fbpx
Nieuws

Houd de leerling binnenboord

‘Stunten met zonnepanelen moet stoppen'

Installateurs moeten hun leerlingen gewoon binnenboord houden. Daarvoor pleit ondernemersorganisatie Techniek Nederland. BBL-leerlingen tellen ook in het aanvragen van werktijdverkorting als gewone werknemers.

“De BBL is onderdeel van onze unieke, Nederlandse opleidingsinfrastructuur”, zegt de branchevereniging op haar site. “Als werkgever levert u daar een bijdrage aan door in moeilijke tijden tóch BBL’ers aan de slag te houden. “

Koester de leerling juist nú

Volgens Techniek Nederland heeft de branche de leerlingen straks weer hard nodig, wanneer Nederland uit de coronacrisis komt. Het tekort aan goed geschoolde, technische vakmensen was de afgelopen jaren een groot knelpunt. Dat zal na deze crisis niet anders zijn. De energietransitie en de bereikbaarheid van onze steden, de digitalisering en de innovaties in de zorg; stuk voor stuk zijn het uitdagingen waar we technische vakmensen en goede vakopleidingen voor nodig hebben.

BBL-trajecten in crisistijd

  • Veel ROC’s zijn overgeschakeld op online-lessen. Voor uw BBL’er(s) betekent dit, dat hun wekelijkse onderwijsdag op deze manier veelal doorgang kan vinden.
  • Ook praktijkexamens kunnen in veel gevallen op afstand afgenomen worden. De school is daarvan op de hoogte.
  • Wanneer BBL’ers thuis zitten, kan dat gevolgen hebben voor hun beroepspraktijkvorming (BPV). Als werkgever kunt u ervoor zorgen dat hij of zij toch voldoende BPV-uren maakt. U kunt bijvoorbeeld een opdracht geven of een online-cursus aanbieden.
  • Over stages, BPV en de examens in het mbo is op dit moment nog niet alles duidelijk. De voorlopige, officiële richtlijnen en informatie over het mbo vindt u op de website van de overheid. Zodra meer bekend is over de afwikkeling van het mbo-studiejaar, leest u het in onze update en op technieknederland.nl.
  • Wil uw BBL’er (toch) op zoek naar een andere leerbaan? Hij of zij (of de school) kan zich melden bij het SBB.
  • Heeft u vragen over BBL’ers en de BPV? Kijk op de website van SBB of neem contact op met de regiomanager van OTIB.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.