fbpx
Nieuws

De hybride warmtepomp (hr-ketel plus warmtepomp) is over tien jaar in bijna alle gevallen goedkoper dan een hr-ketel, blijkt uit onderzoek van adviesbureau Ecorys.

Ecorys onderzocht de concurrentiepositie van de hybride warmtepomp in opdracht van het ministerie van Economische Zaken, dat wilde weten wat de beste verduurzamingswegen zijn richting 2030.

In de analyse gaat Ecorys er wel van uit dat de hybride warmtepomp (met een geschatte COP van 3,2) in 2030 nog steeds gesubsidieerd wordt. Op dit moment is er voor de techniek een flinke ISDE-subsidie beschikbaar. Verder rekent Ecorys met steeds hogere energiebelasting op aardgas en een steeds lager wordende energiebelasting op elektriciteit.

Tussen- en eindoplossing

Voordeel van de hybride warmtepomp is dat je niet opgescheept zit met een verouderde techniek als je op later moment nog verder wil verduurzamen, zegt Ecorys. “Naast dat de hybride warmtepomp als eindoplossing in 2030 kan fungeren, kan de hybride warmtepomp ook op korte termijn ingezet worden als tussenoplossing.”

Luister ook onze podcastaflevering over het bedrijf Heattransformers dat de hybride warmtepomp heeft omarmd.

Minister Bas van ”t Wout van Economische Zaken concludeert: “De resultaten laten zien dat de hybride warmtepomp een goede aanvulling is op de inzet van robuuste verduurzamingsstrategieën, zoals warmtenetten, via de wijkgerichte aanpak. De hybride warmtepomp kan als spijtvrije toepassing worden ingezet in situaties waar er de komende 10 tot 15 jaar geen robuuste optie voorzien wordt.”

Pleidooi voor meer hybrides

Het rapport komt op een goed moment voor voorstanders van de hybride warmtepomp. Twee weken terug bepleitte een bonte coalitie van partijen, bestaande uit Techniek Nederland, Netbeheer Nederland en Natuur & Milieu, dat het kabinet de komende jaren 120 miljoen euro extra gaat besteden aan hybride warmtepompen, waardoor vanaf 2024 minimaal 100.000 hybride warmtepompen per jaar extra geïnstalleerd kunnen worden.

13 reacties op “‘Hybride bijna altijd goedkoper dan hr-ketel’

  1. jos schreef:

    Liever in 1 keer goed ,een Hr -ketel op waterstof-mengsel (lekker compact!)dan domweg doordrammen met reclame maken voor Hybride warmtepomp installaties, die je halve c.v ruimte in beslag neemt en waarvan je weet dat het geen perfecte verduurzamings-oplossing is .

  2. Andre Hosper schreef:

    Waterstof wordt uit aardgas gemaakt en dat zal altijd wel zo blijven. Op het moment dat veel waterstof nodig is moet het gemaakt worden en is er geen zon, electricteit dus duur en waterstof ook.

    https://www.wattisduurzaam.nl/15443/energie-beleid/tien-peperdure-misverstanden-over-wondermiddel-waterstof-2/

    • jos schreef:

      Beste Andre,

      Link is van een artikel uit 2018 , we leven inmiddels in 2021 , en de waterstof ontwikkelingen gaan zeer snel .Mooiste plan zou zijn, zoals veel wetenschappers inmiddels beamen ,dat Shell zonnepanelen-velden in Afrika gaat exploiteren waarmee Waterstof kan worden ontwikkeld en deze waterstof met tankers dan naar Europa kan worden gevaren en kan worden opgeslagen als voorraad in tanks .Andere optie is kern-energie , maar een nieuwe centrale opbouwen duurt jaren .Men loopt in den Haag dus ook met verduurzaming weer achter de feiten aan. Energietransitie zoals de politiek wil in de vorm van Hybride warmtepompen voorgedragen door de brancheorganisaties is voor de meeste gezinnen financieel onhaalbaar en is ook met leningen voor verduurzaming ,voor de meeste gezinnen niet te doen. Een Hybride warmtepomp is een tijdelijke niet optimale oplossing .Een Nood breekt wetten oplossing die geld blijft kosten aan duur onderhoud.

