Ga naar hoofdinhoud

Holland Water voegt UV toe aan legionellabestrijding

Het testen van een Bifipro systeem in de werkplaats van Holland Water.

Holland Water heeft de UV-activiteiten en handelsnaam Uvidis overgenomen van branchegenoot WaterZorg Friesland BV. Naast koper- en zilverionisatie heeft het bedrijf nu ook UV-C-systemen in het portfolio.

Holland Water is een van de marktleiders in Nederland op het gebied van legionellabeheersing in gebouwen. Tot nu toe beschikte het bedrijf met het Bifipro-systeem (koper-zilverionisatie) over een effectief legionella-bestrijdingsmiddel, maar het probleem is dat dit middel niet overal in te zetten is, zegt Holland Water-directeur Leo de Zeeuw.

Schadelijke legionellabacteriën gedijen tussen de 25 en 50 graden. Daarom mag tapwater in collectieve installaties principe niet onder de 60 graden komen, tenzij er alternatieve technieken worden toegepast. Koper- en zilverionisatie is zo’n alternatieve techniek, die gebruikt mag worden in prioritaire installaties (zoals hotels en zorgcentra) als er legionellaprobleem geconstateerd is.

‘Koper-zilver ook preventief inzetten’

De Zeeuw: “Wij vinden dat dat toepassingsgebied te beperkt is.” Holland Water wil dat koper- en zilverionisatie ook toegepast moet kunnen worden bij de bestrijding van legionella in niet-prioritaire locaties zoals sporthallen én als preventief wapen moet kunnen worden ingezet in prioritaire locaties, dus nog voordat er sprake is van legionella-overschrijdingen. “Daar komt hopelijk meer duidelijkheid over in de vernieuwde ‘Regeling legionellapreventie in drinkwater en warm tapwater’, maar daar wordt al jaren aan gesleuteld en de regeling is nog steeds niet af.”

Hij vervolgt: “Er is de afgelopen 20 jaar zoveel ervaring op gedaan en er zijn mooie technieken ontwikkeld op het gebied van legionellabeheersing. Er is dus veel meer mogelijk dan dat de wet nu feitelijk toelaat. Het doel moet zijn om niet alleen het aantal legionellagevallen terug te dringen maar ook om technieken in te zetten om dit zo duurzaam mogelijk te doen.”

Drie Tweede Kamerleden (Ziengs, Lacin, Brenk) medio 2020 op bezoek bij het Bifiprosysteem dat is geplaatst bij het Okura Hotel.

Poortwachter

Anders is het met UV-C-licht, dat als poortwachter bij de watermeter (point-of-entry) ingezet mag worden bij niet-prioritaire locaties én als preventieve maatregel. De techniek kan ook bij een douche (point-of-use) een UV-C systeem worden ingezet, bijvoorbeeld in kantoorgebouwen of industriële complexen waar maar enkele vernevelde tappunten aanwezig zijn.

De Zeeuw: “Met deze overname zijn we dus een stuk completer.” In de Tweede Kamer wordt al jaren gesproken over energiebesparing door het verlagen van de tapwatertemperatuur. Ook voor veel warmtepompen komt warmtapwaterbereiding bij een verlaging van die temperatuur binnen bereikt. “Die discussies zijn voor ons zeker een extra beweegreden geweest om Uvidis over te nemen.”

In oktober vorig jaar verwierf bij Holland Water investeringsmaatschappij OxGreenfield een ‘aanmerkelijk belang’ (geen meerderheidsbelang) en dat zorgde, samen met een verzwaard managementteam, direct voor meer financiële armslag en ook meer capaciteit en kennis om overnames te kunnen doen, zegt De Zeeuw. De overname van Uvidis is de eerste, maar er zullen er nog meer volgen. Een andere techniek die de interesse heeft van De Zeeuw is ultrafiltratie, maar ook sensorsystemen die live de waterkwaliteit kunnen meten hebben zijn belangstelling. “Maar we hoeven niet alles in huis te halen. Ik geloof bijvoorbeeld niet in bestrijding van legionella in drinkwater met chloordioxide of door middel van anodische oxidatie.”

WaterZorg Friesland verder als wateradviseur

Wietze Boonstra, algemeen directeur van WaterZorg Friesland: “Wij gaan ons verder specialiseren in wateradviesdiensten in de wetenschap dat Uvidis in goede handen is. Als ervaren watertech-aanbieder is Holland Water de aangewezen partij om zowel de huidige klanten te bedienen als het UV-portfolio verder door te ontwikkelen. De vraag naar ‘point-of-entry’ en ‘point-of-use’ technieken zal de komende jaren alleen maar toenemen.”

Eén reactie op “Holland Water voegt UV toe aan legionellabestrijding

  • Harm Verrijt

    De eerste stap betreft het isoleren van koud tapwaterleidingen.

    Dit voorkomt opwarming van drinkwater en draagt bij aan legionella preventie.

    Aerofoam insulation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Premium

Warmtenet wordt warmtepomp

Samenspel vloerverwarming en warmtepomp

Prefab installatiekast voor nieuwbouwwoning

Gasketelwet-waakhond pleit voor ketel-apk

Ambachtelijk klemmetje

Burger wil best aardgasvrij, maar vertrouwt overheid niet