fbpx
Nieuws

Hoe staat het met het Waterstofhuis?

Kiwa en netwerkbedrijf Alliander zijn gestart met de bouw van de eerste waterstof demo-woning in Apeldoorn. Het is een opleidingslocatie voor monteurs, zodat ze leren hoe ze de huidige aardgasvoorziening gereed kunnen maken voor waterstof. Als alles volgens planning loopt, wordt het demohuis begin volgend jaar in gebruik genomen.

Het Waterstofhuis wordt volledig ingericht als een woonhuis. Het heeft een ketel met honderd procent waterstof, ook voor de keuken en meterkast. Het demohuis brengt de toepassing van waterstof in de gebouwde omgeving naar de praktijk. In deze video zijn de ontwikkelingen rond het Waterstofhuis te zien.

Pilot in Lochem

In 2021 start Alliander in Lochem een pilot waarbij bestaande woningen met een aardgas-aansluiting worden overgezet op waterstof. Omdat er in deze wijk veel oudere en niet optimaal geïsoleerde woningen staan, zijn deze woningen minder geschikt voor de toepassing van warmtepompen of aansluiting op een warmtenet. Waterstof is daarom een interessant alternatief. De bewoners van deze wijk kunnen straks het Waterstofhuis bezoeken en ervaren welke eventuele aanpassingen nodig zijn om een woning klaar te maken voor waterstof.

11 reacties op “Hoe staat het met het Waterstofhuis?

 1. Manfred stevens schreef:

  Graag blijf ik op de hoogte van de waterstof ketels

 2. Waldemar schreef:

  Graag blijf ik op de hoogte van de waterstof ketels

 3. J.Klijn schreef:

  Wat kost het maken van waterstof ?

  En de energie om waterstof te maken, is dat ook groene of grijze energie ?

  Vriendelijke groet

  J.Klijn

 4. Ben Reinders schreef:

  Mooie stap.

 5. Peter Mulders schreef:

  Tja, dat zou mooi zijn als onze HRe-ketel naar waterstof kan worden omgebouwd, dan kan de lineaire stirling generator stroom blijven opwekken.

 6. Ewald schreef:

  Goed om te lezen dat er nu concrete toepassingen gerealiseerd gaan worden. Wellicht dat in de startfase de productie van het waterstof nog niet helemaal is wat je zou wensen. Als straks het waterstof met wind- en zonne-energie geproduceerd wordt is het helemaal milieuvriendelijk. Kan de kapitale infrastructuur van het gasnet weer gebruikt worden. En hoeven er geen lawaaiige warmtepompen toegepast te worden.

 7. Bert Hamann schreef:

  Ons wijkje van zelfstandige woningen in de wijk Veldhuizen in Ede komt niet in aanmerking voor aansluiten op het lokale warmtenet. Bovendien is de aanleg van het buizensysteem nogal ingewikkeld ,dus duur.
  Zou waterstof i.p.v.aardgas een oplossing zijn?

 8. groene rakker schreef:

  Wat een slecht idee zolang er niet een groot overschot aan elektra beschikbaar is om waterstof te produceren.
  Warmtenetten hebben ook te grote verliezen.
  En zijn te duur in de aanleg.
  De voorlopig enige weg is isoleren en zuinig verwarmen.
  Warmtepomp lijkt de beste weg. (zeker na voldoende isolatie)

  • Ewald schreef:

   Thermisch isoleren en verstandig omgaan met verwarmen is de basis. Een warmtepomp die volledig binnen opgesteld kan worden zou een goede oplossing zijn. Zolang er echter nog buitendelen nodig zijn, die onder de nieuwe regels meer geluid mogen maken dan wenselijk is, is een warmtepomp een slechte keuze.

 9. groene rakker schreef:

  @Ewald Die warmtepompen zijn er ook, monoblok, in buiten of binnen uitvoering, voor waar dat nodig of gewenst is. Of gewoon een goede stille gebruikelijke split-unit. Desnoods in “dure” half-in-dak constructie.

 10. M mars schreef:

  Ik blijf graag op de hoogte van de ontwikkelingen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.