fbpx
Nieuws

Hogere boete bij ontbreken energielabel

Wie een huis verkoopt zonder energielabel kan vanaf vandaag een flink hogere boete verwachten.

De hoogte van de boete voor particuliere verkopers van woningen zonder geldig energielabel is 435 euro. Voor bedrijven is dit 870 euro per verkochte woning. Tot nu toe was de boete namelijk veel lager, namelijk 170 euro voor particulieren en 340 euro voor bedrijven.

De Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) controleert sinds 2015 op de aanwezigheid van een geldig energielabel bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen. Het ontbreken van zo’n label is direct te achterhalen via een koppeling van de overdrachtsgegevens van het Kadaster en de database met geldige energielabels. Dit is in beheer is bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De ILT kan handhaven richting eigenaren die verkopen of verhuren en die niet aan deze verplichting voldoen.

Bepaling volgens NTA 8800

Dat de boete omhoog gaat heeft twee redenen, zegt minister Kajsa Ollongren in het ministeriële besluit. Ten eerste is het simpelweg bedoeld voor meer “afschrikwekkende werking”. Met het vooruitzicht van een hogere boete ben je eerder geneigd om het label aan te vragen.

De tweede reden is omdat het nieuwe energielabel veel uitgebreider en daardoor ook duurder is. En, stelt Ollongren, tegenover een hogere investering hoort ook een hogere boete ter staan.

Last onder dwangsom

De invoering van het verplichte energielabel en de bijbehorende boetes gaat niet zonder slag of stoot. Tot drie jaar geleden was er geen sprake van een boete, maar van een last onder dwangsom (van 405 euro). Maar in 2018 besloot de Raad van State dat die regeling juridisch niet in de haak was, want bij een last onder dwangsom geeft iemand de mogelijkheid zijn fout te herstellen voordat hij daadwerkelijk beboet wordt.

Maar iemand die zijn of haar woning verkocht heeft, kan die fout niet meer herstellen: je kan immers geen energielabel regelen voor een huis dat niet van jou is. Last onder dwangsom werd daarom ingeruild voor een boete, die per vandaag dus fors hoger is geworden.

2 reacties op “Hogere boete bij ontbreken energielabel

  1. Koos schreef:

    Daar moet je dus rekening mee houden. De vraagprijs voor je huis wordt dan €500 duurder voor de koper en daar hou je dus nog aan over ook. Goed geregeld .

  2. Wilco schreef:

    Weer zo’n waanzin. Alles om de burger te plukken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.