fbpx
Nieuws

HWA leidt vaker tot wateroverlast

Directe lozing van hemelwater op oppervlaktewater komt steeds vaker voor sinds de wet voorschrijft dat de perceeleigenaar verantwoordelijk is voor de verwerking hemelwater. Deze moet het hemelwater zoveel mogelijk ter plaatse in de bodem infiltreren of op oppervlaktewater lozen. In de praktijk blijkt dat directe lozingen van UV-hemelwaterafvoersystemen op oppervlaktewater soms verkeerd kunnen uitpakken. Hoe dat komt en kan worden voorkomen wordt besproken op het TVVL Nationaal Congres Sanitaire Technieken dat plaatsvindt op 27 juni 2016 in theater De Flint te Amersfoort.

In UV-hemelwaterafvoersystemen (volvulsystemen) stroomt veel regenwater door relatief kleine diameters. Voor een goede werking moet het hele leidingsysteem met water gevuld zijn en het liefst snel na het begin van een bui. Om dit te realiseren zijn speciale dak-afvoertrechters nodig die voorkomen dat lucht wordt meegezogen en moeten de diameters van het leidingsysteem nauwkeurig zijn afgestemd op de af te voeren hoeveelheid water.

Extra maatregelen

In de praktijk blijkt dat bij UV-hemelwaterafvoersystemen de noodafvoeren soms vaker in werking treden of daken overstromen. Onder welke omstandigheden welke extra maatregelen nodig zijn bespreekt René Offringa (Wavin Nederland, en lid van de NEN/ISSO-commissie Gebouwriolering) op het congres. Hij geeft daarbij ook aan welke voorschriften in NEN 3215 worden aangepast.

Dakgoten, waterleidingsprinklers en legionellaregelgeving

Het congres staat verder in het teken van dakgoten en de invloed van waterleidingsprinklers op de drinkwaterkwaliteit in de woning. Verder is er een discussie onder leiding van Tom van ’t Hek (BNR Nieuwsradio) over de initiatiefnota van Tweede Kamerlid Erik Ziengs met betrekking tot de legionellaregelgeving.

Het volledige programma van het congres vindt u hier. Aanmelden kan hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.