  3. Ronald B schreef:

    Voor de komende 15 /20 jaar een mooie tussenstap om sneller CO2 te reduceren Het werkt mits elke situatie goed bekeken wordt vooraf. Neemt niet meer ruimte in dan een cv ketel mits er gekozen wordt voor een geïntegreerde oplossing of monoblock oplossingen zijn interessant daar ze onderhoudsarmer /compacter en zijn. Ontslaat ons niet om de warmteverliezen in een woning gaande weg te verminderen uiteindelijk draagt dat het meeste bij aan minder gebruik fossiele energie en minder CO2 uitstoot. Waterstof , zolang we geen overschotten E hebben zal het grijs worden opgewekt, trek er maar een flinke periode voor uit voor het mogelijk landelijk in de woning kan worden aangeboden. Als het al breed omarmd wordt maatschappelijk en door het bedrijfsleven.
    Wat ook niet zegt dat er voorlopig kan worden begonnen met het percentage bijmenging in het aardgas omhoog kan naar 10/20% ondervoorwaarde en genoeg groene waterstof.
    Het blijven allemaal keuze,s er is niet een plan ook de gemeentelijke plannen zijn niet echt doordacht en zitten mij te veel op warmtenetten met een kostenstructuur die duur is. Zeker als je het energie verbruik van een pand hebt geminimaliseerd.

  4. jos schreef:

    Beste Ronald B,

    Hybride warmtepompen worden door velen , waaronder de branchorganisaties gezien als een mooie tussenstap , maar het is een te dure tussenstap voor transitie , die Nederland nog verder financieel de afgrond in laat donderen omdat we nu in een crisis zitten die aan financiele hulp in de miljarden euro,s oploopt , er straks een financieel herstelplan moet komen die nog eens miljarden euro,s gaat kosten en dan nog een energietransitie eroverheen is voor de meerderheid gezinnen in Nederland niet meer haalbaar. Je kan Nederland kapot gaan belasten met allerlei belastingen om toch die transitie d.m.v. warmtepompen er door te rammen , maar dan ben je als politiek en branche-organisaties dom bezig .Het nieuwe kabinet moet supersnel met de branchorganisaties-wetenschappers ,Tu delft etc -Shell etc – energiemaatschappijen etc..-gemeenten etc.. een nationaal waterstofplan uit gaan werken. Tussentijds als overheid gewoon gezinnen z,n HR ketel laten behouden of vervangen en geen onwijs dure investeringen in warmtepompen laten doen. Waterstof en/of in mengsels zijn de redding voor de Nederlandse economie .Ook op gebied van CO2 reductie .Kies je niet voor waterstof maar voor miljarden aan investeringen in niet afdoende tussentijdse dure oplossingen zoals de hybride warmtepompen , dan voorspel ik dat de Nederlandse economie in elkaar dondert, want we lenen nu al te veel miljarden euro,s op de kapitaal-markt om alles en iedereen van een inkomen te voorzien en zelfs dat is niet genoeg want de voedselbanken kunnen het aantal aanvragen niet meer aan.

    • NicoG schreef:

      Beste Jos,
      Jij beschikt zoals ik het lees over een fantastische glazen bol. Je doet voorspellingen en pappagaait de grote energievervuilers (Shell en consorten) prima na met hun waterstofsprookjes. Kijk eens verder dan die verhaaltjes en redeneer eens volgens de Waterstofladder. https://www.wattisduurzaam.nl/17479/energie-beleid/de-waterstofladder-van-wattisduurzaam-wat-mag-op-waterstof/
      en houd je aan zijn afsluitende alinea:

      Waterstof niet gebruiken om luchtballonnen op te blazen
      Waterstof die niet bestaat verlamt de energietransitie

      Het frustreert dat voor de toepassingen die in de waterstofhype alle aandacht krijgen, juist uitstekende alternatieven mogelijk zijn. Ketel- en autoverkopers houden consumenten een worst voor die stiekem niet bestaat en misschien wel nooit gebakken wordt.

