fbpx
Nieuws

Een niet alledaagse manier om te verduurzamen: de HR-ketel stookt (deels) op groen gas dat wordt geproduceerd door een biogas. De ketel moet hiervoor wel geschikt zijn: het gas heeft een lagere calorische waarde.

Op verschillende plekken in Nederland is de biovergister van CIRC toegepast in combinatie met HR-ketels. Hier worden etensresten geshredderd en vermalen, en door een samenspel van pompen, filters en een compressor verwerkt tot biogas. Dit biogas wordt dan weer bijgemengd met traditioneel hoogcalorisch aardgas.

De vergisters draaien onder meer op sportcentrum Papendal en Landal-park Landgoed ’t Loo in Oldebroek. Op Papendal wordt restaurantafval gebruikt om het tapwater van het hotel mede te verwarmen. In Oldebroek wordt het gerenoveerde zwembadcomplex onder meer verwarmd met bio-afval. De versie voor grootverbruikers (de BioDigester 50) heeft een oppervlakte van 3,6 vierkante meter nodig; bijvoorbeeld in een aparte container; de thuisversie -nog in ontwikkeling- heeft straks het formaat van een kliko. Een bananenschil levert al voldoende biogas om een halfuur op te koken.

Bij de projecten zijn HR-ketels van Nefit Bosch toegepast, die dankzij de zogeheten combustion control-fuctie zélf de staat van de verbranding monitoren en waar nodig automatisch bijregelen. Zo kom je tot optimale verbranding van het gasmengsel.

Vlambewaking

Nog niet alle HR-ketels in Nederland zijn geschikt voor toepassing van een mengsel van het hoger calorische aardgas en het lager calorisch biogas.. De bijmenging is erop ingesteld dat de Wobbe-index – die de verbrandingsenergie-output van samengestelde gassen aangeeft – binnen de toegestane grenzen blijft van de toestelspecificatie van de HR-ketels.

Deze installaties worden ook als hybride toegepast in combinatie met warmtepomptechniek.

Hoe werkt deze installatie? Dat lees je in dit achtergrond-artikel. Log in met je abonneenummer of Installatie Premium-account

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.