fbpx
Nieuws

Houtvergasser in bedrijf

De eerste paal is de grond in van de eerste commerciële houtvergassingsinstallatie van Nederland, Bio Energy Netherlands. Deze modulair opgebouwde installatie produceert al in 2018 groene warmte voor stadsverwarming en industriële toepassingen en groene elektriciteit. Vanaf 2019 levert de centrale waterstof en CO2 als grondstof voor de chemie. Door de modulaire opbouw kan de installatie flexibel inspelen op de grootte van de lokale vraag naar één van de eindproducten.

Niet-recyclebaar

Initiatiefnemers Raoul Witteveen en Robert-Jan van Ogtrop van Bio Energy Netherlands hebben voor niet-recyclebaar hout gekozen als brandstof. Het gaat om  hout dat weinig tot geen andere toepassing kent dan verbranden. Vergassen is veel schoner dan het verbranden en leidt tot 60-70 procent lagere stikstof-, en fijnstofemissies.

Het niet-recyclebare hout komt uit de regio en voorkomt onnodig gesleep met materialen. Er is dan ook geen duurzaamheidsissue met het materiaal. In de toekomst kan er ook gewerkt worden met andere biomassastromen.

2 reacties op “Houtvergasser in bedrijf

  1. Derk schreef:

    Waarom doet niemand meer zelf onderzoek en kopieren we klakkeloos alle commerciële uitingen ?
    Het is niet de eerste houtvergasser, deze technologie is in NL in bedrijf bij de Amercentrale van RWE in Geertruidenberg. Daar staat een enorme houtvergasser waar sloophout wordt omgezet in houtgas om kolen te besparen….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.