fbpx
Nieuws

Hollewanddoos brandwerend

ABB komt met een nieuwe hollwanddoos die 60 minuten brandwerend is. De HW52-F hollewanddoos moet voorkomen dat wandcontactdozen voor branddoorslag zorgen in muren die volgens het Bouwbesluit brandwerend afgedicht dienen te zijn. De oplossing is onafhankelijk getest.

De opening vormt veelal de zwakke plek in de totale constructie. Bij brand zorgt zij voor een versnelde doorslag van rook en vuur naar de ruimte ernaast. Een holle wand die volgens de instructie van de fabrikant 60 minuten brandwerend is, kan door de plaatsing van een inbouwdoos zo verzwakken dat de brand veel sneller doorslaat.

Combinatie controleren

Ook al zijn de afzonderlijke componenten brandwerend, de combinatie ervan hoeft dat niet te zijn. Daarom is het van groot belang om dat vooraf te controleren. De installatiedozen moeten bijvoorbeeld zijn getest in het betreffende type holle wand. Vanzelfsprekend moet aan de geteste toepassingsgebieden worden voldaan. Als bij de inbouw van het schakelmateriaal alle aanbevelingen worden opgevolgd, voldoet de brandwerendheid van de wand aan de eisen van het bouwbesluit.

A-gipsplaat

Naast de combinatie van wand en inbouwdoos, is het type gipsplaat een cruciale factor. De populaire A-plaat is vaak al voldoende als dubbele beplating voor 60 minuten brandwerende wanden. Maar een verzwakking, door bijvoorbeeld het plaatsen van een wanddoos, maakt het moeilijk om aan de eisen te voldoen. ABB heeft de combinatie tussen HW52-F en A-gipsplaat uitgebreid heeft laten testen door een onafhankelijk laboratorium.

1 reactie op “Hollewanddoos brandwerend

  1. Thomas schreef:

    Wat een leuk artikel is dit, ik kan niet wachten om zulke ideeën op mijn eigen toe te passen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.