Ga naar hoofdinhoud

HR-ketel domineert warmtemarkt

De HR-ketel vindt nog steeds gretig aftrek in Nederland. Ondanks dat velen het einde van de techniek voorspellen, is de verkoop van toestellen het afgelopen jaar gestegen. In 2017 werden in totaal 425.000 toestellen verkocht, een groei van 3%. De groei van duurzame alternatieven, zoals warmtepompen, vlakt af. Met name bij nieuwbouwwoningen is het marktaandeel van HR-ketels gestegen. Dit blijkt uit de eerste Gasmonitor van Natuur & Milieu, Stedin en Alliander. Natuur & Milieu reageert verbaasd op de trend. Ketelfabrikanten zien dat particulieren een afwachtende houding aannemen, en daardoor nog gauw kiezen voor nog 15 jaar zekerheid van een goedkopere ketel.

Natuur & Milieu onderzocht samen met Stedin en Alliander welke warmte-installaties Nederland aanschaft: HR-ketels, warmtepompen, pelletkachels, biomassaketels, zonneboilers en inbouwkookplaten. Hiervoor is gekeken naar de verkoopcijfers van de afgelopen vijf jaar en het aantal aangevraagde subsidies (ISDE). De cijfers lopen tot en met 2017 en zijn onder meer gebaseerd op de opgaven van fabrikanten en fabrikantenkoepels, zoals de VFK (HR-ketels) en DHPA (warmtepompen).

Nieuwbouw

Bij nieuwbouwhuizen stijgt de verkoop van HR-ketels explosief. In 2014 kreeg 51 procent van de nieuwbouwwoningen een HR-ketel, in 2016 was dit 75 procent van alle nieuwbouwwoningen. Een HR-ketel gaat gemiddeld ongeveer vijftien jaar mee. Dit betekent dat tot 2031 75 procent van de nieuwbouwwoningen uit 2016 aan het gas vastzit. Sinds 1 juli is de aansluitplicht voor nieuwbouw vervallen. In de periode daarvoor werden nog massaal ketels in nieuwbouwprojecten geplaatst.

Stagnatie warmtepompen

Tussen 2015 en 2016 steeg de verkoop van warmtepompen met 44 procent. In 2017 steeg de verkoop met ‘slechts’ 15 procent. De verkoop van HR-ketels daalde in 2016, maar steeg in 2017 weer met 3 procent. Voor 2018 wordt, zeker onder invloed van Klimaatakkoord, de ISDE-subsidie en de aantrekkende nieuwbouw weer een stevige stijging van het aantal warmtepompen verwacht. Overigens is het aantal verkochte warmtepompen in vier jaar wel verdubbeld.

Koken op gas

Koken op gas raakt echter uit. Elektrische inbouwkookplaten zijn populair: de verkoop hiervan stijgt, ten koste van gaskookplaten.

Pelletkachels

Ook de verkoop van pelletkachels groeit. Het aantal verkochte pelletkachels steeg de afgelopen vijf jaar rap, met gemiddeld 79 procent per jaar en in 2015-2016 met maar liefst 136 procent. Vooral bij particulieren neemt de populariteit van de pelletkachel snel toe, gezien het aantal aangevraagd ISDE-subsidies. Sinds de start van de ISDE regeling in 2016 wint de pelletkachel het van de warmtepomp wat betreft het aantal particuliere subsidieaanvragen.

2050: alle woningen aardgasloos

De ambitie van het kabinet-Rutte 3 is dat in 2050 alle huizen van het aardgas af moeten zijn. Per 1 juli 2018 is de gasaansluitplicht voor nieuwbouw komen te vervallen. In het klimaatakkoord worden nu afspraken gemaakt om de bestaande bouw, ruim zeven miljoen aansluitingen, aardgasvrij te maken.

Natuur & Milieu reageert verbaasd op de uitkomsten van het onderzoek. “Dit is opmerkelijk. We moeten juist van het aardgas af. De verkoop van duurzame alternatieven moet dus omhoog, die van HR-ketels zo snel mogelijk omlaag. Alleen zo kunnen we aan de klimaatdoelstellingen van het kabinet voldoen,” aldus Marjolein Demmers, directeur van Natuur & Milieu.

‘Tijd kopen’ met cv-ketel

Henk Sijbring, voorzitter van ketelfabrikantenkoepel VFK verwacht dat het aantal verkochte toestellen op lange termijn wel zal dalen. “In ieder geval met de snelheid van de groei van de nieuwbouw.” Voor de bestaande bouw verwacht Sijbring dat veel particulieren nog afwachten, en ’tijd kopen’ door nog een generatie HR-ketel te laten ophangen, eventueel in een hybride variant. Ook de snelheid waarmee gemeenten lokale plannen ontwikkelen is hierin een belangrijke factor. “Een ketel is op dit moment nu eenmaal een stuk goedkoper. Om de overstap te maken naar duurzaam zullen veel woningbezitters ook eerst moeten gaan isoleren. Dat is een afweging. En wie kan zeggen hoe over een aantal jaar de techniek er voor staat?”, aldus Sijbring.

