Ga naar hoofdinhoud

Huisaansluiting onder putdeksel

Een mogelijke oplossing voor de mismatch tussen huizenbouwers en netbeheerders: in Enschede wordt een woning gebouwd met de huisaansluiting op straat, in een put.

Een brede coalitie van partijen (Inno Concept Bouwen), met daarin onder meer Löwik Installatietechniek, start volgende maand met een pilot om de complexiteit in het installatieproces op te lossen: een plug-and-play woningaansluiting van elektra en data. Waarbij de aansluiting buiten de woning ligt.

Ontvlochten

“Dat zorgt er ten eerste voor dat netbeheerder en bouwer niet meer van elkaar afhankelijk zijn, elkaar niet in de weg lopen en aan hun eigen planning kunnen vasthouden. Ten tweede kan een installateur in een vroeg stadium in de bouw moeiteloos verlichting en verwarming realiseren, wat bijdraagt aan de kwaliteit van het bouwen, zeker in het najaar en de winter”, aldus Löwik.

Bij de Enschedese wijk de Boddenkamp legt de netbeheerder al voor de plaatsing van de woningcasco’s een hoofdaansluiting met een slimme meter aan. Vervolgens plaatst de bouwer het woningcasco met de installatiemodules. Direct daarna kan de installateur de elektrotechnische installatie aansluiten.

Niet synchroon

Sinds de crisis over is, en er weer stevig wordt gebouwd, lopen de bouw van woningen en de aansluitingen op het net die de netbeheerder moet verzorgen, niet meer altijd synchroon. Bouwers klagen dat netbeheerders te lang wachten met woningaansluitingen. Netbeheerders verweren zich door te zeggen dat woningen tegenwoordig veel sneller verkocht worden dan voorheen, waardoor het tempo bijna niet bij te benen is. Ook het personeelstekort speelt de netbeheerders parten. Loskoppeling van woningaansluiting en de woning kan in theorie beide kanten wat speelruimte even.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Energie Theater krijgt vervolg

‘Warmtepompmarkt groeit ook zonder plicht’

Salderingsregeling alsnog geschrapt

Streep door verplichting hybride warmtepomp

Nieuwe Installatie op de mat geploft: dit staat erin

Ventilatiesysteem in kast op de galerij