fbpx
Nieuws
Hoger beroep in zaak loodgieters Harderwijk

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in hoger beroep in een zaak tegen twee loodgieters uit Harderwijk die verantwoordelijk worden gehouden voor de dood van een vader (86) en diens zoon (53) in een vakantiehuisje in Zeewolde. Het OM had tegen het tweetal 1,5 jaar celstraf geëist, maar de rechtbank in Lelystad vond enkele weken geleden een onvoorwaardelijke straf niet op zijn plaats.

 

 

De twee loodgieters installeerden eind 2012 een ketel in een huisje op camping Flevo Natuur. Dat deden ze verkeerd: zo werden de handleidingen en fabrikantinstructies genegeerd, werd ondeugdelijk meetgereedschap gebruikt, en werd de rookgasafvoer verkeerd aanlegd.  De vader en zoon kwamen om het leven door koolmonoxidevergiftiging.  Het incident leidde tot veel discussie over verplichte erkenning van vakmensen die een gasketel aan zouden mogen sluiten.

 

De rechtbank oordeelde dat de 55-jarige installateur nalatig en onachtzaam heeft gehandeld en legde de man tweehonderd uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van zes maanden op. Hiermee werd afgeweken van de eis; achttien maanden celstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk en een beroepsverbod van vijf jaar. Volgens dagblad De Stentor speelde de emotionele toestand van de man hierin een rol. Een tweede verdachte werd door de rechtbank vrijgesproken, omdat hij geen leidende rol heeft gespeeld bij de montage

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.