Over het onderzoek

De ambitie is om de Gasmonitor jaarlijks te laten verschijnen. De transitie van aardgas naar duurzame warmte in woningen en andere gebouwen zal een verregaande impact hebben op het huidige elektriciteits- en gasnet in Nederland. Het is voor netbeheerders van belang goed zicht te hebben op deze ontwikkelingen, zodat ze tijdig aanpassingen in het energienet kunnen realiseren. De inzichten uit deze Gasmonitor helpen alle betrokkenen om deze warmtetransitie zo goed mogelijk vorm te geven.

Lees hier het gehele rapport.

11 reacties op “HR-ketel domineert warmtemarkt

  • Martijn Hofman

    Comsumenten hebben het idee dat een WP geen alternatief is voor hun huis, sterker nog ze worden bang gemaakt van investeringen van 30 a 40.000€
    Zolang er geen wp is die 70 graden water levert zal de vraag naar HR ketels toenemen zolang dat nog mogelijk is.

    Wanneer het kabinet besluit om de HR ketel in de ban te doen zul je zien dat consumenten de levensduur van hun huidige cv ketel flink gaan oprekken om maar zolang mogelijk uit te stellen om die inverstering te doen

  • andre

    Dan koop ik wel een ketel in Duitsland of België en geschikt maken voor de Nederlandse markt. Als je heel weinig gas verbruikt is stoken op propaan ook een alternatief. De vastrecht kosten zijn ook behoorlijk bij een laag verbruik.
    Bij een zeer goed geïsoleerde woning kan een 4kw ( 230v 20A) cv doorstromer ook heel goed zijn. Een cv doorstromer is in gebruik hoger, maar is 1/10 in aanschaf in vergelijk met een warmtepomp. Een cv doorstromer heeft geen onderhoud nodig en maakt geen lawaai en neem geen ruimte in beslag. Rendement cv doorstromer 100% en een warmtepomp in de praktijk 250% – 300%. Voor je de investering met de onderhoudsskosten van een warmtepomp terug hebt verdiend ten opzichte van een cv doorstromer, dan ben je 15 jaar verder.

  • Erwin

    Mensen worden niet bang gemaakt met hoge kosten, dit is de realiteit.
    Een warmtepomp is op zich niet zo duur, maar de warmte die een woning uit gaat moet er ook in.
    Door de vele slecht geïsoleerde woningen moet er of isolatie komen of een grotere warmtepomp, ook de lage temperatuur van een warmtepomp kan lastig worden, de meeste woningen hebben radiatoren die berekend zijn op een aanvoer temperatuur van 90 graden, wil je een warmtepomp dan zul je of goed moeten isoleren of een lage temperatuur verwarming moeten nemen.
    Als je alles elektrisch wilt gaan doen, zul je zonnepanelen moeten nemen om de kosten van energie te beperken, voor het tapwater neem je er nog enkele collectoren bij.
    Isolatie, lage temperatuur verwarming, warmtepomp, pv panelen en collectoren ja dan ga je aardig richting een aardig bedrag waar de consument niet veel aan heeft en zullen de meeste mensen kiezen voor een gas ketel, dat is heel normaal.
    Beter is om een combinatie van gas en electrisch te nemen zodat het gas verbruik beperkt wordt en het gas voor ons zelf te houden en niet te verkopen naar het buitenland.

  • Van Eck

    Lezers,
    De overheid, ja de overheid zou stelling moeten nemen.
    Eerste, de ketel fabrikanten helpen met ontwikkelings kosten ipv de consument dit te laten opbrengen.
    Tweede, ik mis de waterstof lobby, waterstof is toch al een gas….? En onze ketels draaien nu op gas, toch?
    Derde, “ons” gas is schoonste van de wereld, waarom z’n haast. Groningen…. koop deze mensen vrij/uit. En laten we gas voorlopig houden. De rest van de wereld gaat van olie naar gas (ander klimaat doelstelling?)

  • Het is een grof schandaal, dat er nog altijd subsidie gegeven wordt op die pelletkachels. Pelletkachels zijn gewoon houtverbranders, die 2 x meer CO2 de lucht in werken dan aardgas. En dan heb ik het nog niet over de verschillende voor de gezondheid gevaarlijke stoffen zoals het kankerverwekkende fijnstof PM2.5, benzeen, PAK’s e.d. Het zullen je buren maar zijn, die zo’n kachel met steun van de overheid aanschaffen. Betaal jij belasting en de buren vergiftigen van jouw centen de omgevingslucht.
    Dit moet onmiddellijk stoppen. het is water naar de zee dragen en vele mensen het ziekenhuis in. Kanker kan je er van krijgen, hart- en vaatziekten en je kunt luchtweginfecties ontwikkelen.

