Ga naar hoofdinhoud

Horizontaal boren in de Waddenzee

Bouwcombinatie BvL is bezig met het leggen van twee mantelbuizen in de Waddenzee. Elke buis is 850 meter lang en heeft een diameter van 500 mm. Het bedrijf kreeg de opdracht van Van Oord Offshore Wind Projects.

Veiligheid en milieu

De mantelbuizen zijn bestemd voor het Gemini Windpark en moeten onder reeds bestaande kabels worden gelegd. Dit gebeurt door horizontaal gestuurd boren. Arvid de Groot, projectmanager bij Bouwcombinatie BvL: “Om te beginnen lagen zowel intrede- als uittredepunt van de mantelbuizen in de Waddenzee. Dat bracht de nodige veiligheids- en milieueisen met zich mee, want een groot deel van de boringen vonden plaats in het Natura 2000-gebied, dat onderdeel is van het Werelderfgoed. En daarnaast betekende het werken in de Waddenzee dat we in de planning ook rekening moesten houden met de weersomstandigheden. Bij windkracht 6 en golven hoger dan een meter is het onmogelijk om te werken op zee.”

Lassen op de kade

Wavin leverde de in totaal 1700 meter buis. BvL koos op advies van Wavin voor buizen met een lengte van 24 meter. Zo lang mogelijk, zodat het aantal lassen beperkt kon blijven. Bij deze lengte is het bovendein eenvoudig om de lasril aan de binnenkant van de buis te verwijderen. De buizen werden op de kade aan elkaar gelast en vervolgens de zee ingetrokken. Een boot trok de buizen naar de juiste plek, 16 kilometer verderop.

Bekijk hieronder een video van het project:

Bron: Wavin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Hoop, lef en trots voor de installatiesector?

Nieuwe look voor elektrische boilers

Economische dip lijkt mee te vallen

Premium

Slimme vogels in warmtepompland

Hybride blijft langer in warmtepomp-modus

Tijdelijke coulance voor aangescherpte TOjuli