      Zoals aangehaald in de introductie is waterstof is fantastisch spul. Spul waar niet alleen fantastisch veel mee kan maar waar ook ontzettend veel mee moet. De totale economie moet binnen enkele decennia CO2-neutraal zijn. Voor grote delen van de wereldeconomie lukt dat niet zonder duurzame waterstof. Verjubel dus geen groene waterstof die nog niet bestaat.

  5. jos schreef:

    Beste NicoG

    Laten we voorop stellen ,dat we waterstof -ontwikkelingen voorrang moeten gaan verlenen . Hoe dan ook groen , grijs ,blauw etc… onderzoeken en de beste vorm ook op CO2 basis ontwikkelen .Niets doen en het voorstel van politiek op voorhand van de brancheorganisaties ,de ruim 8 miljoen huishoudens in Nederland een investering laten doen in Hybride warmtepompen van ongeveer gemiddeld 5000 euro per huishouden ( dan hou ik de prijzen nog gemiddeld laag , en de materiaalprijzen stijgen, vanwege oplopende grondstofprijzen ) voor een niet afdoende dure tijdelijke oplossing totaal van minimaal 40 miljard , daarbij de promotie van verduurzaming van de bedrijven in nog duurdere vormen van warmtepomp-installaties ( ruim 2 miljoen stuks ), fabrieken (ruim 86.000 stuks) en openbare gebouwen nog niet bij opgeteld is naar mijn mening een verkeerde absurd dure optie.

  6. NicoG schreef:

    Beste Jos,
    Houd je ogen op de bal: waar gaat het om? Juist: het verminderen van de CO2 opbouw in de atmosfeer. En wel zo snel mogelijk. Maak dan dus gebruik van ALLE middelen die NU beschikbaar zijn en wacht niet.

    Het betere is de vijand van het goede.

    Op dit moment is er nog geen groene waterstof voorhanden in hoeveelheden, die hout snijden voor jouw veronderstelde ideale oplossing van “CV op waterstof”. Alle andere vormen van waterstof zorgen voor CO2 opbouw. (opslag van CO2 is nog niet echt ver ontwikkeld, of heb jij een voorbeeld wat nu in voldoende grootte werkt?) Bovendien zul je voor de opwekking van elektriciteit voor de productie van groene waterstof enorm veel EXTRA windmolens nodig hebben. We hebben nu al erg veel moeite om die windmolens ergens te plaatsen, die nodig zijn voor de vervanging van onze fossiele elektra-productie, laat staan, dat we daarvoor nog EVEN een extra opgave kunnen realiseren. Ook de ideeën over waterstof opwekking in Afrika en transport per boot ligt nog ver in de toekomst.

    Kortom: Nu inzetten op verwarmen met waterstof is UITSTEL van het verminderen van de CO2-opbouw in de atmosfeer.
    En dat uitstel is juist wat we ons niet kunnen permitteren.
    Het is alle hands aan dek, we moeten alle huidig beschikbare middelen inzetten om die CO2-opbouw terug te dringen. Naast het verminderen van de vraag( isoleren) is dat dus ook verminderen van de aardgas-vraag door inzetten van hybride verwarming. De daarvoor benodigde extra elektriciteit kan via huidig beschikbare techniek van PV op het dak worden opgewekt.

    De tijd zal waarschijnlijk uitwijzen, dat
    1. de productie van groene waterstof zo duur is, dat jouw keteltjes snel worden vervangen door andere verwarming (mijn suggestie voor jou: warmtepompen?)
    2. de groene waterstof ingezet wordt voor andere, belangrijker, zaken dan verwarming van woningen, zie de Waterstofladder

    Ga dus maar rustig door met experimenteren met je waterstofketeltje, maar werp geen mentale barricades op tegen andere ontwikkelingen die NU AL hout snijden.