  • jos

    Beste Mensen ,

    Gisteravond Minister Wiebes gezien in Zomergasten ??Kijk dit programma eens terug op uitzending gemist.nl ,Komende jaren zullen nieuwe technieken verschijnen .Op dit moment wordt er al een stikstoffabriek ontwikkeld en wellicht is men snel ook verder met de ontwikkeling van watertstofgas, als vervanger voor aardgas .Er rijden immers nu al auto,s op waterstofgas .Minister Wiebes wacht zelf ook met aanschaffen met warmtepompinstallatie tot de gemeente hem er toe verplicht , want hij vind de kosten voor aanschaf Warmtepomp op dit moment te duur en wil er aan werken dat er voordeliger oplossingen /aternatieven komen voor gezinnen om de energietransitie te kunnen gaan doen .Deze filosofische minister wacht niet voor niets met het aanschaffen van een warmtepomp .

  • L.Vos

    Hier in de buurt zijn inderdaad een aantal pelletkachels geinstalleerd .Voortdurend stoten die een benauwde prikkelende geur uit , die tot ver in de omtrek te ruiken is. .Heel onaangenaam en hoofdpijn verwekkend . Niet alleen bij mij maar ook bij andere mensen in de buurt .Die nog niet willen geloven dat het daarvandaan komt want die houtvergassers zijn immers gesubsidieerd en genormaliseerd door de overheid ? Daarnaast waren hier al wat open haarden en houtkachels .Voordat de pelletkachels kwamen stonk het hier alleen fors als de houtkachels branden .Nu hangt er dag en nacht een muffe zure lucht waar je intens beroerd van wordt.Geen wonder want die pellets worden verlijmd en barsten van de rotzooi .De momenten waarop de lucht nog enigszins fris aandoet zijn hier dus heel schaars geworden .Gek he dat je zo ziek wordt ? Bedankt hoor ! Hoezo pellets verbranden schoner dan aardgas ? Het hoort gewoon niet voor te komen in de bebouwde kom deze idioterie!

  • Hennie

    Even in de wachtkamer plaats nemen is voor heel veel mensen aan te raden. Wat doet de gemeente, welke techniek komt eraan. Samsom zei ook: trek nu niet je ketel van de muur. Voor heel veel huisnhoudens is gewoon nog 15 jaar nieuwe ketel de allerbeste en meest duurzame obv prijs/kwaliteit keuze

  • john

    L. Vos het is inderdaad irritant om in de stinkzooi van een ander te zitten.
    Maar ook hier in de pelletkachel land lopen er weinig rond met verstand.

    de meeste verkopen deze kachels en plaatsen ze ff zelf, de benodigde kennis en apparatuur is meestal niet voorhanden om het toestel juist af te stellen.

    Ook een pelletkachel dient juist afgesteld te worden op co, co2 en o2.

    en ja dat kunnen de meeste pelletkachel verkopers nou eenmaal niet.
    Maar ja er is een reden dat deze goedkoper zijn he, kwaliteit komt ergens vandaan en niet uit de showroom kan ik je vertellen.

    John

  • Het is te bizar voor worden dat veel aannemers weigeren de warmtepompen toe te passen terwijl de toekomstige eigenaren dit wel graag willen. Momenteel komen wij dit veel tegen de gebruiker wil wel echter de projectontwikkelaar, aannemer en installateur zijn denk ik nog te bang voor het onbekende
    Als bij nieuwbouw de gas aansluiting niet gemaakt wordt scheelt dit al snel € 1.800 hoeft het gas niet in de woning te worden gelegd scheelt dit weer € 500 de ketel met rookgassen doorvoer etc. Hoeft er niet in scheelt ook minstens € 2.000 dan krijg je nog subsidie van minimaal € 1.700 voor het toepassen van de warmtepomp bij elkaar opgeteld is dit al snel € 6.000.
    De complete warmtepomp voor een nieuwbouwwoning gaat geïnstalleerd ongeveer € 9.000 euro kosten de meer investering € 3.000. de jaarlijkse energielasten zullen ongeveer met € 400 afnemen (bij gebruik zonnepanelen nog meer). Met 7,5 jaar is de warmtepomp terugverdiend. over de levensduur van de warmtepomp 15 jaar bespaar je al snel € 3.000.
    Dan ook nog eens te bedenken dat de overheid duidelijk is geweest dat de prijzen voor gas zullen stijgen en die van elektra zullen dalen dat een huis zonder warmtepomp over een jaar of 10 gedateerd is Het is werkelijk onbegrijpelijk dat er in de nieuwbouwwoningen nog steeds hr-ketels worden geplaatst.

  • Goed gezien. Onbekend maakt onbemind. Men moet het personeel nog opleiden en heeft daar geen tijd voor of wil er geen geld aan uitgeven. Er zijn maar weinig mensen die echt verstand van warmtepompen hebben en dan moet men vele malen terug naar een installatie voordat die goed werkt. En dat kost ook weer geld.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat je geen belangrijke vakinformatie mist!

Til je vakmanschap naar een hoger niveau met vakblad Installatie. Van de laatste technische ontwikkelingen, mooie projecten en interviews tot praktische tips voor ondernemen.
Download nu gratis een digitaal inkijkexemplaar.

Laatste nieuws

Rheem wil 1,5 miljard betalen voor Fujitsu

Plieger neemt Ambrava Samsung over

Een mooi installatiejaar gewenst!

Premium

Rechtse draai kabinet raakt installatiewereld

Tien toppers van 2024 op Installatie.nl

Premium

Koemelk als warmtepompbron