fbpx
Nieuws

Hololens in installatietechniek

OTIB gaat op de komende VSK een demonstratie een warmtepompinstallatie zien  via een hololens-bril. Met name de installatietechniek leent zich prima voor deze toepassing, vindt het opleidingsfonds.

Een hololens is een virtual reality bril met ingebouwde computer, waarin dieptesensoren, een rgb-camera en infrarood-projectoren zijn ingebouwd om het blikveld in kaart te brengen. De bril kan tegelijkertijd dienen als onderdeel van de veiligheidshelm, er is een speciale helm te bestellen om te verbinden aan de bril.

Mixed reality voor monteur

De mixed-reality bril, want hij mixt realiteit met virtuele informatie, kan bijvoorbeeld worden aangewend om monteurs bij te staan met technische informatie of montage-instructie. OTIB gaat in samenwerking met technisch dienstverlener Kuijpers en de NVKL de techniek tonen op de VSK, hier wordt een virtuele warmtepompinstallatie gebouwd. Met de bril ziet de monteur verhoudingen en afstanden terwijl er nog niets is. Met de hololens kunnen complete installaties, virtueel of in tekening geprojecteerd worden, waarbij de monteur er omheen kan lopen. Er zijn naast Kuijpers inmiddels meerdere bedrijven actief met de techniek. Ook BAM Techniek en Breman in Zwolle zijn actief met de hololens. Ook Daikin experimenteert met virtual reality voor haar monteurs. Remeha ontwikkelt een app voor cv-ketel-onderhoud.

3D via BIM

In de installatietechniek wordt al veel gewerkt met 3D-tekeningen in BIM. De bril zorgt voor een presentatie in de vorm van een hologram. “Het grote voordeel is dat je in alle gevallen je handen vrij hebt”, zegt Jorn Marks van OTIB, die het project uitvoer. “De tijd van ‘in de ene hand een handleiding en in de andere hand een schroevendraaier’ is voorbij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.