  7. jos schreef:

    Beste NicoG

    Niemand bepaald voor mij of ik wel of niet op de barricade moet gaan .Ook NicoG niet .Stel: Laten we over 15 jaar of eerder eens kijken waar ons land staat en iedereen weer opnieuw moet investeren in verduurzaming , want dan is de tussentijdse oplossing warmtepompen ook weer aan vervanging toe .Laten we dan eens kijken wat we dan met de inmiddels verduurzamings investering operatie als land van een kleine 90 miljard of meer voor Huishoudens bedrijven , fabrieken openbare gebouwen etc..(hou ik het nog aan de lage kant) bereikt hebben .Ik denk persoonlijk dat als je die kleine 90 miljard nu in waterstof investeert, in 1 keer goed investeert en tevens De Nederlandse bevolking behoed voor hoge kosten voor een tijdelijke niet afdoende dure oplossing en extra belastingen .Want we gaan natuurlijk niet alleen voor ons zelf de verduurzaming betalen , maar ook nog eens voor EU-lidstaten die euro’s tekort hebben , dan zeg ik, doe iets direct goed , halve Nood breekt wetten tussenoplossingen werken niet afdoende , en blijven de bevolking veel geld kosten ook aan duur onderhoud.

  8. NicoG schreef:

    Beste Jos,

    Welke barricade bedoel je? Ga rustig door met experimenteren, maar verhinder niemand anders om NIET voor waterstof te kiezen als verwarmingsbrandstof.
    Je schermt met hoge kosten, maar je calculeert je eigen oplossing niet, noch de ontwikkeling (want het is nog niet beschikbaar) noch de exploitatie (want het groene waterstofgas is extreem duur per kg).
    Droom lekker verder, wij trekken verder in de strijd tegen CO2.
    Nu mag je nog best even nabranden, maar ik kom hier niet meer.

    • jos schreef:

      Beste NicoG,

      Ik kan persoonlijk niets verhinderen ,iedereen heeft z,n mening, maar:
      De hoge kosten kunnen nog verder oplopen, en dan hou ik de kosten van de verduurzamings -investeringsoperatie voor Nederland nog zeer laag .Want nog even zonnepanelen en isolatie-aanpassingen erbij opgeteld .Dan lopen de kosten al snel tegen de 200 miljard of meer .Ik kan op dit moment geen kosten inschatting maken voor waterstof , maar ik denk dat het handig is op korte termijn door de Overheid een Nationale Waterstof Ontwikkelingsprijsvraag te laten organiseren waarin iedereen die Waterstof-ontwikkeling een warm hart toedraagt binnen een bepaald termijn z,n ontwikkelingsplan in kan dienen , en de degene(n), die het beste plan indient gebaseerd op exploitatie – kosten-CO2 reductie mag naar mijn mening goed worden beloond en zich van mij miljonair noemen . Er lopen nu al dusdanig veel mensen rond in Nederland die experimenteren met waterstof o.a. voor auto,s en bestaande auto,s , vrachtwagens etc..al kunnen ombouwen voor waterstof .Betrek vooral nu Waterstof Willie Wortels in toekomstige verduurzamingsplannen . De weg die nu wordt ingeslagen met het Nood breekt wetten dure voorstel Hybride -warmtepompen van branche-organisaties-werkgroepen etc. ondersteund door de politiek , lijkt mij sowieso kosten technisch al teveel/verkeerd waarmee de Nederlandse bevolking wordt geconfronteerd.

  9. Henk Boss schreef:

    We kunnen er heel lang over praten, maar uiteindelijk krijgen de werkende burgers de rekening gepresenteerd.
    De gewone werkende mensen betalen altijd de rekening van alle ( verkeerde) keuzes die door ons landsbestuur/ overheidsorgaan gemaakt worden.
    De regeringsfunctionarissen werken allemaal aan hun eigen toekomst. Dit om, na de deelname aan het landsbestuur , een goed betaalde baan ( ruim boven de Balkenende-norm) bij een of ander multinational te krijgen. Omdat ze tijdens hun regeringsperiode vooral goede zaken hebben gedaan voor die multinationals.
    En Rutte…. die wil nog wel even blijven, daar hebben de Multinationals (nog) geen behoefte aan

  10. Maarten schreef:

    De rekening zal vele malen hoger worden als we niet direct inzetten op een sterke reductie van co2. Denk dan aan de rekening die ons wacht als gevolg van klimaatverandering. Ik snap dat het allemaal geld kost, maar ik gun mijn jonge kinderen een mooie toekomst en hoop dat we nu eens verder gaan kijken dan het hier en nu. Liever nu doorzetten en wellicht financieel ‘pijn lijden’ dan over 20 jaar de shit die de fan raakt en we dan pas inzien waar we mee bezig waren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.