fbpx
Nieuws

Hoe een verplichte erkenning handhaven?

Minister Stef Blok van Wonen staat niet onwelwillend tegenover een verplichte erkenningsregeling voor installatiebedrijven die gasinstallaties maken en onderhouden. Dit bleek uit de commissievergadering van de Tweede Kamer. De hamvraag is: hoe gaat de overheid deze verplichting handhaven?

De minister neemt nog drie maanden de tijd om dit te onderzoeken, en komt dan dit jaar nog met een uitgewerkt voorstel naar de Tweede Kamer. “Regulering is een grote stap, waarbij ik de markt geen systeem op wil leggen dat praktisch niet effectief te handhaven is.” Regeringspartij PvdA is voorstander van de verplichte erkenningsregeling, zoals ook Uneto-VNI aanhangt.

kamercommissieDit zijn de voornaamste conclusie uit de behandeling van de aanbevelingen uit het Koolmonoxide-rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. (hier downloaden) Blok liet in een eerdere kabinetsreactie weten de mogelijkheden voor een verzwaarde vrijwillige, en verplichte erkenning voor installatiebedrijven en monteurs te onderzoeken. “Regulering vanuit de overheid is ingrijpend, maar ik sluit het niet uit”, stelde de VVD-minister, die zich erg teleurgesteld toonde in het feit dat het de installatiebranche niet gelukt is om zélf de kwaliteit van gasinstallaties te kunnen borgen.

Brits model krijgt voorkeur

ins0716gassafe-gbDe Kamer lijkt, onder aanvoering van de PvdA, wel oren te hebben naar het Britse model, waarbij installateurs ingeschreven moeten staan in een zogeheten Gas Safe Register. Nieuwe gastoestellen en jaarlijks onderhoud van toestellen mag hier enkel uitgevoerd worden door installateurs uit dit register. Het register spoort ook niet-gecertificeerde installateurs op. Dit systeem is, in tegenstelling tot de Duitse en Belgische systemen, veiliger dan de huidige Nederlandse situatie. Een vergelijking tussen de systemen vindt u in het septembernummer van vakblad Installatie en Sanitair.

Onderzoeksraad verheugd

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid reageert vandaag tevreden over de acties die het kabinet genomen heeft na publicatie van het rapport, nu een jaar geleden. De Raad benadrukt dat een vrijwillige erkenningsregeling wat haar betreft geen optie is. “Een vrijwillige zal niet het beoogde resultaat bereiken.” Ook is de Onderzoeksraad verheugd dat enkele ketelfabrikanten op nationaal niveau hebben besloten CO-melders in hun toestellen te plaatsen. Wetgeving hiervoor zal op Europees niveau moeten plaatsvinden; dit proces gaat jaren duren.

6 reacties op “Hoe een verplichte erkenning handhaven?

  1. Liam schreef:

    Zolangs als onze onze overheid geen prioriteit wenst te geven aan andere zaken die veel meer doden per jaar opleveren blijf ik dit hele gebeuren met een korreltje zout nemen. Ik heb al eerder iemand zien reageren in de trand van het beroep van onderhoudmonteur uit het verdomhoekje halen. Begin daar inderdaad maar eens mee. Dat zijn de mensen die als eerste en vaak als enige bij een ketel komen…..
    Maarja, als “ketel poetser” tel je niet echt mee…Kom op installererend Nederland!! Jullie hebben dit nog steeds in eigen hand!!! Jullie zitten toch echt niet te wachten op bemoeienis van de overheid die alleen maar weer bakken met geld gaat kosten waardoor er nog meer ketels per dag gedaan moeten worden om nog wat te verdienen….. Wakker worden!!!!

  2. Charlie schreef:

    Eerst alle handel uit de particuliere markt halen anders is het dweilen met de kraan open
    Zolang de buurman een ketel kan kopen bij de Warmteservice is dit niet te realiseren.

  3. Theo schreef:

    Is de Uneto-VNI ook al niet bezig met OK-CV maar daar hoor of merk je bijna niets van. Dit is vorig jaar met veel tamtam opgestart maar er is verder nog niet veel van te merken terwijl dit volgens mij een hoede gelegenheid is/was om het OK-CV verhaal naar voren te brengen.
    Groeten van eenonderhouds monteur

  4. […] Een praktijkvoorbeeld: grote gasketels ( > 100 kw) moeten wettelijk periodiek worden geïnspecteerd op emissie, energieprestaties en veilig functioneren. “Daar zijn drie aparte regelingen, drie aparte keuringsregimes en vier verschillende instanties bij betrokken”, aldus Titia Siertsema, voorzitter van Uneto-VNI. “Wettelijke handhaving is ook noodzakelijk vanwege de veiligheid.” De installatiebranche pleit op dit moment voor eenzelfde wettelijke keuringsplicht voor kleinere gasinstallaties. Ook hier is de behapbaarheid van controle en handhaving het grote struikelblok. […]

  5. […] intern controlesysteem, en hun werkvoorraad documenteren. Erkende bedrijven krijgen elke twee jaar een controle, waarbij werk en bedrijfsorganisatorische zaken steekproefsgewijs tegen het licht gehouden […]

  6. […] de huidige erkenningsregeling, blijkt uit de Kamerbrief, maar de minister benadrukt dat controle en handhaving van geleverd werk geïntensiveerd moeten worden. Voorkomen moet worden dat de regeling een […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.