthetisch , ziet de warmtepomp er ook al niet mooi uit .

  • Peter

    Over 11 maanden weet ik het rendement van een (hybride) warmtepomp ten opzicht van een HR-ketel de gegevens worden maandelijks bijgehouden.
    Tevens ga ik geluidsmetingen doen mocht dat nodig zijn.
    Dan heb ik een eerlijk onderzoek door mijzelf uitgevoerd mooier kan toch niet als je uit eigen metingen jezelf kan overtuigen om het wel of niet te doen.
    Als ik mijzelf kan overtuigen om er een te plaatsen dan doe ik dat over 3 jaar.
    Hopende dat er in die periode een strenge vorst periode komt van minimaal 14 dagen.

  • jos

    Vandaag gelezen: Meest logische oplossing is de energie opgewekt door zonnepanelenvelden in Nederland niet te benutten voor het Elektranet , maar voor elektrolyse voor ontwikkeling van waterstof in mengvorm .Koppel waterstof- meng-stations aan de zonnepanelenvelden. Energie afkomstig van zonnepanelenvelden zorgt namelijk niet voor een stabiel Elektranet ., dus gebruik het voor elektrolyse. Door deze voordeliger vorm van waterstofontwikkeling kunnen c.v ketels op waterstof in mengvorm een beter alternatief voor de warmtepomp worden .

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Rheem wil 1,5 miljard betalen voor Fujitsu

Plieger neemt Ambrava Samsung over

Een mooi installatiejaar gewenst!

Premium

Rechtse draai kabinet raakt installatiewereld

Tien toppers van 2024 op Installatie.nl

Premium

Koemelk als warmtepompbron